PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=789749}

Korona królów

2017 - 2020
4,3 13 tys. ocen
4,3 10 1 13471
2,0 3 krytyków
Korona królów
powrót do forum serialu Korona królów

Plus za odwage

ocenił(a) serial na 5

A ja uwazam ze fajnie sie oglada. Brawo za odwage.

kami_st

Nie mylmy odwagi z brawurą ! Czyś ty człowieku rozum postradał, że dajesz 10 - miej jakiś szacunek dla twórców dobrych filmów, seriali, którzy się napracowali na różnym poziomie przygotowań i realizacji.
Przecież nawet na tle formuły tych seriali tureckich - Wspaniałe stulecie i Sułtanka Kosem - to wypada tragicznie - tam zresztą zainwestowano w produkcję większe pieniądze 4 mln USD na start - które owszem później się rozłożyły na ileś set odcinków, ale wybudowano spore scenografie, przygotowano kostiumy i przede wszystkim jakiś scenariusz.

ocenił(a) serial na 3
hagen_filmweb

konto twojego przedmówcy założono 3 stycznia 2018 roku, jest pierwsza opinia i ocena. Przecież można to sprawdzić jednym kliknięciem.Mam Ci tłumaczyć dalej, czy sam dojdziesz do logicznych wniosków? :-) - Tego rodzaju kwiatków jest całe mnóstwo. Pojawiła się dziwna zbieżność maksymalnych ocen userów forum z zerowym stażem i dorobkiem :-) Podziwiam inwencję decydentów, szkoda, że cierpi na tym jakość tego bardzo przeze mnie lubianego i szanowanego forum...

Dar0962

Arcydziełem tego bym nie nazwał, ale fajnie się ogląda jak dla mnie. I zupełnie nie rozumiem tej słabej oceny i tylu negatywnych opinii.

Dar0962

Kurski założył te konta i każe pisać pozytywne opinie o serialu i podnosić średnią ocen.

ocenił(a) serial na 3
hagen_filmweb

można zaryzykować taką tezę :-) choć jak sądzę, znaleźli się liczni czynownicy - ochotnicy :-))

ocenił(a) serial na 5
Dar0962

czesc.. no coz dalam 10 bo mi po prostu smutno, ze serial nie ma nawet oceny 5. Ogolnie uwazam, ze np. Mateusz Krol gra fajnie, jest przystojnym aktorem i nie ma co go mieszac w blotem.
Oczywiscie ten serial to nie jest holywoodzka produkcja.. i trudno, ale czy to oznacza, ze jest totalnym dnem? Smutno mi po prostu i zal ze sie wszyscy tak uwzieli.. a jesli chodzi o ten komentarz z kurskim to sie naprawde usmialam..:D

ocenił(a) serial na 5
kami_st

mysle ze wasze konta prowadza Niemcy :D

Dar0962

Ależ wcale nie trzeba zbytnio ryzykować taką tezą. Nie takie jaja działy się na forach opozycyjnych mediów po przejęciu władzy przez "dobrą" zmianę.

hagen_filmweb

Tak źle według mnie nie jest. A z tym Wspaniałym Stuleciem to żeś mnie rozwalił. Przecież tamto gówno było tak tragiczne, ze ta Korona Królów jest przy nim arcydziełem i kandydatem do Oscarów.

Andrzejek324

Produkcyjnie było dużo lepiej i formuła serialu - telenoweli bardziej pasowała, choć pewno gdybym był Turkiem mógłbym mieć inne zdanie i z tego co słyszałem lokalnie były kontrowersje.
Nie rozumiem skrajności ocen - kopania Wspaniałego stulecia vs pochwały Korony Królów - nie byłem targetem tureckiego serialu, ale moja matka oglądała bez obrzydzenia, a super produkcji Kurskiego raczej nie da rady. Wydaje mi się, że jest pewna granica subiektywizmu ocen, a jeśli przejdziemy do faktów to Turcy wydali na swoje dzieło dużo więcej pieniędzy, co zresztą było widać, na sam start poszły 4 mln USD - które potem oczywiście się zamortyzowały w kolejnych odcinkach.
Na tym tle u nas od startu wieje nędzą i biedą.

hagen_filmweb

Wiem tylko tyle, że ja oglądając te Tureckie badziewie czułem się jakbym oglądał Mode na Sukces w wersji średniowiecznej. A Korona Królów nie wygląda mi na naszą wersję M jak Miłość czy Klanu przeniesioną w tamte czasy.

Andrzejek324

Oglądałem jeden z pierwszych odcinków dość przypadkiem i jeśli porównujesz turecki serial do Mody na sukces - to znaczy, że totalnie zatraciłeś obiektywizm ocen i jak nic nadajesz się na ławnika przy Sądzie Najwyższym po reformie PiS.
Niektóre wątki polityczne, postacie i gra aktorów była całkiem fajna i człowiek żałował, że to nie jest serial stricte historyczny - bo oczywiście brakowało scen bitew, rozmachu, co pewno po części było świadomym wyborem, bo serial starał się nie epatować krwią, przemocą i nie taki był tu koncept.

hagen_filmweb

No przecież to nie było nic innego niż Turecka Moda na Sukces w wersji średniowiecznej i nikt mi nie wmówi, że było inaczej.

