Niemoge zrozumiec dlaczego ten serial jest na 2gim miejscu. Moim przeciez to zdecydowany nr1 powinien byc a nie jakis schematyczny Dr.House. Nie zeby byl beznadziejny ale do "kompani braci" mu daleko. Po prostu jest plytki ogladasz i tyle zapominasz co sie dzialo 2 odcinki temu. Kompania braci ociera sie o film, bo takie mialem wrazenie ogladajac ten serial ktory powodowal iz zapominalem ze to "serial". Ludzie! przeciez " Kompania braci" budzi emocje,radosc,smutek,współczucie i wiele innych. W dodatku uczy,mozemy sie dowiedziec conieco o historii, widziac nie tyle dzialania wojskowe o ktorych ucza na historii ale prawdziwa historie zolnierzy, powoduje ze czlowiek nabiera wiekszego szacunku do wojska. A przepasc w ocenie jest wrecz kolosalna moim zdaniem jak na poziom obu seriali, bo przeciez House to zwykly serial jak Chirurdzy i reszta tego schematycznegu i usypiajacego szmelcu, a o jego popularnosci decyduje jeden bohater, bo gdyby nie on to serial bylby niewypalem. Samemu House'owi jako bohaterowi serialu nalezy sie wysoka ocena ale tak poza tym to kicha, nie powiem czasem fajnie sie oglada ale to 50/50, bo raz obejrzysz innym razem przespisz. I nie mowie tak bo ja tak sadze, takie jest moje zdanie, tylko z obserwacji znajomych a nawet tych ktorzy szaleja za tym serialem. Nie raz byla taka sytuacja ze sie napalali zeby obejrzec a potem przespali polowe, a po obejrzeniu odcinka(przespaniu) gdy powiedzialem ze nudnawy bywa ten serial, bylem atakowany ze gadam glupoty ze jest "Zajebisty". Ale niestety lud zadecydowal i tak musi byc. A szkoda bo za " Kompania braci" przemawia wiele argumentow takich jak chocby: gra aktorska(w Housie tylko rola dr. Housa jest dobra i chce sie ja ogladac, a w Kompani Braci jest takich wiecej), fabula nakreslona przez historie,co tworzy piekna calosc, do tego domy Hitlera i innych dowódców co bardzo przyciaga uwage i zainteresowanie(w Housie kazdy odcinek tworzy ten sam schemat: przedst.pacjenta,wypadek,leczenie,problemy,pacjent prawie umiera,House dostaje olsnienia i wszyscy szczesliwi+masa chorób z kosmosu), świetna sceneria,zdjecia,dialogi pomiedzy bohaterami itp itd i tak mozna wymieniac. Mam nadzieje ze w koncu przyjdzie czas i wskoczy na nr1. A co wy o tym myslicie?
ogladalem house i KB i zasluguja na te miejsca, nie mozna porownac KB i
house bo to calkiem inny gatunek, tematyka i cala reszta;/
Pamiętam jeszcze jak KB była nr 1 a Dexter nr 2. Oba seriale miały średnią ponad 9. I wtedy rozpoczął się szał House'a. Dziwnym zbiegiem okoliczności średnie obu seriali spadły. O ile Dextera można by jeszcze zrozumieć [serial wciąż emitowany], o tyle nagły spadek oceny BoB jest co najmniej zastanawiający. Ciekaw jestem ilu troli oceniających Kompanie na 1/10 w ogóle widziało ten serial.
PS.Pacyfik wymięka przy BoB ;]
Dokladnie. Pacyfik jak narazie moim zdaniem slabo. No byly jakies nadzieje,ciekawe sceny wszystko sie jakos rozwijalo ale ten 3 odcinek to porazka. Ale poczekamy zobaczymy. A teraz do wczesniejszego komentarza "jak mozna porownywac te dwa seriale?" a no mozna no bo na jakiejs zasadzie miejsca w rankingu musza byc przyznane, i trzeba porownac ktory jest lepszy, a do Housa mam zal za to ze kazdy odcinek polega na tym samym a schemat juz podawalem, i jego popularnosc zalerzy tylko od Gregorego House'a bo reszta to nuda, tak jak mowilem sa podobne seriale tego typu tyle ze nie ma tam tak silnie nakreslonej postaci jak w Housie, ktory mimo wszystko niepowinien miec takiej oceny jaka ma, bo do arcydziel to bym tego nie zaliczyl. Gdyby to byl Dexter to nie mial juz bym az tyle przeciwko, poniewaz tam jest w kazdym sezonie mocna fabula a pierwsze 2 sezony potrafia zainteresowac widza i to bardzo, jak i dodatkowo pojawiaja sie postacie ktore sa grane na wysokim poziomie jak np trinity w sezonie 4, za co zreszta zostala ta rola wyróżniona nagroda.
