PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640247}
7,7 28 tys. ocen
7,7 10 1 27982
6,9 15 krytyków
Krew z krwi
powrót do forum serialu Krew z krwi

Penoza-oryginał

ocenił(a) serial na 6

NA początku dałem 8 bo serial bardzo mi się podoba, ale jak zobaczyłem zwiastun oryginału i dosłownie wszystko zerżnięte łącznie z dekoracjami i scenami to zmieniał na 6.Rozumiem zachodni oryginał ale bez przesady.

ocenił(a) serial na 7
Kopski

No ja też niestety muszę zmienić ocenę bo nasz serial to istna kalka. Scena w scenę z minimalistycznymi zmianami. Praktycznie wszystko jest takie samo a to jednak denerwuje. Uwaga od tego momentu spojler!!! W 7 odcinku Luther zabije Antona i jednego z jego ochroniarzy, siostra Carmen wyleci w powietrze, dopiero w 8 odcinku wyjdzie na wolność Wiktor i do tego Carmen go postrzeli, Sandra odejdzie od Stefana, mąż Marlety zabije Stefana, na końcu będzie pogrzeb Marlety i wszystkich aresztują a Carmen z dziećmi odpłynie w świat na jachcie. Podałem te informacje dla osób które chcą porównać oryginał z naszą produkcją. Ja mam nadzieję, że poszli po rozum do głowy i jednak pod sam koniec zaczną zmieniać po swojemu scenariusz i może zostawią sobie jakąś otwartą furtkę żeby móc pociągnąć drugi sezon. Serial ogólnie jest bardzo dobry ale zamknięcie go w 8 odcinkach w moim odczuciu jest trochę błędne. Miał potencjał przynajmniej na dwa trzy sezony, ale niestety za szybko wszystko się rozwija. Tak więc jeszcze tylko dwa odcinki przed nami i znowu trzeba będzie czekać ze dwa trzy lata na jakiś dobry dramat kryminalny polskiej produkcji. Jest to smutne ale prawdziwe. Dziwi mnie, że nikt w tym kraju nie potrafi usiąść i napisać dobry scenariusz jakiegoś kryminału na kilka sezonów, coś jak Rodzina Soprano, The Wire, The Shield czy Zakazane Imperium.

Valmont_3

na tym polegają adaptacje, Panowie. pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
gabryjela

Adaptacje adaptacjami ale tam wszystko jest identyczne. Nawet postaci są do siebie łudząco podobne.

ocenił(a) serial na 6
Valmont_3

widziałem to jestem również rozczarowany i zażenowany obejrzyjcie sobie na youtube są sceny z ostatniego odcinka(akcja z kontenerami) oraz pierwszy odcinek (strzelanina w szklarni) Nawet na parapecie w pokoju mają identyczny model żaglowca!

ocenił(a) serial na 7
Kopski

I właśnie o to mi chodzi. Polacy nie pokusili się nawet o minimalny wkład własny. Ja osobiście obejrzałem wszystkie części Penozy.

Valmont_3

Kto i w jakim celu podłożył bombę do samochodu Carmen?

kokakok

Właśnie. Też chciałbym poznać odpowiedź na pytanie kokakoki :) W filmie wyraźnie było pokazane, że siostra Carmen teoretycznie wyleciała w powietrze, gdy Anton żegnał się z nią w Gdyńskim Akwarium. Jeśli stał za tym Anton, to nie rozumiem dlaczego coś takiego. Druga sprawa - Luther. Jak przyjechał do baru gdzie siedział Borys i ustawiał pionki do gry w warcaby, chyba skojarzył jego element kasku. Czyli wygląda na to, że Luther skasował męża Carmen ? ciekawe...

ocenił(a) serial na 7
grocikk

Nie moge wam jedenoznacznie odpowiedziec na wszystkie pytania bo nie mialem do tego serialu zadnego tlumaczenia a holenderskiego nie rozumiem wiec wszystkiego musialem sie domyslac. Jesli chodzi o bombe to zrobil to Anton bo w nastepnym odcinku Carmen zleca morderstwo Antona, ktore wykonuje Luther.

