Z historią ma to tylko z grubsza coś wspólnego. Irytujące!
Już pierwsze kadry o tym świadczą : 47.r.p.n.e. : Cezar po bitwie pod Farsalos (9.sierpnia 49.p.n.e.) ścigał Pompejusza, który uciekł do Egiptu.
Do Aleksandrii dotarł 2.października tegoż roku. Wyjechał w kwietniu 47.p.n.e. Kilka tygodni po jego wyjeździe urodził się syn Kleopatry i Cezara. Fabuła więc jest bzdurna.
Poza tym, Cezar wcale nie przybył do Aleksandrii po zaległe daniny, jak mówi się w filmie! Owszem, miał i takie zadanie, ale to wynikło później, gdy zaangażował się w walkę Ptolemeuszy o tron egipski. Przede wszystkim ścigał Pompejusza. W filmie ani słowa o tym, jakby nigdy nie istniał Pierwszy Triumwirat i nie było wojny domowej między Cezarem i Pompejuszem o jedynowładztwo w Rzymie. Nic. Ani mru-mru! Bzdura!
Brutus wygląda, jakby był rówieśnikiem Cezara, albo najwyżej kilka lat młodszy. Jakim cudem więc podejrzewano, że jest on naturalnym synem Cezara i Serwilii, jego wieloletniej kochanki, a żony Marka Juniusza Brutusa ("nasz" Brutus nazywał się tak samo)?
Zachowanie Kleopatry wśród tłumu aleksandryjczyków - absolutnie nieprawdopodobne! W ogóle obraz życia dworskiego w Egipcie jest bardzo daleki od takiego, jaki znamy ze źródeł historycznych.
Syn Cezara i Kleopatry nie nazywał się Ptolemeusz Cezar, lecz Ptolemeusz Cezarion (zdrobnienie, czyli Cezarek, pojawia się później, ale to już inna bajka). W ogóle pobyt Kleopatry w Rzymie, to czysta fantazja. Zwłaszcza scena "prezentacji" Cezariona. Kleopatra była odważna i bezczelna, ale nie głupia! A i zachowanie samego Cezara zgoła niemożliwe. Wystarczy poczytać Plutarcha, Swetoniusza, Tacyta, a także jego samego, by wiedzieć, że w kozi róg zapędzić by się nie dał.
Triumf Cezara - niedorzecznie zainscenizowany! Poczynając od wyglądu samego triumfatora (powinien mieć twarz pomalowaną na czerwono) i braku na rydwanie niewolnika z tyłu, który miał mu powtarzać: Pamiętaj, że jesteś tylko człowiekiem! O szczegółach możecie poczytać choćby na wiki.
W rzymskim senacie też jakoś dziwnie. Pomijając liczebność senatorów, jakby nie było optymatów i polularów! Jakby samego Marka Tulliusza Cycerona nie było!
A na koniec zabóstwo Cezara! Bogowie! Nie na schodach senatu! Tego dnia posiedzenie odbywało się w Teatrze Pompejusza. Cezar został zasztyletowany - jak na ironię - u stóp posągu Pompejusza Wielkiego, dawnego sojusznika i zięcia, a później wroga.
Tylko najważniejsze wpadki wypunktowałam. W końcu nie będę tu książki pisać!
Daję mimo wszystko trójkę. Za dobre chęci :D
Także interesuję się historią i widziałem w tym filmie kilka nieścisłości, jednak nie zaburzyły mi one ogólny odbiór filmu. Więcej błędów znalazłem w bliższym naszym czasom Bravehearcie. A uważam Waleczne Serce za film wzorcowy w swoim gatunku. Większośc rzeczy, o które się czepiasz były związane ze zbyt niskim budżetem. Twórcy musieli wybierać między wartością artystyczną a historyczną. Wybierali (moim zdaniem w większości słusznie) wartość artystyczną. Zachowanie Klepatry i Cezara to pójście w stronę teatralności i dużej ekspresji w grze aktorów. Dzięki temu film oglądało się przyjemniej pomimo niedociągnięć w kwestiach scenografii, kostiumów, przedstawienia bitew. Aktorzy ściągali na siebie uwagę, maskując braki wymienionych przeze mnie efektów wizulanych. Jednak muszę się zgodzić, że jeśli ktoś zna historię, to kilka razy musiał zagryźć zęby oglądając ten film. Także razem z Tobą nie polecam tego filmu zamiast lekcji historii, za to polecam jeśli już wie coś o tych czasach i chce zobaczyć niezłe widowisko historyczne.
Wybacz, ale będę się upierać! Czyż nie można było tego samego osiągnąć trzymając się faktów?
Być może nawet efekt byłby lepszy. Albowiem życie pisze najlepsze scenariusze. Tutaj widzę coś na kształt tańca z gwiazdami, przy czym gwiazdy rozstawia się na firmamencie z pominięciem najprostszych zasad fizyki ;)
To jest wręcz obraza dla intelektu widza!
Chyba, że się z góry zakłada, że widz jest dyletantem. Tym gorzej świadczy to o tzw. twórcach! Dyletanta nie należy puszczać w maliny. Dyletanta trzeba edukować. Tymczasem powstaje jakiś twór nie z tej ziemi, który wypacza świadomość zbiorową!
