A mi się on nie podobał. Najśmieszniejsze, co jest w całym tym wszystkim, to ta mania na 101. DPD i wielką ilość ''znafcuf'' II WŚ. Przekonanie, że 101. DPD, a w szczególności Easy Company była najlepsza z najlepszych podczas II WŚ.
A tymczasem są znacznie lepsze jednostki, stojące kilometry wyżej nad ''Skrzecząco-krzyczącymi Orłami''.
Ty widzę jesteś znawca. Na pewno była to jedna z lepszych kompanii (jedna z wielu) nikt tu nie umniejsza zasług innych żołnierzy czy jednostek. Film akurat jest o tej grupie ludzi i tylko z szacunku do nich proponuje ci poszukać materiałów dodatkowych np film dokumentalny "Band of Brothers 11 - We Stand Alone Together the Men of the Easy Company". Ale tobie pewnie podobają się filmy w stylu Parszywej Dwunastki.
Drogi Kolego!
Zauważ, że nie piszę ze złością, tak jak Ty. Po prostu stwierdzam fakt. Boli najbardziej mnie to, że większość widzów zainteresowała się 101. DPD dopiero po obejrzeniu tego serialu. i zaczęła się wielka fala ''znafcuf''., którzy obejrzeli film, przeczytali książkę i pograli w MoH-a czy CoD i myślą, że wiedzą już wszystko o Airborne.
Jeśli ktoś po serialu na serio zainteresował się tematem, to wspaniale i piszę to bez żadnej złośliwości, bo cieszę się z tego.
Natomiast znam znacznie lepsze filmy od tego serialu: ''Najdłuższy dzień'' czy ''O jeden most za daleko''.
A jeśli chodzi o źródła, to wiesz co ja Ci radzę? Nie filmy. Sięgnij po literaturę i to tę zagraniczną. I znajdziesz znacznie lepsze jednostki, niż 101. DPD.
Pozdrawiam!
Drogi Kolego!
Tak się składa że do literatury sięgam często i zarówno czytałem "Najdłuższy dzień" (jak i oglądałem film), czytałem też "Kompanie braci" i nie wiem do czego zmierzasz. Obie książki są na faktach z tym że pierwsza przedstawia inwazję z szerokiej perspektywy (różne zdarzenia różne miejsca jedna inwazja a w zasadzie jedna doba) a druga jest zbiorem zdarzeń i faktów na przestrzeni kilku lat i opowiada o wybranej grupie żołnierzy.Film "Kompania Braci" nakręcony na podstawie książki która jest napisana na podstawie relacji żołnierzy z kompani E 101 DPD to nie jakaś ściema a film do którego odsyłałem cię w poprzednim poście to film dokumentalny o ludziach z tej kompanii. Jak obejrzysz to powinieneś zrozumieć o co mi chodzi.
MoH i CoD to bzdetne gry i tego nie będę komentował.