Korona królów

2017 - 2020
4,3 13 tys. ocen
4,3 10 1 13491
2,0 3 krytyków
Korona królów
powrót do forum serialu Korona królów

Najwyższy poziom sztuki aktorskiej, porywające dialogi - nieustanne podkreślanie związków - (twój syn, twój ojciec, twój brat, albo w ciągu 20 minut odcinka powiedziano z dziesięć razy że Kazimierz ma zostać królem - kto to pisał!?), wspaniałe peruki i sztuczne zarosty, lśniące stroje jak z jarmarku, plastikowe halabardy i plastikowa tytułowa korona. Natomiast walka policjanta z pierwszej miłości z Kazimierzem (ta gdzie popisywali się przed dziewkami w pierwszym odcinku) wywołała u mnie zarówno rozbawienie jak i smutek. Widać po niej, że od 40 lat w polskim kinie nic się nie zmieniło względem choreografii. Klepią tak samo jak i klepali się choćby w potopie. Nie da się przecież tego serialu oglądać - chyba, że dla beki. Najgorsze jest jednak to, że to za publiczne pieniądze - czyli moje i wasze!!! Powiedzieć że ten serial to dramat, to jakby nic nie powiedzieć. Te dwa wyemitowane dziś odcinki w zupełności wystarczają do wyciągnięcia takich wniosków.

ocenił(a) serial na 1
sajgon87

Zgadzam się w 100%

ocenił(a) serial na 1
sajgon87

I te wspaniałe walki na miecze.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 3
Leszek_Ga

gratuluję gorącego patriotyzmu, niestety nie zrównoważy on szowinizmu, nacjonalizmu, homofobii, antysemityzmu i wreszcie zwykłej ciasnoty umysłowej, jaka przemawia z twojej wypowiedzi. Czy nie dotarło do ciebie, że ludziom po prostu nie podoba się coś, co jest wyjątkowo marne i tandetne? - tak zupełnie bez podtekstów politycznych?

ocenił(a) serial na 4
Leszek_Ga

Skąd tyś się urwał, człowieku? Jakie szkoły kończyłeś, orle intelektu?

ocenił(a) serial na 1
andre_

Wyższą Szkołę Tego i Owego rektora Jacka Kurskiego :D

ocenił(a) serial na 4
ryszard_wojna

Raczej Niższą, i to korespondencyjnie :D

sajgon87

"Nie da się przecież tego serialu oglądać - chyba, że dla beki." Tym zdaniem udowodniłeś, że za ten serial biorą się ludzie zbyt młodzi i niewyedukowani. Nie można było napisać dla żartów? Mniejsza z tym.
Serial ma podłoże historyczne, jednak bliżej temu do telenoweli. Nie wymagaj aby w krótkim okresie zmieniła się Polska kinematografia która przez lata była zaniedbywana.
Porywające dialogi... błagam kto szuka tutaj zwrotów akcji i czegokolwiek występującego jak w serialach od Netflixa? Trzeba być troszkę niesprawnym umysłowo aby porównać telenowelę z tworem w którym zatrudniono dość znanych (ponoć dobrych) aktorów a całość kosztowała dużo więcej pieniędzy.
Zdajesz sobie sprawę z tego jaka była Polska historia? Tutaj mieliśmy tradycję i kulturę, nikt nie mówi na drugiego na "Ty" a podkreślanie związków między ludźmi jest ważne, bo to telenowela a nie serial akcji.
Potop... to dobry film ale trzeba dorosnąć aby zrozumieć pewne rzeczy i ukształtować własny gust. Poza tym porównanie tych dwóch produkcji nie ma najmniejszego sensu.
Autorowi tematu tak bardzo szkoda pieniędzy jego i podatników? No błagam! Lepiej było gdy za pieniądze podatników wydawane były na nowe samochody posłów z PO? Ludzie tacy jak Ty blokują rozwój wszystkiego ciągle narzekając jaka to Polska jest zła i nie potrafi stworzyć dobrego serialu.
Lśniące stroje dodałeś chyba na siłę bo brakło pomysłów. To aż dziwne, że w przypadku Wspaniałego Stulecia tego typu zabiegi odbierane były w sposób pozytywny a tutaj coś strasznego! Plastikowa korona do niskobudżetowego serialu? Trzeba było wydać ogrom pieniędzy aby odwzorować 1:1 koronę wraz ze szlachetnymi kamieniami, oczywiście należy wziąć pod uwagę fakt, że zawsze na planie filmowym zdarzają się różnego rodzaju wpadki które mogłyby uszkodzić rekwizyty... A Ty przecież nie chcesz płacić za ten serial.
Czy autor tematu potrafi nazwać aktorów ich imionami a nie "policjant z pierwszej miłości"? Bo jeśli jest to problemem to rozpisywanie się na forum także nie ma sensu.
"Wspaniałe walki na miecze" one nigdy nie miały być wspaniałe bo to tylko dekoracja a przy ograniczonym budżecie lepiej ciąć koszta zbędnych scen. Powtórzę, to nie jest film akcji.
Młodsi aktorzy grają znacznie gorzej i to wypada napisać. Szczególnie zawiodła mnie gra pani Marty Bryły, niezwykle sztuczna i pusta.
Nie rozumiem dlaczego Polacy tak bardzo nienawidzą siebie nawzajem i nigdy nie powiedzą, że ich naród zrobił coś porządnego ewentualnie przeciętnego. Będą zachwalać obcą kulturę, choć nie jest ona lepsza.

