PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6817}
7,8 5,6 tys. ocen
7,8 10 1 5596
Kolumbowie
powrót do forum serialu Kolumbowie

Doradźcie, za co się zabrać. Za książkę, dość grubą ale podobno dobrą czy za serial?

ocenił(a) serial na 10
nieznany106

Ja polecam zdecydowanie książkę. :) Książka gruba, ale jeśli Cię interesuje taka tematyka na pewno nie pożałujesz, że po nią sięgnąłeś/sięgnęłaś. Potem i serial warto obejrzeć, chociażby dla porównania ;)

ocenił(a) serial na 10
olao91

bez problemu możesz zacząć od serialu. ja tak zrobiłem (mimowolnie) i nic nie straciłem. po filmie czujesz pewien niedosyt i możesz go uzupełnić obszerniejszą książką. A czy ona jest taka gruba, to bym się spierał...

ocenił(a) serial na 10
kebab

Są grubsze na pewno, ale do krótkich i łatwych to ona nie należy ;P Zresztą grubość - subiektywne pojęcie ;P

ocenił(a) serial na 9
nieznany106

Serial nie obejmuje trzeciej części książki. Choćby z tego powodu warto ją przeczytać. Jerzy, Kolumb, Zygmunt i Olo w powojennej rzeczywistości - równie tragicznie jak w czasie wojny.

ocenił(a) serial na 10
Bolilol

Jak dla mnie książka była trochę pogmatwana, ale ze zrozumiałych mi powodów nie pokazali w serialu pewnych scen. Ja najpierw przeczytałam, później trafiłam na serial w TV i teraz znowu czytam, żeby sobie przypomnieć szczegóły. Dla mnie serial był zwięzły i bardziej logiczny ale książka przedstawia więcej szczegółów i przemyśleń głównych bohaterów. Wg mnie warto zacząć od książki i porównać z serialem... Miłej lektury i oglądania;)

nieznany106

Zawsze książkę :) I Kolumbów i inne jeśli chcesz. Ale ksiązka to jest to. Mogę jeszcze polecić Hiszpański smyczek - też gruba ;)