Ciekawe skąd takie piękne i zadbane kobiety w średniowieczu. Standardem była śmierdząca, niemyta dupa i czarne zęby. A tu laski rodem z balu u Kulczyka. Natomiast kostiumy wyglądają jak świeżo po upraniu.
Tę "wiedzę" to skąd czerpiesz? Widziałeś czaszki osób ze średniowiecza? Wyobraź sobie, że całkiem sporo takich czaszek ma normalne, zdrowe zęby. A to dlatego, że w średniowieczu nie dbano co prawda tak o higienę jak dziś, ale i nie było wszechobecnego cukru który te zęby by niszczył. A nawet, wyobraź sobie, w średniowieczu też istnieli dentyści.
No i skąd ta myśl, że dawni ludzie lubili chodzić w brudnych ubraniach? O ich czystość dbali służący którzy non stop je prali. Kostiumy powinny być czyste, ale fakt, że w serialu wyglądają na zbyt nowe - bez śladów dłuższego noszenia.
Czerpię z logicznego myślenia. Biorąc pod uwagę to, iż nie było wtedy środków higieny do jamy ustnej to nie mieli oni śnieżnobiałych uśmiechów jak na okładce playboya. Wystarczy pojechać na wieś i zobaczyć ludzi w wieku 50-70 lat.
Średniowiecze było bardziej higieniczne niż następujący po nim Renesans choć fakt, że czysto nie było. Ogólnie epoka Średniowiecza jest demonizowana. I bardziej humanitarne niż następne epoki po nim następujące.
No to lisowczyku logicznie uwzględnij też że ówcześni jedli nieco inaczej, nie spożywali kilogramów cukru, nie pili kawy, herbaty, za to mleko wprost od krowy, piwo, wodę, sporo owoców, warzyw i mięsa. Po prostu byli sporo bliżej natury niż my. Może więc i zęby mieli w całkiem niezłym stanie.
Czyli tradycyjnie po polsku nie wiem ale się wypowiem. Tytułem przykładu można powiedzieć że Królowa Jadwiga w chwili śmierci miała wszystkie zęby zdrowe i tylko jeden usunięty.
Tak jak imitacje kamienia widać, ale nie jest sztucznie i nakładane efekty na to by to zakrywać, że niby prawdziwe czy na ubrania tak zrobione by wyglądały jak nie typowo nowe czy zniszczone czy zmieniane barwy. Ale kostiumy mają w miarę ok. jak i reszta przedmiotów i wystroju i nie przynajmniej tej przesady jak robią to w filmach o Anglii czy Francji w średniowieczu i że tak pięknie wszystko było i przesady w tych zamkach na maksa a jest masa takich filmów i seriali chyba o Anglii najwięcej, a knucia to są cały czas i bez takich film nie istnieje po prostu.
Po 1 chyba nie wiesz co to znaczy postawić kropkę.
Po 2 wystarczy, że widziałem 5 minut tego filmu i już wiem, że jest po prostu słaby.
Po 3 durniem jest pajac, który daje 10 filmowi w którym aktorstwo jest drewniane jak w Modzie na Sukces.
Jesteś durniem bez pojęcia o historii i tyle wiesz Słaby może być liczy się historia ale nie ważniejsze cycki i kity komercja jak te GOT czyli gniot fantasy a dla gimbiazy to historia. Ciekawe co powiedzą o Wiedźminie ,że oszukany bo nie jak w grze bo to pustaki nawet nie wiedza ,ze to na podstawie książek opowiadań a nie gry, i widziałem już takie komentarze na YT nawet.
I co ty masz nie tak historią i co próbujesz kręcić teraz i kobiety nawet nie na zamkach dworach były ładniejsze jak teraz i bez żadnej tapety i innych wynalazków. I nie pouczaj mnie z historii bo nic nie wiesz a od bzdur totalnych napisałeś. Stroje tak samo ok. wystroje i bez właśnie przesady jak robią to w filmach w Anglii czy Francji w tematyce średniowiecza aż tak kolorowo i pięknie nie było i wystroje za wielkie i za bogato przesadzone często. Byle komercyjnie by była oglądalność radzę pierw znać historie Starożytności i Średniowiecza ,a potem pisać bo bardziej z prawdą i kolorowo było w Starożytności jak potem po upadku Rzymu. I Grecy jak i Rzym ,a nawet dużo Kartagina wymyśliła rzeczy co istnieją do dziś i nic lepszego nie zrobiona albo teraz w naszych czasach jest ulepszane bo średniowiecze to połowa tak zwane ciemne wieki z wszystkim można powiedzieć bo nic nie wymyślono nowego ani nie ulepszano i wszystko niszczono na dodatek.
I wbij sobie do zakutego łba,że Polacy po 90 roku jeszcze długo długo długo nie zrobią dobrego filmu.
Nie ma po prostu w tym względzie fachowców (reżyserów, scenarzystów), którzy stworzyli by coś rodem z Anglii bądź Ameryki.
A tak mamy kolejny gówniany serial pod szyldem TVP.
Zrobią, zrobią... tylko trzeba kilku średnich filmów żeby się nauczyli i kasy na superprodukcję.
Tematów historycznych a filmowych jest aż nadto.
"te anty Polskie ścierwa" bo nie podoba im się beznadziejnie zrealizowany serial? serial który wygląda jak parodia serialu historycznego, jakby był robiony dla beki a w tv ogłaszają ze to poważne historyczne "dzieło"?
Uwierz że gdyby serial na to zasługiwał to byłyby tu same pochwały, fajnie by było obejrzeć serial o historii Polski zrealizowany tak żeby nie czuć było zażenowania.
Rozumiem że wg Ciebie mamy wychwalać każde gówno tylko dlatego że wysrał je Polak na Polskim polu?
Za dużo- chyba na ile starczy pieniędzy, a one dla P. Kurskiego nie są żadnym problemem jak widać (nie wiem ale gdzieś słyszałem o 60 odcinkach :))