ocenił(a) serial na 1
mertopa4

Ostatnimi czasy nie daję się wciągać na tym portalu w potyczki, ale Pani głupota, brak logiki jest porażające. Aby zachować jasność, odniosę się w punktach.

1. ""Nie da się przecież tego serialu oglądać - chyba, że dla beki." Tym zdaniem udowodniłeś, że za ten serial biorą się ludzie zbyt młodzi i niewyedukowani. Nie można było napisać dla żartów? Mniejsza z tym." - Nie, nie mniejsza z tym, bo nie piszę tutaj elaboratu na temat fizyki kwantowej, tylko o serialu. Do tego słabym. Mogę sobie więc pozwolić od czasu do czasu na kolokwializmy - nie mam w związku z tym żadnego poczucia winy. Natomiast argumenty ad personam odnośnie mojego wieku i wykształcenia... ja bardzo proszę wepchnąć sobie z powrotem słomę w buty.

2. "Porywające dialogi... błagam kto szuka tutaj zwrotów akcji i czegokolwiek występującego jak w serialach od Netflixa?" - Czy ja napisałem choćby słowo o Netflixie? Gdzie? Proszę wskazać. Nie ma? Proszę więc zetrzeć pianę z ust i przeczytać moją wypowiedź na spokojnie. Jeśli się nie uda, to raz jeszcze - i tak do skutku.

3. "Trzeba być troszkę niesprawnym umysłowo aby porównać telenowelę z tworem w którym zatrudniono dość znanych (ponoć dobrych) aktorów a całość kosztowała dużo więcej pieniędzy." - Dość znanych aktorów? A może miała Pani na myśli, że dobrych? Z całym dla nich szacunkiem, ale znakomita większość z nich grała jedynie w szeregowych serialach typu pierwsza miłość, barwy szczęścia itd. i to często tylko epizody. Zaiste, wielki to dorobek. Poza tym nie trzeba być Raczkiem czy Torbicką żeby po kilku scenach zobaczyć z kim mamy do czynienia. Apeluję o powagę. Proszę spojrzeć na jakim jesteśmy portalu.

4. "Potop... to dobry film ale trzeba dorosnąć aby zrozumieć pewne rzeczy i ukształtować własny gust. Poza tym porównanie tych dwóch produkcji nie ma najmniejszego sensu." - Porównałem choreografię scen walk. Wszystkie w polskich filmach historycznych/kostiumowych i innych gdzie takowe odbywają się na szable i miecze wyglądają tak samo. Od zawsze. Proszę przeczytać jeszcze raz (znów to piszę) i postarać się zrozumieć kontekst.

