No musiałem wtedy kilka odcinków z 4 serii Alexa odpuścić,bo pamiętam że oglądając ich odpowiedniki w Rexie nie kojarzyłem ich jak większości z Rexa.
Szkoda że w serii 4 tak popsuli odc znak szatana w Rexie był on w 2 sezonie akcja działa się w zimie i wrogiem była sekta a nie ten dziennikarz co u nas grał go Janicki , a u nas szataniści to była banda dzieciaków.
tak,pamiętam że odc z tym romansem nauczycielki i ucznia to był z Moserem,a tutaj z Orliczem jako 49.
No tak ale to był już 4 sezon wszystko pomieszali dlatego że Bromski ginie w 3 sezonie a nie jak Moser w 4.
pamiętam że byłem zdziwiony oglądając jakieś odc 3 serii z Richardem że to on jeszcze żyje,przecież Bromski już wtedy nie żył,no i tak jak kiedyś pisałeś Orlicz miał rekordową ilość odc między innymi dlatego że Marek był za krótko.No ale to też pokazuje że totalnie nie kopiują,co jest swego rodzaju plusem.
Ale nigdy nie zrozumie fenomenu Bromskiego że odc z nim biły rekordy oglądalności. Mam wrażenie że TVP wstydzi się 1 i 2 sezonu bo powtórki zaczynają od 3 serii bo w niej w tych 6 epizodach Marek był lepszy niż we wczesniejszych seriach nadal mu daleko do najlepszych ale dało się grę Kuby oglądać nie tak jak w 1 i 2 sezonie.
Ja myślę że to nie fenomen Kuby decydował o rekordach oglądalności,tylko bardziej że on zaczynał serial a wiadomo na początku jest więcej chętnych co chcą zobaczyć "z czym to się je",potem jest przesiew tym co się nie spodobało przestają oglądać,innym nawet jak się podobało temat się znudził,i zostają głównie ci co się spodobało i dalej ich nie nudzi.
Oczywiście są pewnie tacy co zaczęli oglądać od którejś serii i potem albo odpuścili wcześniejsze,albo nadrobili,ale łatwiej coś porzucić w oglądaniu niż zacząć łapać fabułę po iluś odcinkach.
Podobną tendencję widzę na forach innych seriali,te co już trwają latami,mają zazwyczaj paru,parunastu komentujący,a te co dopiero wchodzą sporo.
Jakby Bromski był drugim,albo trzecim komisarzem wtedy faktycznie można byłoby odnieść wrażenie że może miał to coś.
a patrząc na oceny na FW to najlepsze były Włoskie odc nota 7,2 potem Austriackie 6.4 a Polskie 5.8 a jakbyś tym miał zrobić swój ranking to które oceniłbyś najwyżej?
Najlepsze są Austriackie z Moserem i Brandtnerem potem Włoskie z Riverą . Polskie z Orliczem i Górskim dalej pozostałe.
No jak w 4 serii jednak dłuższą przerwę miałem chyba od 49-52 odc czyli do końca serii,bo tego odc z Nauczycielką nie kojarzyłem,teraz dopiero widziałem i Michał bardzo fajnie emocjonalnie wypadł.Tego z Więzieniem też nie kojarzę muszę zobaczyć,podobnie jak 51.A kto w Austriackich udawał więźnia Richard czy Alex?
Ten wcześniejszy z Jankowskim,Gudejką,Kawką to już coś kojarzę wiec chyba 4 odc odpuściłem,bo pamiętam że choćby ten zaczynający serię z Koroniewską dobrze pamiętam.Ale nie kojarzyłem tej aktorki co grała córkę bohatera granego prze Jankowskiego,a parę razy ją widziałem więc może wtedy była mniej znana w końcu odc był emitowany kilka lat temu.
Muszę jeszcze sprawdzić czy w innych serialach nie opuściłem jakiś odc.
Przypomniało mi się że Grzegorz Emanuel u nas też zagrał gangstera o ksywie Kałach w odc Nieme krzyki , choć w Rexie grał w innym epizodzie. Tak Zbrojewicz grał w odc Ksiądz w niebezpieczeństwie w tym tygodniu był w Alexie nasz odpowiednik tego epizodu tajemnica spowiedzi. Zbrojewicz tez teraz w 11 sezonie zagra. A córkę Jankowskiego grała Karolina Kominek.
tak,teraz ją kojarzę bo stosunkowo niedawno oglądałem z nią film "Karuzela"gdzie grała główną rolę kobiecą,ale wtedy jakoś nie.
Odc Niebezpieczne zadanie to Alex udawał więznia bo to tak jak u nas ost odc 4 sezonu Końcówka odc u nas z auta wypadła Lucy ale Petera bym o to nie podejrzewał zachował zimną krew w tej sytuacji. Richard udawał pacjenta w klinice uzależnień w 1 sezonie w epizodzie Diagnoza Morderstwo u nas ten epizod był w 3 serii już z Michałem.
a ta stażystka co ją Michał miał podrywać chyba Marta,to ile ona odc występowała bo chyba chwilę do końca 4 serii,mówili czemu odeszła?
No oglądnąłem ten odc i dalej nic go nie kojarzyłem.No to był jeden z najciekawszych ze wszystkich odc ogólnie a nie tylko serii,ale zazwyczaj ostatnie odc serii się wyróżniały.Michał udający więźnia świetny,Rysiek jako wpływowy mafiozo jeszcze lepszy i ta fryzura coś jak Zawada udający również więźnia.
