PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720944}

Kroniki Shannary

The Shannara Chronicles
2016 - 2017
6,7 16 tys. ocen
6,7 10 1 15863
4,7 3 krytyków
Kroniki Shannary
powrót do forum serialu Kroniki Shannary

Pierwszy sezon był porażką, ale myślałem że chociaż w drugim pójdą po rozum do głowy i zaczną trzymać się źródłowego materiału. Próżna nadzieja - postacie dalej nie mają nic wspólnego z pierwowzorami, z wyjątkiem Allanona, fabuła jest coraz dziwaczna, a realia świata kompletnie idiotyczne. W oryginale, ze starego świata nie zachowało się prawie nic (z wyjątkiem jednego miasta), a tu mamy wraki samochodów, maski gazowe i diabli wiedzą co jeszcze. Z książkowego cyklu Shannary, nie zostało praktycznie nic.

ocenił(a) serial na 7
Pawelpm

Z tego co wiem to już pierwszy sezon był mocno zbyt cukierkowy. Zacząłem oglądać drugi sezon mimo wszystko. Dowiedziałem się o cyklu Shannary Brooksa właśnie dzięki temu serialowi, ale dzięki tego typu komentarzom to chyba sobie podaruję dalsze oglądanie i poszukam książek aby się z nimi zaznajomić. Skoro serial nie ma wiele wspólnego z książką to pewnie te lesbijskie motywy to też wymysł scenarzystów aby się bardziej "wpasować" w dzisiejszą modę?

terbi_2

Jak najbardziej. Nie ma tam żadnych lesbijek, Will nie jest taką przygłupią sierotą itd. Jeśli chcesz klasycznego, ale w sumie fajnego fantasy, rzuć serial i przeczytaj książki :)

ocenił(a) serial na 7
Pawelpm

Dobra rada. Koniec końców nawet lepiej wyjdzie bo książki są lepsze od ekranu pod wieloma względami. Dzięki.

użytkownik usunięty
Pawelpm

Ja po 2x06 też zabieram się za książki bo serial z każdym kolejnym odcinkiem (szczególnie wlaśnie 2x06 gdzie zabili jedyną postać, która mnie przy serialu jeszcze trzymała) jest coraz to gorszy.

Czyżby pewnego druida?

użytkownik usunięty
Pawelpm

Raczej elfa.

ocenił(a) serial na 4
Pawelpm

Książka też nie miała jakiś szczególnych recenzji. Podobno to klon Tolkiena.

matips

Świat jest dosyć klasyczny, jak chodzi o realia fantasy - ludzie, elfy, trolle, gnomy, karły. Jest co prawda mowa o czymś w rodzaju III Wojny Światowej, oraz występują nieliczne relikty współczesnej cywilizacji (ale nie w takich ilościach, jak w serialu, gdzie było to kuriozalne). Każda z wydanych u nas książek, bazuje też na motywie wędrówki w poszukiwaniu czegoś/artefaktu/wypełnienia zadania. Mimo wszystko są fajnie napisane, fabuła nie nudzi, a postacie są ciekawe.

ocenił(a) serial na 5
Pawelpm

Te wraki samochodów wyglądają jakby z pięćdziesiąt lat leżały, bo po kilkudziesięciu tysiącach lat, albo i więcej (nie wiem ile mogłaby trwać ewolucja człowieka w inne gatunki, a książek nie czytałem, to nie wiem jak to jest wyjasnione) nic by z tego nie zostało. To samo z innymi rzeczami jak mapy i inne papiery, albo meble. Rozwaliła mnie fontanna z anteny satelitarnej. No i ta szkoła do której wpadli.
Co z tymi trollami? Dlaczego polują i jedzą ludzi? Są aż tak głupi, że nie umią polować... a potem widzimy akcję jak dosiadają koni, czyli jakoś je udomowili i dbają o nie, więc, to nie dzikie kanibalistyczne bestię. Gdzie tu sens i logika.

Blaskun

Książki mają sens, ponieważ pozbawione są serialowych idiotyzmów, tych które wymieniłeś :)

ocenił(a) serial na 10
Pawelpm

nie czaje o co wam chodzi to wspaniały serial nie ma się do czego przyczepiać

Eazy96

O to, że są jawne przekłamania w stosunku do oryginału, postacie z książkowymi, wspólne mają chyba tylko imiona (Allanon może być wyjątkiem), realia świata są absurdalnie zmienione, a całość jest podana w większości przypadków w niestrawny aktorsko sposób.

ocenił(a) serial na 10
Pawelpm

ja tam nie czytam książek i dla mnie serial jest zajebisty zajebiści aktorzy i aktorki podoba mi sie

Eazy96

Ja czytałam Kroniki i niestety zgadzam się że daleko do pierwowzoru. Pierwszy sezon jeszcze nawiązujące do książki a drugi to jakaś zmiksowana mieszanka bez ładu i składu :(

ocenił(a) serial na 3
brin

Nie wiem jaka jest książka ale świat przedstawiony w tym serialu to jedna wielka kupa przepraszam za określenie. Wszystko sztywnie generyczne a główne wątki są kopią słynnych dzieł.

Sezon drugi zdecydowanie jeszcze gorszy.