5. "Autorowi tematu tak bardzo szkoda pieniędzy jego i podatników? No błagam! Lepiej było gdy za pieniądze podatników wydawane były na nowe samochody posłów z PO? Ludzie tacy jak Ty blokują rozwój wszystkiego ciągle narzekając jaka to Polska jest zła i nie potrafi stworzyć dobrego serialu." - Brawo. Czyli o to chodzi? Pokazała Pani prawdziwe oblicze. Wciska mi Pani sympatię do PO - nie wiem skąd, bo o polityce NAWET SIĘ NIE ZAJĄKNĄŁEM. Kolejny raz coś mi Pani zarzuca.
Natomiast jak mamy wchodzić w tego rodzaju dywagacje, to napiszę tylko tyle, że jest cudownie bo PiS stworzył już 11 instytucji za swojej kadencji - czyli nowe miejsca pracy dla urzędniczej kasty. Szerzy nepotyzm, zamordyzm podatkowy - wszak trzeba czymś opłacać programy socjalne. NFZ? Przecież to jest żart i pudrowanie trupa - proszę się zapisać do kardiologa albo wyleczyć zęba. Podatki jednak co miesiąc każdy z nas płaci. ZUS? Równie dobrze można palić pieniędzmi w piecu. Jestem wściekły za każdym razem, kiedy muszę zapłacić ZUS i płacę podatki przy każdej transakcji a poźniej widzę despacito na sylwestra za 450 tys. lub tandetny serial za 200 tys. zł za odcinek!!!!! Nie wspomnę o armii pasożytów w urzędach przejadających moją pracę. Jak ktoś chce kręcić serial, niech to robi za fundusze prywatnych sponsorów. Tym bardziej jak robi taką chałę, a twierdzi że to cudo. Dlatego proszę sobie szerzyć swoją sympatię do tych pobożnych socjalistów gdzie indziej i wara od moich pieniędzy - bo choć mnie okradają, to chociaż mogę się oburzyć. Pani pewnie tego już dawno nie zauważa. Typowe. Natomiast co do PO - mam takie samo o nich zdanie jak i o PiS. Socjaliści, tyle że europejscy. Nie sztuka zmienić świnie przy korycie, tylko system. Tutaj właśnie trzeba być niepełnosprawnym umysłowo, żeby popierać od 27 lat władze, które karzą za pracę a nagradzają nieróbstwo. Nie widzi Pani dalej niż kawał kiełbasy. Tyle o polityce.

6. "Lśniące stroje dodałeś chyba na siłę bo brakło pomysłów. To aż dziwne, że w przypadku Wspaniałego Stulecia tego typu zabiegi odbierane były w sposób pozytywny a tutaj coś strasznego! " - Najpierw czepia się Pani, że kogoś nazwałem na "ty" a później stosuje Pani to wobec mnie. Podwójne standardy, głupota czy tak się Pani pod kopułą ze złości zagotowało, że to z zapominalstwa? Brednie Pani pleciesz. Nie napisałem nic o wspaniałym stuleciu. Stroje w koronie i charakteryzacja woła o pomstę do nieba. Jasełka za 200 tys. zł.

7. "Plastikowa korona do niskobudżetowego serialu? Trzeba było wydać ogrom pieniędzy aby odwzorować 1:1 koronę wraz ze szlachetnymi kamieniami, oczywiście należy wziąć pod uwagę fakt, że zawsze na planie filmowym zdarzają się różnego rodzaju wpadki które mogłyby uszkodzić rekwizyty... A Ty przecież nie chcesz płacić za ten serial." - Przecież to są takie bzdury, że aż czuję się zażenowany i wstyd mi za Panią. Serio.