Choć te telefony Klaudusi mogli sobie darować,no nie mogłem zrozumieć z tym Wilczkiem że kojarzyłem go że było coś że on był,albo chciał związać się z Lucyną a podczas odc wyszło że jest skorumpowany,a on tylko udawał skorumpowanego,ta Marta niezła wtopa,szkoda że nie zaczęła krzyczeć że Wilczek to szuja,Choć też podejrzane że niby nie pomógł mu rozbroić bomby,ale jakoś też Michał nie zginął,pewnie jakby podał mu właściwy kabel grałby idiotę przed tym Michalskim że nie wie jak to się stało.
No i Rysiek z tymi AT w stroju mafiozo wyglądał prawie jak gangster ze swoimi ludźmi.To w Rexie chyba nie było motywu skorumpowanego gliny?
Tak w Rexie oni uciekli z transportu warto dodać że Michał był brutalniejszy dla konwojentów bo ich uderzył a Alex tylko rozbroił w Rexie. Tam mafioza udawał Christian i tak nie było wątku skorumpowanego gliny ani tego że Michalski chciał zabić Michała , po prostu Brandtner zadzwonił do sapera i ten mu mówił co ma robić. Obejrzyj ten odc w Oryginale bo też jest dobry.
Ja jeszcze zwróciłem uwagę że to chyba przesada że konwojenci przewożą aż dwóch więźniów i jest ich tylko dwóch.Może się mylę ale nawet jak jest jeden przestępca to chyba w konwoju bierze udział 3-4 strażników,w filmie konwój chyba było ich 4 i jeden zatrzymany.
Dwóch strażników to łatwo znokautować jak jest dwóch bandytów.
No w Alexie chyba zawsze chcieli żeby w zespole było więcej osób niż w oryginale bo Beata dołączyła już na początku 3 serii i była do końca 7.A od 8 to jest już oficjalnie 4 w zespole,a teraz licząc wcinającą się Ninę bardziej 5.
Nawet można odnieść wrażenie że nie tyle Rysiek był odpowiednikiem Petera który okazjonalnie wychodził w teren co Beata która chyba nigdy nie wyszła w teren.Rysiek to bardziej nawet jak Kuntz który był bardziej aktywny niż Peter.
No na motyw ze skorumpowanym policjantem,a właściwie udającym skorumpowanego brakowało tej 4 osoby,jak u nas ta stażystka.
Rysiek czasem robił za Kunza czy np Christiana wiele akcji mieli takich samych , Lucy z początku była bardziej za Stockiego.
no ale Lucyna była,właściwie jest bardzo długo odpuściła bodajże 2 serie i parę odc ostatniej.A Stocki był dwie serie,nie pamiętam czy pisałeś dlaczego odszedł.No na pewno nie mogli iść równo z oryginałem w końcu kobieta za faceta.
U nas nigdy w zespole nie było więcej niż dwóch,a tam zazwyczaj trzech,poza ostatnimi w Austriackiej.
a takie pytanie jak wchodzisz na to forum,to przy moim nicku cały czas świeci się zielona kropka?bo od paru dni,wylogowuje się normalnie a jak mam się zalogować to jest ta kropka jakbym był zalogowany.Wygląda to jakbym cały czas był online.
Akurat teraz sieci że jesteś zalogowany.
Stocki odszedł bo jego żona dostała pracę w Salzburgu nawet był serial pt Stockinger.
Tytuł 1 odc to Braterstwo krwi chyba to nasza wersja tego odc z 15 sezonu Więzy krwi co ciekawe taki tytuł jak więzy krwi był u nas w 4 serii. A Bielski nowy policjant pojawi się w naszej wersji odc maestro muzyka.
I co myślisz o tym Bielskim, ghf?
Bo moim zdaniem ten typ jakieś kompletne nieporozumienie - i jako postać i jako aktorzyna, który go gra. W roli policjanta jest po prostu żałosny... Mam nadzieję, że zniknie po jednym sezonie jak Więdłocha.
W dodatku aspirant przyjęty do Wydziału Zabójstw... Idiotyzm sezonu! Nie wiem kto to wymyśla ale prawdziwą policję to widział chyba tylko w telewizji.
Trzeba mu dać szansę początek średni ale potem nie był zły Rysiek też w sezonach z Bromskim też był krytykowany że nie ma startu do Petera a potem był kapitalną postacią , powrót Czopa w nast serii nie jest wykluczony. Podobał mi się odc Maestro fajny klimat gdy by lepiej wprowadzić Gutka było by jeszcze lepiej.
Myślę, że powodem tego był po pierwsze mniejszy budżet (austriacką wersję zrobiono dużo bardziej filmowo), a po drugie w polskiej telewizji publicznej obowiązuje cenzura i wielu treści nie można w niej pokazywać. Z tego samego powodu zmienili i całkowicie spaprali fabułę odcinka "nieme krzyki" (w oryginale był wątek walki z szajka pedofilów, nawet w słowackiej wersji trzymali się oryginału). "Lista śmierci", a także "Czarownice i inne kobiety" (które w oryginale były lepiej zrobiony i klimatyczny).
Po prostu telewizja publiczna uznaje, że nie można pokazać widzom takich rzeczy jak w wersji austriackiej. Co niestety bardzo wiele mówi o polskim społeczeństwie i niskim IQ oglądających telewizję... Bo jakoś Słowacy problemu z tym nie mają.