Andrzejek324

Sama formuła była oczywiście telenowelowa i to nie jest moja bajka, ale człowiek na jakimś poziomie uczy się stopniowania krytyki, nie łykania wszystkiego pod jedno kopyto i uczciwej oceny. Co by nie mówić to turecka produkcja - stała o kilka klas przed Modą na sukces - bijąc ją produkcyjnie, aktorsko, scenariuszowo, bo były tam przecież, także realne wątki historyczne, które były ciekawe, trochę więc trudno walić po równo i zrównywać turecki serial z Modą na sukces - najbardziej drętwym, ogłupiającym i żenującym serialem wszech czasów, gdzie nawet potrafiono na odcinek zmienić aktora = w tym odcinku tym, a tym rolę tego a tego zagra w zastępstwie - i tu padało nazwisko aktora.
Dwa Korona Królów, także jest dużo gorsza, słabsza produkcyjnie co widać na każdym kroku. Turecki serial po za wszystkim odniósł pewien sukces, został sprzedany do innych krajów i wyszedł w świat, "super produkcji" Kurskiego to raczej nie grozi.

ocenił(a) serial na 3
Andrzejek324

Chyba jaja sobie robisz.

kokonut

Nie ma nawet z czego. Zresztą nie ma o czym dyskutować, bo jak widzę u kogoś rewelacyjny Botoks oceniony na trzy to tracę wiarę w ludzi.

ocenił(a) serial na 3
Andrzejek324

Ja tracé wiaré w ludzi, gdy cizaczynają fascynować się telenowelami i twórczością Vegi.

ocenił(a) serial na 1
hagen_filmweb

przecież ten kami_st to pisi troll, kazano im tu konta zakładać, podnosić ocenę serialu i bronic Kurskiego....

ocenił(a) serial na 4
kami_st

Za co? Za odwagę? W czym się ta odwaga przejawiła?

A jeśli nawet, to cóż to byłaby za odwaga, za państwową kasę?

ocenił(a) serial na 5
andre_

odwaga dotyczy poruszenia tematu o tematyce historycznej. To moze byc dosc ciekawe, ciekawsze na pewno niz jakies seriale typu 'm jak milosc' itp. W zasadzie to nie mam problemu z tym, zeby panstwowe pieniadze byly wydawane na serial nawiazujacy do polskiej historii.

ocenił(a) serial na 4
kami_st

Ale jakiej to odwagi wymaga? Serial jest marny, ale przecież w razie czego budżet państwa wesprze tvp kolejnym miliardem. TVN robiąc swój serial kostiumowo-historyczny (tak samo zresztą marny) nie brało na niego kasy z budżetu. Ot, taka subtelna różnica.

Ja też nie mam problemu z tym żeby kasa państwowa szła na produkcje historyczne. Ale niech to ma jakiś poziom. Bo ja kocham historię, a oglądając Koronę Królów mam ból zębów, nawet tych już dawno usuniętych.

ocenił(a) serial na 5
andre_

nie wiem.. ja nie mam bolu, bo z historii zawsze bylam kiepska.. moze dlatego. Ale dzis obejrzalam odcinek 5 i musze stwierdzic, ze historia (w serialu) mnie wciagnela.;)

ps. a fakt, ze maja budzet z kasy pulbicznej, to znaczy za powinno byc powszechne glosowanie zorganizowane na temat programu telewizji? Nie wpadajmy juz w skrajnosci. Skoro maja juz ten budzet to niech go wykorzystuja jak chca. Sprobowali serialu o tematyce hisorycznej i fajnie.

Proponuje zebysmy sie juz od tego serialu odczepili. Kto chce ogladac, niech oglada, a kto nie - to nie.
przeciez caly ten konflikt na ten temat jest bez sensu.. wojna polsko polska jak zwykle.. nigdy nie zrozumiem po co.

ocenił(a) serial na 4
kami_st

Ja tu dyskutuję o plusach i minusach produkcji kinowych i telewizyjnych. Nie prowadzę żadnej wojny. Ale dla niektórych każdy kto śmie posiadać inne zdanie niż jedyna objawiona prawda to od razu "lewak" itp. (żeby nie cytować gorszych epitetów.
I zwykle ci wszyscy dają marnej produkcji 10.

Ty masz konto od 3 dni, i wystawioną JEDNĄ ocenę. 10 dla KK.
Brawo...

ocenił(a) serial na 5
andre_

nikogo nie nazwalam lewak. A sama nie uwazam sie za prawaka. widzisz, to jest wlasnie ta wojna polsko polska, o ktorej wspomnialam, dzielenie sie na takich i owakich.. nigdy nie chcialam dawac komentarzy ani opinii na filmwebie, bo zauwazylam ze to nie ma sensu. Zawsze tylko wszyscy ostatecznie sie obrazaja, obrzucaja sie epitetami, dziela sie na lepszych gorszych, lewakow i prawakow..
skusilam sie ale juz wiecej nie bede tracic na to czasu.
Dalam pozytywna opinie do serialu, i szczerze, nie sadzilam ze bedzie az taki odzew, glownie pod moim adresem.
choc w sumie powinnam byla sie tego spodziewac..

dzieki i pa :)

ocenił(a) serial na 4
kami_st

Ja też nikogo nie nazwałem tak czy owak, podałem tylko przykład. Mnóstwo kont założonych kilka dni temu, jedna ocena czyli 10.

Oceń serial szczerze a nie "żeby podnieść średnią" to się z tego grona wyróżnisz.

ocenił(a) serial na 5
andre_

Zaglosowalam jak zaglosowalam. Uwazam ze serial zasluguje na minimum 5.

ocenił(a) serial na 5
andre_

nikt nigdy nie patrzy na poszczegolne oceny tylko na ta jedna ogolna.

andre_

Być może chodzi o popularną dziś "odwagę" ogłaszania "końca komunizmu" i siebie jako walczącego z nim, przez różne miernoty, które przed 89 siedziały jak mysz pod miotłą, lub po prostu robiły jeszcze wtedy w pieluchy :)

użytkownik usunięty
kami_st

Brawo za odwagę dla widzów, k...wa.

U widzów to już nie odwaga, tylko desperacja, lub zwyczajnie bazarowy gust.