No cóż, "House" i "Kompania Braci" to dwa seriale o zupełnie różnej tematyce, i nie da się ich ze sobą porównać. Dla przykładu ja cenię bardziej House'a z prostej przyczyny: nie przepadam za tematyką wojenną. Wiadomo, że ktoś zainteresowany wojną powie odwrotnie, i będzie to naturalne. A ranking? Ranking to nic przez wielkie "n". Obiektywnie seriale można porównywać jedynie z innymi serialami o podobnej tematyce. I jeśli tak na to spojrzymy, to zobaczymy, że "Kompania Braci" i "House" to najlepsze seriale w swoich gatunkach.
PS: Co do tej schematyczności "House'a" to co jakiś czas pojawiają się epizody, które wyłamują się z owego wspomnianego schematu.
Ja to pamiętam jak KB miała średnią 9,7, ale później trollownia zrobiła swoje. Jeśli nie możemy porównać tych seriali to po jakiego są te rankingi? Usunąć je i dziękuje. Tak samo z rankingiem filmów.
Ja widziałem 2 odcinki tego serialu, i nie jest to serial dla mnie, tematyka nie dla mnie. Oceniłem ten serial 1/10 tylko ze względu na to, że wg. mnie jest kilka 'lepszych' seriali. Wiadomo, wszystko jest względne, jednak uważam, że 2 miejsce to stanowczo za dużo, a House jako TOP1 to już kompletna - house jest naciągany, nierealistyczny, nie życiowy - aż szkoda słów.
Nie powiem, nieraz oglądam house'a bo humor tego typu nawet mnie bawi, jednak wiele seriali przewyższa house'a - choćby serial bardziej dla kobiet - gotowe na wszystko, z pogranicza fantastyki - LOST, 'Wojenny' - właśnie Kompania braci (przynajmniej z tego co widziałem, i wyczytałem), czy chociażby Rodzina Soprano - serial którego tematyki także nie lubię, jednak bez porównania powinien być wyżej.
Ale nie ma się co dziwić, internet został opanowany przez dzieciarnie, kiedyś, za jakieś 10-20 lat średnia wieku internautów wzrośnie, jednak na chwilę obecną można się spodziewać akcji typu "głosujcie na Majli sajrus z kiczowatego hitu disneya" czy chociażby "zaniżajmy średnią ojcu chrzestnemu" - ciekawe ilu z was pamięta, jak w ciągu kilku dni z TOP1 wypadł z rankingu -.-
A co do 'house najlepszy w swojej tematyce' to chyba sobie żarty stroisz, ten gniot ma być najlepszym serialem medycznym? O_o
Nie "ma być" tylko "jest" :) A co do wymienionych przez Ciebie seriali to tak jak pisałem wcześniej: każdy z nich to coś zupełnie innego. Osobiście nie widzę możliwości obiektywnego ich porównania. Można mówić tu co najwyżej o swoim zdaniu, o tym, co nam się bardziej podoba. Ja z tych seriali najbardziej lubię "House'a" (Nie liczę Lost, bo nie oglądałem) ale to nie znaczy, że będę nazywał pozostałe gniotami. Każdy z tych seriali jest inny, i nie da się całkowicie obiektywnie porównać ich ze sobą. A ranking naprawdę nie ma sensu.
Powiem wam tak - rankingiem nie ma co sie sugerowac.
Co tu duzo mowic - ranking na tej stronie jest kompletnie bezwartosciowy. Jakies "shity" (bo moze shitem taki House nie jest) zajmuja najwyzsze miejsca, kiedy inne - bardzo wartosciowe (a moze i nawet wybitne) dziela zajmuja niskie miejsca.
W 90% jest to festiwal komerchy.
Wystarczy popatrzec jakie miejsce zajmuje wybitne The Wire.
66 miejsce?
23 miejsce - Prison Break? Ten komercyjny i masowy ochlap?
Za to OZ nawet sie w top 100 nie znajduje !
Jak kazda lista przebojow - wysokie miejsca zajmuje tutaj nie koniecznie to co dobre, ale to co przystepne i odpowiednie dla tlumu.
[z drobnymi wyjatkami, bo wiele rzeczy oczywiscie zasluguje na wysokie miejsce - chociazby Kompania Braci, w swojej kategorii chyba najlepsza, nie ma lepszego serialu wojennego]