PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=789749}

Korona królów

2017 - 2020
4,3 13 tys. ocen
4,3 10 1 13471
2,0 3 krytyków
Korona królów
powrót do forum serialu Korona królów

Minusy:
- ciężkawa fabuła, poboczne wątki nie dają wytchnienia od wątku głównego,
- aktorzy wydają się mało zgrani, a relacje między bohaterami jakieś mocno symboliczne,
- powyższe sprawia, że brak w tym filmie klimatu, zwłaszcza średniowiecznego,
- brak konsekwencji: skoro Litwini mówią po litewsku, to w kościele księża powinni mówić po łacinie,
- o co chodzi z tym światłem: za oknem słońce w zenicie, choć światło słonecznego nie przypomina, a cały czas palą się świece?
- średniowiecze to raczej bród i smród, czego nie widać po ubiorach żadnej z warstw społecznych.

Plusy:
- w większości nowi aktorzy,
- słychać wypowiedzi aktorów,
- imponujące kostiumy,
- od bardzo długiego czasu nikt nie porwał się na produkcję serialu o tym jak budowano onegdaj Polskę.

Może się rozkręci ;)

ocenił(a) serial na 4
kk76

Litwini mówią po litewsku. Ciekawe czy tak jak Polacy w serialu, czyli językiem współczesnym, choć ubogim. :D To też nie daje klimatu.

Światło musi być takie żeby kamery mogły nagrywać. W półmroku niewiele by było widać, więc świece trzeba czymś wzmocnić ;) Tak sobie to tłumaczę.

andre_

Tego współczesnego polskiego już nie chciałam się czepiać, ale masz niewątpliwie rację, że to się nijak ma do języka używanego w średniowieczu.
Oczywiście zgadzam się z opinią, że światło jest po to, by było jasno ;) Ale od autora zdjęć i oświetleniowców w super produkcji oczekiwać można ciut więcej :)

ocenił(a) serial na 4
kk76

Pytanie tylko czy to jest "super produkcja". Zapowiedzi były szumne, a wychodzi na to że budżet poszedł na kostiumy, na resztę już zostało tyle co nic. ;)

kk76

"Słychać wypowiedzi aktorów" :D
Aż trudno uwierzyć, że coś takiego trzeba podkreślać, ale po ostatnich przejściach z "Belfrem" zdecydowanie się z tym zgadzam.
Nowi aktorzy też na plus, oby tylko zdążyli w czasie produkcji nauczyć się lepiej grać.

W relacjach najbardziej nie rozumiałam tej Aldonowo-Kazimierzowej. Czy poznali się dopiero przy ołtarzu, czy wcześniej? Oboje byli bardzo negatywnie nastawieni do siebie i nie za bardzo wyłapałam, kiedy to się zmieniło. Bo chyba nie w trakcie ceremonii? Za mało pokazali ich wspólne relacje i dlatego, po powrocie Kazimierza z wojny, trudno było zauważyć jakąś różnicę, który niby między nimi zaszła.

ballade

Oni podobno zakochali się w sobie, ale tez nie wiem kiedy to nastąpiło. Gdyby to była może bardziej doświadczeni aktorzy, stosowna wymiana spojrzeń by wystarczyła, by ukazać rodzące się/rozkwitające uczucie. Tu mamy dość niepoważny śmiech Aldony, jakby spożyła dary runa leśnego w sposób odbiegający od powszechnie przyjętego ;)

ocenił(a) serial na 3
kk76

Pytanie tylko czy Litwini nie powinni mówić po staro rusku który był językiem dworu u nich

vit_

Dokładnie, i to tylko przez pewien czas, bo później dwór litewski niemal całkowicie się spolonizował i używał języka polskiego.

vit_

Tak, czy inaczej, to nie było chyba zbyt wnikliwie przemyślane. Gdyby było, to powinni się tym chwalić w zwiastunach, że dołożyli pracy... Ale skoro używają współczesnej polszczyzny, to nie sądzę żeby zbadali temat pozostałych, używanych w serialu języków.

ocenił(a) serial na 3
kk76

jesli chodzi o bród i smród to gorzej było w okresie barokowym- w średniowieczu ludzie myli się stosunkowo często - mycie jeszcze nie było wiązane z szatanem :)- natomiast na pewno nie zmieniali często wierzchnich ubrań bo były drogie. Reasumując -twarze mogli mieć czyste ale ubrania znoszone.
A ogolnie cały serial ( tzn dwa obejrzane odcinki) uważam za porazkę. I nie ma tu tumaczenia- mało pieniędzy- dobra gra aktorska, dobre dialogi i scenariusz mogłyby uratować najgorszą biedę-a tu niestety pogrążają cały film. Aktorstwo tragiczne - malina dla Aldony i Łokietka, no i praca kamery, oświetlenie- czy to kręcili stażyści????? po dwutygodniowym kursie???? gdzie różnicowanie planów, klimat , modelowanie światłem, prowadzenie kamery budujące akcję? Jestem bardzo mocno rozczarowana.

kargulowa555

Dokładnie tak. Wbrew powszechnej opinii Średniowiecze było jedną z najbardziej higienicznych epok.

kargulowa555

Mam podobne odczucia jeżeli chodzi o cały film :(

kk76

Rodzi się pytanie, jaki jest klucz doborów twórców tego serialu. To państwowa firma i rzekomo powinno to być przejrzyste. Scenarzystką jest tzw. królowa polskich seriali oraz ludzie, którzy na serialach zęby zjedli - no może za wyjątkiem większości aktorów. Chyba na prawdę trzeba zrobić wietrzenie magazynów i zatrudnić ludzi młodych. Bardziej spier* chyba już tych seriali się nie da... Albo robić krótkie serialne, a nie 20 lat kręcić traktaty o gotowaniu pierogów.