myślałem, że wrócą na ziemię albo znajdą jakąś inna planetę. Od pierwszego odcinka
myślałem gdzie zakończa swoja podróż a tu taki wał. Odcinek jak każdy inny. Szkoda że
zabrakło pomysłu, chyba że były plany aby powstał trzeci sezon.
Generalnie chodzi o to, że po 25 latach podróży )(i w 20 lat po utracie kontaktu z Ziemią) znaleźli planetę podobną do Ziemi. Nie mogą jej dokładnie zbadać, bo będzie w zasięgu tylko 6 dni, więc muszą podjąć szybką i trudną decyzję, czy opuścić księżyc i się osiedlić. Ostatecznie zdecydowali się przenieść na tą planetę, ale nie wiedzą, co ich tam czeka. Planetę nazwali Terra Alpha. Wszyscy już polecieli, a Księżyc, został przez jakąś nieznaną grawitację wypchnięty (dosłownie katapultowany) na na nowe tory i poleciał dalej. I na koniec: do wszystkich ludzi Ziemi: mówimy "Żegnajcie", i prosimy tylko o jedno: pamiętajcie nas!!!". Koniec.
Aha... Jeszcze ciekawostka. Właśnie oglądam pierwszy odcinek i w powiązaniu z tym zakończeniem coś skojarzyłem. Otóż na początku pierwszego odcinka pewien gość z Ziemi mówi Komandorowi o odkrytej, prawdopodobnie zamieszkanej, planecie, nazwanej "Meta", na której człowiek koniecznie musi wylądować. Pokazuje mu coś na kształt jakiejś fali odebranej z tej planety. Jest to dokładnie ta sama okrągła zielona fala, która pojawia się w tym powyższym filmiku na końcu. Czyżby dolecieli do planety, na którą miała być szykowana wyprawa z Ziemi? To by była niezła klamra spinająca cały serial :)
Całość ostatnio oglądałem w latach młodości w "Studio 2" :) Czyli w latach 70-tych pod koniec jakoś (nie pamiętam dokładnie).
A jeśli lubisz seriale w tym stylu, to gorąco polecam "Stargate". Trzy osobne seriale (pierwszy - SG1 - bardzo dobry, drugi - Atlantis - rewelacyjny, i trzeci - Universe - nieco gorszy, ale też niezły) i trzy filmy pełno metrażowe. Jeden jako początek całości -Gwiezdne wrota i dwa zamykające ważne wątki w serialu. Całość to jest około 350 odcinków. Jak dla mnie rewelacja. Chociaż pierwszy sezon wyglądał na nisko budżetówkę, to następne tak się rozkręciły, że niech się Star Wars schowa.
Widziałem wszystkie stargate battlestar Galactic wszystkie treki farscape i wiele wiele innych itp, itd dlatego szukam coś z scifi ze starszych bo to co wyszło niedawno lub teraz widziałem wszystko ;] i mam lipe bo niemam co oglądać z tego typu w kosmosie itp