PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35584}

Kompania braci

Band of Brothers
2001
8,7 142 tys. ocen
8,7 10 1 141970
8,5 22 krytyków
Kompania braci
powrót do forum serialu Kompania braci

Kiedyś ze znajomym obejrzałam chyba jeden odcinek. Zasnęłam. Po kilku latach wróciłam do tego filmu. Wciągnął mnie. Znajoma mówiła, że oglądał do momentu, kiedy od ciał odpadła noga. Ja przebrnęłam do końca:) I na pewno wrócę jeszcze do tego filmu za jakiś czas.

Nie oceniam go pod względem historycznym, bo historia ma dla mnie inne źródła niż filmy fabularne.

Dla mnie ten film, to opowieść nie o herosach, tylko o zwykłych chłopakach z przywarami (nawet wielkimi), którzy nie byli bohaterami, ale dokonywali bohaterskich czynów. Jest coś takiego w mężczyźnie, czego nie ma kobieta i czego nie jest w stanie zrozumieć. I ten film właśnie tę specyficzność mężczyzn pokazuje.

ocenił(a) serial na 10
freewona

Oglądałem ten film razem z małżonką i podobał jej się. Chociaż najmniej te sceny gdzie walczyli.

ocenił(a) serial na 10
freewona

Jasne, że oglądały :) Mnie wciągnął mój brat i tato, więc oglądałam razem z nimi i muszę przyznać, że serial udany, nawet bardzo. Na początku myślałam, że znowu jakiś typowy wojenny i nudny, ale się pomyliłam. Bardzo podobały mi się wplecione wypowiedzi żołnierzy, którzy realnie walczyli i przeżyli. Ogólnie serial wart polecenia nie tylko dla facetów ;)

drempels

Dokładnie.
Też ten mini-serial oglądałam i bardzo polecam. Jeden z najlepiej zrealizowanych filmów wojennych.

ocenił(a) serial na 10
Anagda

Oj oglądały kobiety, oglądały :) I swoim zwyczajem się wzruszały i płakały...

ocenił(a) serial na 10
freewona

ja jako jak by nie patrzec kobieta przyznaje ze BoB to jedna z najlepszych rzeczy jaka sie ludzkosci trafila ^^

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

oglądałam i uwielbiam, choć nie ukrywam, że pomogły mi piękne buźki niektórych panów, moje typy to Winters, Lipton ,Speirs i oczywiście najseksowniejszy Sierżant Burton 'Pat' Christenson, z nimi poszłabym na każdą wojnę ;)

ocenił(a) serial na 10
trolik_filmaniak

zapomniałam jeszcze o Doktorku :)

freewona

Oglądały, oglądały... ;) wg mnie jeden z najlepszych w kategorii ; )

ocenił(a) serial na 9
freewona

Owszem. Mój ulubiony tak samo jak Pacyfik.

ocenił(a) serial na 10
mgruszecka

potwierdzam, aczkolwiek "Pacyfik" nie przypadł mi do gustu.

freewona

Oglądałam i ukochałam ten serial:) no i przy okazji Damiana Lewisa ;)

ocenił(a) serial na 10
freewona

Oglądałam kilka razy, tak samo jak "Pacyfik" i tak samo go uwielbiam :) Z pewnością nie tylko ze względu na "piękne buźki", choć to również plus :D Jak widać, potrafimy oglądać inne seriale niż "M jak miłość" czy "Plotkara", albo inne "jakże ambitne dzieła".

ocenił(a) serial na 10
lunajka

Oglądam go regularnie :) Wciągnęłam również wszystkie koleżanki z akademika :P A gdy jestem przy 7 odcinku mam ochotę zacząć od początku. Do książki również wracam co jakiś czas. Ten serial jest niesamowity! Wzruszam się :) I nie mam problemów z oglądaniem scen walki. Najgorsze jest to, że moi ulubieni żołnierze zazwyczaj giną i tak jest w każdym wojennym filmie, który oglądam. Ale w tym serialu nie liczy sie dla mnie tylko to, żeby poogladać sobie ładnych panów :P hah :) Pozdrawiam wszystkie kobitki :) (panów też pozdrawiam ;])

ocenił(a) serial na 10
irethmoz

Nie wiem co ma w sobie tez 7 odcinek, ale tez jak go oglądam to mam ochote zacząć od nowa.
A sceny walki są najlepsze!
Zgadzam sie z tym zdaniem 'Jest coś takiego w mężczyźnie, czego nie ma kobieta i czego nie jest w stanie zrozumieć' choć właśnie przez ten serial staram się trochę zrozumieć.