PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=789749}

Korona królów

2017 - 2020
4,3 13 tys. ocen
4,3 10 1 13463
2,0 3 krytyków
Korona królów
powrót do forum serialu Korona królów

Wiadomo, że Korony Królów nie można porównywać do Gry o Tron czy innych mega produkcji, ale to co przedstawili producenci to jest dramat.
Naprawdę czekałem na ten serial długo. Każdy chyba wie, że seriali historycznych o tematyce średniowiecza nie ma od lat. Dlatego po obejrzeniu 1, 2 odcinka starałem się patrzeć na to z przymrużeniem oka - a może się rozkręci. Niestety, 3 odcinek to już przesada. Ciężko jest to oglądać.
Zaczynając od drętwych dialogów, słabej gry aktorskiej a kończąc na tandetnych strojach, po których widać że są nowe, szyte teraz, nie mają nic wspólnego z klimatem średniowiecza. Wszystkie błyszczące i badziewne.
Czy aż tak ciężko wpleść w dialogi co jakiś czas staropolskie zwroty? Ja słuchając dialogów w tym serialu, mam wrażenie że dzieje się to w czasach dzisiejszych. Porównanie nawet do samego słownictwa w Ogniem i Mieczem to jest niebo a ziemia.
Niesamowicie zmarnowany potencjał na super serial. Naprawde nie trzeba wiele. Wystarczą fajne lotne dialogi, dobra intryga, gra aktorska lepsza niż w "dlaczego ja". Nie wymagałem cudów. Przykro, że przedstawiono widzom taką amatorkę. Wielka szkoda.
Pozdrawiam

Lemonflash

Zgadzam się. Ja z kolei czekałem na ten serial tylko po to, aby potwierdzić swoje przypuszczenia. Ale takiej tandety jednak się nie spodziewałem.
Chwilami dialogi faktycznie przypominają te z paradokumentów TVN czy Polsatu. Do tego dochodzą te wszystkie pseudo intrygi, mimika twarzy rodem z castingu do 'Mam talent', no i stroje. Stroje to już przegięcie. Wyjątkowo oczojebne ciuchy miażdżą ten serial i upodabniają go do występu objazdowej trupy cyrkowej.
Halina Łabonarska jako królowa... Cersei by ją zmiotła jednym gestem.
Ale niestety porównania do "Gry o Tron" tylko pogarszają sytuację. 'GoT' to fantasy, natomiast 'Korona Królów' to serial historyczny (a przynajmniej taki udaje). To tak jakby porównywać wiarygodność astronomii i astrologii.

Lukas_Art

Porównania Gry o Tron z Koroną Królów moim zdaniem biorą się tylko i wyłącznie z klimatu średniowiecza GoT, walka na miecze, zamki, stroje itd. Równie dobrze możemy porównać do Wikingów czy The Last Kingdom. Napewno nie z racji samej intrygi czy osobowości i wyrazistosci bohaterów. Szukając porównań zdecydowanie bardziej na miejscu jest Wspaniałe Stulecie. Niestety Turcy też biją nas na głowe.

Lemonflash

No niestety, choć 'Wspaniałe stulecie' to też klasyczna telenowela w ciuchach średniowiecza.