PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=789749}

Korona królów

2017 - 2020
4,3 13 tys. ocen
4,3 10 1 13471
2,0 3 krytyków
Korona królów
powrót do forum serialu Korona królów

Może coś przegapiłam, bo przewijałam te naprawdę nudne fragmenty (i i tak uważam, że wykazałam dostateczną ilość dobrej nie wyłączając tej pomyłki od razu) :D Ale jak to się stało, że z "nigdy nie wyjdę za Polaka!" & "tylko Twoja, na zawsze!" przeskoczyliśmy do łez wzruszenia, radosnego uśmiechu podczas ceremonii zaślubin i dobrowolnego oddania się przyszłemu królowi?
Bo jeśli to miała być ze strony "zbuntowanej" królewny ukazana szydera i gra pt. taka-jestem-przekorna-i-silna, to tak jakby trochę nie wyszło :D
Pomijam inne aspekty tego...dzieła. Ten mnie wyjątkowo skonfundował, a nie mam sił, by przebrnąć przez to jeszcze raz. Może jakaś dobra duszyczka wyjaśni.

ocenił(a) serial na 10
Prawdziwa_Magdalena

Jaka Poganka ,a Polska kim była przed Chrztem i to piękno zniszczono tymi przymusowymi Chrztami i najwięcej knuli właśnie księża kapłani i całe Kościoły, to jest nic i nie ma jakiejś przesady jak w serialach w średniowieczu w Anglii czy Francji, choć tam tak dużo wszędzie knuli i pozbywali się nawet rodziny by nie doszła do tronu a najgorsi byli własnie księża i kapłani i oni najwięcej mieszali. Tutaj ona jest zbuntowana bo kocha innego ale to jej przejdzie tak było w większości takich ślubów z przymusu nie tylko w Polsce jak zostanie Królową zacznie inaczej myśleć, tu zaczyna się już praktycznie ród Litewskich władców co będą Królami Polski, po Kazimierzu.

Leszek_Ga

Ale nie rozumiem po co te wynurzenia nie na temat, chyba nie sądzisz, że pisząc pytanie dotyczące niedostatków scenariusza/gry aktorskiej, oczekiwałam dyskusji w temacie prawd historycznych? Jakby było o czym dyskutować w kontekście tego propagandowego gniotka.

ocenił(a) serial na 10
Prawdziwa_Magdalena

Ile ty masz lat ? bo słowa typowej dzieciarni zdjęcie nie twoje wgrane widać bunt lewaków i macie się na czym wyżyć tylko jedynie w necie.

Leszek_Ga

Lat mam 30, na zdjęciu jestem ja, zadałam konkretne pytanie, a Ty mi piszesz elaboraty nie na temat i jeszcze mnie obrażasz. Jeśli ktoś tu się wyżywa, to chyba jednak nie jestem to ja :)))

ocenił(a) serial na 3
Prawdziwa_Magdalena

jeśli przewijałaś nudne fragmenty, to niewiele Ci zostało do oglądania :-) . Sugeruję nie wchodzić w dalszą polemikę z tym panem(?) Dajesz mu tylko pożywkę, do dalszych inwektyw. To taki lokalny patriota, który uważa, że dobre bo polskie i nie wyobraża sobie, że komuś może się ten serial nie podobać tak zwyczajnie po ludzku z czysto estetycznych powodów i bez politycznych podtekstów... :-)

Dar0962

Ah, ok, dobrze wiedzieć ;)
No niewiele, to prawda, jednak przemogłam się i akurat sceny z tą Jadwigą widziałam wszystkie - i we wszystkich się uśmiechała potrząsając trochę głową - na początku wyglądało na to, że jest to takie buńczuczne "ha ha ha będę się uśmiechać, a i tak Wami gardzę", ale na ślubie i podczas nocy poślubnej to już zgoła inaczej wygląda, wpatrzona w Kazka jak w obrazek (z wzajemnością).
Poza tym biała suknia ślubna wtedy? Hmmm... :P No ale widzę, że lepiej się tu nie wypowiadać krytycznie, by się nie narażać, więc może resztę uwag lepiej zachować dla siebie :D

ocenił(a) serial na 3
Prawdziwa_Magdalena

biała suknia podczas zaślubin przyszłej księżnej (bo tak należałoby ją chyba tytułować po ślubie z księciem i następcą tronu?) to oczywisty błąd,w scenografii. Ubierano się wówczas strojnie i bogato. A jeśli biały kolor w zamyśle specjalisty od kostiumów miał się kojarzyć z czystością panny młodej, to w kontekście pierwszego odcinka i scen z litewskim (?) ukochanym budzi pewne wątpliwości... :-)

Prawdziwa_Magdalena

Ja to sobie "wytłumaczyłam tak", że jak zobaczyła Kazika, to musiał być bardzo w jej typie i ją "trzasło". Do tego może był wykąpany i nie cuchnął ;), biło od niego coś, jakaś charyzma, jakaś chemia, którą tylko ona wyczuła i nagle stwierdziła... ej... on jest całkiem całkiem, może nie będzie tak źle, on taki wysoki, władczy, ja taka drobna i piękna, na pewno mu się podobam i te słowa "biorę sobie ciebie za żonę" - która by nie chciała tego usłyszeć, od króla i to w jej typie, hoho, pomyślała, no dobra, bierę go i wtedy się uśmiechnęła... ;P.
Hehe, trochę popłynęłam, ale co, nie mogło tak być? :P

alantolina

Jak najbardziej - mogło! :D Po prostu nie zostało to zagrane :DDDDD

Prawdziwa_Magdalena

Hehe, no niestety... ;)