Valmont_3

jak czytam tak debilne komentarze, aż chcę wam przywalić :P
To adaptacja, więc pewnie NIE MOGLI zmieniać ! kupili licencję na ten serial i prawdopodobnie Holendrzy nie pozwolili na zmiany
takie to trudne do zrozumienia? Valmont_3 , Kopski pomyślcie :P

ocenił(a) serial na 10
Valmont_3

Widocznie jest na licencji, i w umowie zastrzeżono, że nie można nic zmieniać. Pilot serialu był ok, ale od drugiego, trzeciego, siedzę dosłownie wcieśnięta w kanapę. Megaplusem jest również to, że zamiast oklepanej już Warszawy, akcja rozgrywa się na Wybrzeżu. Ode mnie dycha!

ocenił(a) serial na 8
Valmont_3

jestes jestescie mi wstanie pomoc z napismai do -> Penoza (2010) Sezon 1 NL TV DMT

ocenił(a) serial na 8
Kopski

A patrzcie na to teraz ABC robi swoja adaptację Perozy :P http://www.youtube.com/watch?v=7ObmyR-A2a0

ocenił(a) serial na 6
Dylax

Nieźle!Ale po trailerze zapowiada się beznadziejnie wg mnie,swoją drogą nie zerżneli tego tak bezczelnie jak my widać jakiś wkład własny.

Kopski

W Penozie główna bohaterka jest brzydsza od naszej;)

ocenił(a) serial na 9
smalec120

Serial jest produkowany na licencji :) Jak Big Brother, Taniec z Gwiazdami i 12389748 innych programów obecnie w telewizji.
Strasznie się spinacie :) Serial jest bardzo dobry, świetnie ogarnięty na polskie warunki.

ocenił(a) serial na 8
Kopski

a widziałeś amerykańskie wersje takich filmów jak np. "the ring", "millenium- mężczyźnie którzy nienawidzą kobiet" czy "funny games" ?
także są w dużym stopniu zrzynką z poszczególnych oryginałów; ja przyznam się że nie wiedziałem iż 'krew z krwi' to adaptacja i dobrze mi się ją oglądało, mało tego nawet gdy się o tym dowiedziałem kompletnie nie zmieniło to mojej oceny serialu; skoro Amerykanie tak robią to dlaczego my nie możemy? może to w przyszłości będzie zaczątkiem kolejnego dobrego serialu, ale już na bazie własnego scenariusza? Poza tym nie wiemy czy wydarzenia dokładnie tak samo się potoczą jak w oryginale? Kolejny przykład z amerykańskim serialem "The Killing" gdzie mordercą jest inna osoba niż w duńskim oryginale.

dillinger79

Sami tu znawcy widzę.
To serial na licencji.

Ktoś czytał warunki licencji ???
Tam jest napisane wyraźnie co można zmienić, a czego nie.
Czasami licencje nie pozwalają na jakiekolwiek zmiany.

I nie jest to adaptacja.
Adaptacja dopuszcza jakąś dowolność.
Jak będziecie mieć w ręku zapisy licencyjne to możecie zacząć się dalej wymądrzać - mózgowcy.

ocenił(a) serial na 8
casic

a ty je masz w ręku ?

dillinger79

Ja bzdetów nie wypisuje.
Najpierw zbieram informacje. Analizuję - mózg ma czasami taką funkcję.
Potem się wypowiadam.

ocenił(a) serial na 8
casic

nadal nie wiem CZY MASZ W RĘKU WARUNKI LICENCJI
czy tylko rżniesz debila udając mądrego;
zadałem proste pytanie

dillinger79

mądry podobno wie kiedy skończyć i nie pogrążać się dalej.

ocenił(a) serial na 8
Kopski

na

ocenił(a) serial na 7
marcinkf

Niestety brak napisów w sieci.

ocenił(a) serial na 8
Valmont_3

a niema??? jakiejkolwiek wersji z napisami PL lub po angielsku HELP:-)

ocenił(a) serial na 7
marcinkf

Ani polski ani angielski. Przykro mi bardzo.