Doradźcie, za co się zabrać. Za książkę, dość grubą ale podobno dobrą czy za serial?
Ja polecam zdecydowanie książkę. :) Książka gruba, ale jeśli Cię interesuje taka tematyka na pewno nie pożałujesz, że po nią sięgnąłeś/sięgnęłaś. Potem i serial warto obejrzeć, chociażby dla porównania ;)
bez problemu możesz zacząć od serialu. ja tak zrobiłem (mimowolnie) i nic nie straciłem. po filmie czujesz pewien niedosyt i możesz go uzupełnić obszerniejszą książką. A czy ona jest taka gruba, to bym się spierał...
Są grubsze na pewno, ale do krótkich i łatwych to ona nie należy ;P Zresztą grubość - subiektywne pojęcie ;P
Serial nie obejmuje trzeciej części książki. Choćby z tego powodu warto ją przeczytać. Jerzy, Kolumb, Zygmunt i Olo w powojennej rzeczywistości - równie tragicznie jak w czasie wojny.
Jak dla mnie książka była trochę pogmatwana, ale ze zrozumiałych mi powodów nie pokazali w serialu pewnych scen. Ja najpierw przeczytałam, później trafiłam na serial w TV i teraz znowu czytam, żeby sobie przypomnieć szczegóły. Dla mnie serial był zwięzły i bardziej logiczny ale książka przedstawia więcej szczegółów i przemyśleń głównych bohaterów. Wg mnie warto zacząć od książki i porównać z serialem... Miłej lektury i oglądania;)