To powinno być zabronione ustawowo!
No nie uważam aby błędy (a raczej pominięcia historyczne) aż tak zaburzyły odbiór filmu. Kleopata z 1963 roku, to dopiero jeden wielki wymysł. Tu się tak daleko nie posuwano. A co powiesz o Apocalypto, które oceniłeś na 9?:) Tam też nie wszystko jest zgodne z prawdą historyczną;), a nawet z medyczną..:). Mnie także Apocalypto się bardzo podobał i mimo iż widziałem tam kilka przekłamań (dużo poważniejszych niż w Kleopatrze). Wymienię może Ci je;):
1. W czasie okresu klasycznego Majowie niemal nie polowali. Nie było nierolniczych wiosek.
2. Domy były budowane z kamienia i drewna, a nie patyków.
3. Domy stawiano na otwartych przestrzeniach a nie w środku dżungli.
4. Wsie były dobrze zorganizowane i zaplanowane, nie przypominały współczesnych nam wiosek w Am. Południowej.
5. O co chodzi z tym napadem na wioskę? Jaka jest tego przyczyna? Jeśli nie było wojny to Majowie nie zachowywali się w ten sposób- a przynajmniej nie ma na to dowodów.
6. No i najważniejsze..przecież Majowie świetnie organizowali swoje społeczeństwo. Dlaczego malutka wioska, leżąca obok wielkiego miasta nie była mu podporządkowana? Dlaczego Łapa Jaguara nie chodził do tego miasta? Właśnie np na święta religijne czy aby uczestniczyć w handlu?
7. Jadeit dla Majów miał wielką wartość. Niewyobrażalną dla nas- nie da się tego porównać ani ze złotem, ani diamentami, ani z żadnym innym wartościowym przedmiotem. Dlatego był zastrzeżony dla rodziny królewskiej i bardzo wysoko urodzonej arystokracji.
8. No i nie widziałem w tym filmie ani kultury, ani nauki, którą Majowie bardzo dobrze rozwinęli. Bardzo mi tego brakowało, bo nauka, religia i kultura u Majów mocno się ze sobą zazębiała. Fajnie byłoby zobaczyć pracownie naukowe Majów, ich obserwatoria astronomiczne, szkoły..:). Zamiast tego zobaczyłem grupę dzikusów niszczącą wioskę leżącą kilkanaście kilometrów od nich. O co chodzi..?
Mimo to reszta rzeczy w tym filmie była na tyle dobrze pokazana, że wysoko oceniłem ten film. Po prostu nie ma ideałów;)
A do szukał szczegółów jak nie wiem i sam zrobił w tym kilka wielkich błędów związanych zabiciem Cezara nowe fakty o Curii Pompejusza są znane dobrze kilka lat, a film jest z 1999 roku. Coś wyczytał a sam nie zna dat i faktów a może coś przepisał i nie do końca zrozumiał. A w każdym innym filmie coś się każdy doszuka, a tu jest lepiej ukazane wszystko nawet jak z serialu Rzym, tam jest pełno bzdur takich, że koniec. Może tez dlatego, że miało być 5 sezonów a zrobili 2 i sezon 2 polecieli na szybko.
Wybacz Amerykanom, wszak mają wielkie luki w ogólnej edukacji. Pomijając fakt, że w praktycznie każdym filmie historycznym popełniają babole, to ten film w ogóle pod względem aktorskim i reżyserskim jest słaby. Nie ma porównania z Kleopatrą z Taylor. Nie ma tego rozmachu, że już nie wspomnę o obsadzie roli Kleopatry. Mam takie zdanie niezależnie od wierności oddania faktów historycznych w obu filmach.
Film jest 1999 a o Curii Pompejusza jest wiadomo od kilku lat wszystkie filmy z Cezarem czy podobne były pokazane z senatem teraz może jak jakiś nakręcą będzie to może inaczej. Było jedynie to pokazane w jakiś kilku może dokumentalnych lub o tym wspominane. Coś wiesz ale nie do końca wiesz co jest grane lub gdzieś to wyczytałeś i nie wiesz wszystkiego dokładnie.
Film jest z 1999 a o Curii Pompejusza jest wiadomo od kilku lat wszystkie filmy z Cezarem czy podobne były pokazane z senatem teraz może jak jakiś nakręcą będzie to może inaczej. Było jedynie to pokazane w jakiś kilku może dokumentalnych lub o tym wspominane. Coś wiesz ale nie do końca wiesz co jest grane lub gdzieś to wyczytałeś i nie wiesz wszystkiego dokładnie. Widzę doszukałeś takich szczegółów, że w każdym innym filmie jest coś nie tak i inaczej. A na moje jest bardzo dobrze przedstawiony ten Film nawet więcej bzdur było w serialu Rzym jak tutaj.
Film "nie jest dobrze przedstawiony" - cokolwiek miałoby to znaczyć...
A gdybyś tak nieco zadbał o interpunkcję (choć nie tylko), może szybciej zrozumiałabym, o Ci właściwie chodzi...