PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=233995}

Kości

Bones
2005 - 2017
7,6 78 tys. ocen
7,6 10 1 78156
7,2 4 krytyków
Kości
powrót do forum serialu Kości

Autopsje.

ocenił(a) serial na 7

Już oglądam trzeci sezon i powoli zaczyna denerwować mnie, że nie używają żadnych masek na
osłonę. Badają niekiedy nie czyste kości ale też rozkładające się ciala i to oczywiste, że nalezałoby
pracować w masce. Te sceny są nawet realistyczne i Brenann wisząca twarzą centymetr od trupa
nie przekonuje mnie.. Co o tym sądzicie?

AnnaDoc

Wcześniej nie zwracałam na to uwagi, ale teraz, gdy przeczytałam Twoją wypowiedź nie mogę się nie zgodzić. To chyba normalne, że pracując w takim zawodzie należy pracować w masce i wydaje mi się, że również w kombinezonie.

ocenił(a) serial na 7
Chikatsu

No właśnie. Przecież wiadomo, że rozkładające się ciało wydziela opary i gazy, które mogą być nawet trujące. Jak byli w kompostowni to smród im przeszkadzał a normalnie jakby go nie zauważają plus to, że zapominają, że powinni mieć maski.Wygląda to czasem śmiesznie jak w czyściutkim pokoju (który jest codzinnym miejscem pracy całej ekipy) leżą sobie gnijące zwłoki i kikomu to nie przeszkadza. Uważam, że twórcy przesadzili troszeczke i nie dopracowali tych istotnych szczegółów.

AnnaDoc

I to bardzo istotnych, dziwne, że nikt przed Tobą nie zwrócił na to uwagi. Serial obejrzę do końca, ale za takie niedopracowanie będę musiała zmienić ocenę na niższą.

ocenił(a) serial na 7
Chikatsu

To chyba moja cecha zawodowa - wnikliwość i patrzenie na szczegóły :D

AnnaDoc

Bo czasami można też coś wyniuchać, co już się zdarzało w tym serialu ;).
Mówiąc szczerze, to faktycznie wydaje się dość sporą wadą, jakby się tak nad tym zastanowić. Mimo to pojawiały się już kiedyś sceny, kiedy osoba z zewnątrz laboratorium nie mogła znieść smrodu zwłok, więc to nie jest tak, że o tym zapominają, "bo już 9 sezonów i kto by pamiętam takie szczegóły". A już NA PEWNO powinni pamiętać o ewentualnej szkodliwości wydzielanych przez takie zwłoki oparów.
Cóż, mojej oceny to akurat nie zmienia; jestem zbyt przywiązana do tych bohaterów i do całego klimatu, który po tylu sezonach jakichś cudem wciąż mnie intryguje i nie nudzi. Przyznam, że cieszę się jak dziecko na każdy nowy odcinek, jak w przypadku mało którego serialu ^^.

AnnaDoc

Chyba w 2 sezonie było powiedziane, że stoły do autopsji mają wyciąg, więc może te gazy i opary są od razu pochłaniane i neutralizowane?
W sumie tez zauważyłam, że rzadko pracują w maskach...

ocenił(a) serial na 9
AnnaDoc

Spędziłem rok na zajęciach w prosektorium krojąc zwłoki, nigdy nie używaliśmy żadnej maski. Rękawiczki i fartuchy - zawsze, ale nic poza tym, zapach czasem rzeczywiście, szczególnie na początku jest bardzo nieprzyjemny, ale nic z tym zrobić nie można, trzeba się przyzwyczaić i z tym żyć. jeśli chodzi o gazy wydzielane przez zwłoki to po to ciała przechowywane są w chłodni aby opóźnić ich rozkład i dalsze gnicie, a maska chirurgiczna nie spowoduje, że nie będziemy czuli zapachu, albo, że żadne gazy czy toksyny nie dostaną się do organizmu, to tylko kawałek cienkiego materiału, a jak puścisz bąka, to mimo tego, że masz jeansy to i tak wali w całym domu. koniec

ocenił(a) serial na 7
krengiel93

Super. Dzięki za fachową wypowiedź ;p

krengiel93

Ja bym się raczej zastanawiała nad brakiem czepków na włosy. Jeżeli nawet włos może być dowodem w sprawie, to powinni dbać o to, aby żaden przypadkowo nie dostał się na zwłoki.

ocenił(a) serial na 8
tanbuelo

Brennan zawsze ma włosy ciasno związane jak bada zwłoki to chociaż tyle :)