NA początku dałem 8 bo serial bardzo mi się podoba, ale jak zobaczyłem zwiastun oryginału i dosłownie wszystko zerżnięte łącznie z dekoracjami i scenami to zmieniał na 6.Rozumiem zachodni oryginał ale bez przesady.
No ja też niestety muszę zmienić ocenę bo nasz serial to istna kalka. Scena w scenę z minimalistycznymi zmianami. Praktycznie wszystko jest takie samo a to jednak denerwuje. Uwaga od tego momentu spojler!!! W 7 odcinku Luther zabije Antona i jednego z jego ochroniarzy, siostra Carmen wyleci w powietrze, dopiero w 8 odcinku wyjdzie na wolność Wiktor i do tego Carmen go postrzeli, Sandra odejdzie od Stefana, mąż Marlety zabije Stefana, na końcu będzie pogrzeb Marlety i wszystkich aresztują a Carmen z dziećmi odpłynie w świat na jachcie. Podałem te informacje dla osób które chcą porównać oryginał z naszą produkcją. Ja mam nadzieję, że poszli po rozum do głowy i jednak pod sam koniec zaczną zmieniać po swojemu scenariusz i może zostawią sobie jakąś otwartą furtkę żeby móc pociągnąć drugi sezon. Serial ogólnie jest bardzo dobry ale zamknięcie go w 8 odcinkach w moim odczuciu jest trochę błędne. Miał potencjał przynajmniej na dwa trzy sezony, ale niestety za szybko wszystko się rozwija. Tak więc jeszcze tylko dwa odcinki przed nami i znowu trzeba będzie czekać ze dwa trzy lata na jakiś dobry dramat kryminalny polskiej produkcji. Jest to smutne ale prawdziwe. Dziwi mnie, że nikt w tym kraju nie potrafi usiąść i napisać dobry scenariusz jakiegoś kryminału na kilka sezonów, coś jak Rodzina Soprano, The Wire, The Shield czy Zakazane Imperium.
Adaptacje adaptacjami ale tam wszystko jest identyczne. Nawet postaci są do siebie łudząco podobne.
widziałem to jestem również rozczarowany i zażenowany obejrzyjcie sobie na youtube są sceny z ostatniego odcinka(akcja z kontenerami) oraz pierwszy odcinek (strzelanina w szklarni) Nawet na parapecie w pokoju mają identyczny model żaglowca!
I właśnie o to mi chodzi. Polacy nie pokusili się nawet o minimalny wkład własny. Ja osobiście obejrzałem wszystkie części Penozy.
Właśnie. Też chciałbym poznać odpowiedź na pytanie kokakoki :) W filmie wyraźnie było pokazane, że siostra Carmen teoretycznie wyleciała w powietrze, gdy Anton żegnał się z nią w Gdyńskim Akwarium. Jeśli stał za tym Anton, to nie rozumiem dlaczego coś takiego. Druga sprawa - Luther. Jak przyjechał do baru gdzie siedział Borys i ustawiał pionki do gry w warcaby, chyba skojarzył jego element kasku. Czyli wygląda na to, że Luther skasował męża Carmen ? ciekawe...
Nie moge wam jedenoznacznie odpowiedziec na wszystkie pytania bo nie mialem do tego serialu zadnego tlumaczenia a holenderskiego nie rozumiem wiec wszystkiego musialem sie domyslac. Jesli chodzi o bombe to zrobil to Anton bo w nastepnym odcinku Carmen zleca morderstwo Antona, ktore wykonuje Luther.
jak czytam tak debilne komentarze, aż chcę wam przywalić :P
To adaptacja, więc pewnie NIE MOGLI zmieniać ! kupili licencję na ten serial i prawdopodobnie Holendrzy nie pozwolili na zmiany
takie to trudne do zrozumienia? Valmont_3 , Kopski pomyślcie :P
Widocznie jest na licencji, i w umowie zastrzeżono, że nie można nic zmieniać. Pilot serialu był ok, ale od drugiego, trzeciego, siedzę dosłownie wcieśnięta w kanapę. Megaplusem jest również to, że zamiast oklepanej już Warszawy, akcja rozgrywa się na Wybrzeżu. Ode mnie dycha!
jestes jestescie mi wstanie pomoc z napismai do -> Penoza (2010) Sezon 1 NL TV DMT
A patrzcie na to teraz ABC robi swoja adaptację Perozy :P http://www.youtube.com/watch?v=7ObmyR-A2a0
Nieźle!Ale po trailerze zapowiada się beznadziejnie wg mnie,swoją drogą nie zerżneli tego tak bezczelnie jak my widać jakiś wkład własny.
Serial jest produkowany na licencji :) Jak Big Brother, Taniec z Gwiazdami i 12389748 innych programów obecnie w telewizji.
Strasznie się spinacie :) Serial jest bardzo dobry, świetnie ogarnięty na polskie warunki.
a widziałeś amerykańskie wersje takich filmów jak np. "the ring", "millenium- mężczyźnie którzy nienawidzą kobiet" czy "funny games" ?
także są w dużym stopniu zrzynką z poszczególnych oryginałów; ja przyznam się że nie wiedziałem iż 'krew z krwi' to adaptacja i dobrze mi się ją oglądało, mało tego nawet gdy się o tym dowiedziałem kompletnie nie zmieniło to mojej oceny serialu; skoro Amerykanie tak robią to dlaczego my nie możemy? może to w przyszłości będzie zaczątkiem kolejnego dobrego serialu, ale już na bazie własnego scenariusza? Poza tym nie wiemy czy wydarzenia dokładnie tak samo się potoczą jak w oryginale? Kolejny przykład z amerykańskim serialem "The Killing" gdzie mordercą jest inna osoba niż w duńskim oryginale.
Sami tu znawcy widzę.
To serial na licencji.
Ktoś czytał warunki licencji ???
Tam jest napisane wyraźnie co można zmienić, a czego nie.
Czasami licencje nie pozwalają na jakiekolwiek zmiany.
I nie jest to adaptacja.
Adaptacja dopuszcza jakąś dowolność.
Jak będziecie mieć w ręku zapisy licencyjne to możecie zacząć się dalej wymądrzać - mózgowcy.
Ja bzdetów nie wypisuje.
Najpierw zbieram informacje. Analizuję - mózg ma czasami taką funkcję.
Potem się wypowiadam.
nadal nie wiem CZY MASZ W RĘKU WARUNKI LICENCJI
czy tylko rżniesz debila udając mądrego;
zadałem proste pytanie