8. "Czy autor tematu potrafi nazwać aktorów ich imionami a nie "policjant z pierwszej miłości"? Bo jeśli jest to problemem to rozpisywanie się na forum także nie ma sensu." - Tak było zabawniej. Poza tym tego pana znam wyłącznie z tej roli. Z resztą pewnie nie tylko ja ;)

9. "Nie rozumiem dlaczego Polacy tak bardzo nienawidzą siebie nawzajem i nigdy nie powiedzą, że ich naród zrobił coś porządnego ewentualnie przeciętnego. Będą zachwalać obcą kulturę, choć nie jest ona lepsza." - :) To Pani wysnuwa jakieś tezy o podłożu politycznym. Wysunąłem kilka argumentów dlaczego moim zdaniem ten serial jest słaby. Gdzie widzi tutaj Pani jakieś wybiegi względem narodu i kultury? Rozmawiamy o serialu, produkcie. Malucha też Pani będzie zachwalała, że jest lepszy od Ferrrari - bo polski? Nie będę wnikał kim Pani jest, ile ma lat, jakie ma wykształcenie. Jeśli wyższe i daleko Pani do wieku emerytalnego, to biada temu krajowi. Z jednej strony stetryczali głupcy łykający propagandę i dający się wciągnąć w idiotyczną pseudowojenkę ideologiczną obozu, który się pokłócił a nie różni ich w zasadzie nic, tylko kilka kwestii społecznych. Z drugiej ogłupiała, potulna jak baranki młodzież, której nic nie obchodzi i dzięki niej spełnia się sen inżynierów społecznych którzy ją stworzyli. Zacytuję na koniec Lema "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

ocenił(a) serial na 1
sajgon87

dej pan spokój, przecież widać, że żaden argument nie trafi. wkładanie w usta słów które nigdzie nie padły, odniesienia polityczne, czepianie się głupot typu "beka" plus kompletnie idiotyczne podejście, że jak polskie to trzeba udawać że dobre, nawet jeśli w rzeczywistości jest dziadowskie. tu trzeba pracy od podstaw, od wytłumaczenia, że ten serial jest policzkiem dla całej Polski i polskiej historii.

ocenił(a) serial na 1
Magrat

Głos rozsądku. Masz rację. Podpaliłem się trochę ale głupota i zacietrzewienie działa na mnie jak płachta na byka. Nic mnie bardziej nie irytuje.

ocenił(a) serial na 1
sajgon87

wiem, świadomość, że co by się nie powiedziało to i tak będzie krew w piach może wytrącić :)

ocenił(a) serial na 6
sajgon87

Wiesz dlaczego podkreśla się związki pokrewieństwa ? Po to by PRZECIĘTNY widz przyzwyczaił się do bohaterów, oswoił z nimi, rozumiał ich dalsze losy itp. To są początkowe odcinki serialu, prawdopodobnie nie zakładano też, że debiut to będą dwa odcinki jeden po drugim.

Z tego co czytałem to pierwsze dwa odcinki zostały dopisane przez ekipę Łepkowskiej gdy kolejne były już w produkcji. Nie jestem na tyle zorientowany kto odpowiada za który odcinek, dzisiejszy czwarty uważam za dotychczas najlepszy a dialogi w pierwszym i drugim za momentami żenujące.

Naprawdę bądźmy realistami: jakiś specjalista przyczepił się do filmu bo zobaczył rynny na zdjęciach - są granice paranoi.

ocenił(a) serial na 1
skalarek77

Tak, co do pierwszego akapitu wiadomo po co stosuje się takie zabiegi, ale wypada się z tym miarkować. Tutaj kuło to w uszy niemiłosiernie. Co do drugiego. Cóż, jeśli to prawda to tylko świadczy o jakości twórców. Co do ostatniego uważasz, że mam paranoje? Bez przesady :) Serial jest po prostu wyjątkowo słaby i tyle. Napisałem wyżej dlaczego.

ocenił(a) serial na 4
skalarek77

Powtarzanie tego samego kilka razy to zabieg rodem z "trudnych spraw" itp. produkcji zalewających wszystkie telewizje od paru lat.
Czyli co, równamy w dół, bo taki jest tzw. target?

ocenił(a) serial na 3
sajgon87

Ile razy usłyszeliście zwroty: "panie", "pani", którymi zwracano się do rycerzy, dam i ogóle osób szlachetnie urodzonych?