PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123893}

Kryminalni

2004 - 2008
6,8 41 tys. ocen
6,8 10 1 40806
5,1 10 krytyków
Kryminalni
powrót do forum serialu Kryminalni

Muszę się do czegoś przyznać: Najbardziej nienawidzę współczesnego, polskiego kina. Ze współczesnego, polskiego kina jeszcze "jakoś" przechodzi mi przez gardło właśnie ten serial, ale z odcinka na odcinek to się robi coraz to bardziej głupsze od poprzedniego odcinka... Pierwszy sezon był konkretny, mówił do rzeczy, a teraz skupiają się na głupotach w stylu: "Kto, kogo pocałuje?" :/ Mam nadziej, że to się zmieni.

ocenił(a) serial na 9
Nike

No ja szczerze mówiąc też... Jakbym chciała oglądać tego typu problemy to bym oglądała M jak Miłość... No cóż... Jednak scenarzyści idą nieco na rękę większości publiki tego serialu którą stanowią kilkunastoletnie dziewczęta zakochane w Maćku Zakościelnym (z całym szacunkiem dla nich i dla niego!)... Też uważam, że pierwsza seria była najlepsza - w pozostałych było po kilka naprawdę dobrych odcinków, a poza tym to... bryndza. W sumie to już idą na ilość, a nie na jakość - tak to jest jak coś się sprzeda dobrze i zweszy się interes. Myślę, że powinni zainwestować w nowych scenarzystów - z nowymi pomysłami :) pozdrawiam!

Nike

Mówiąc szczerze macie racje że 1 sezon byl najlepszy ale teraz też da się oglądać :)

Nike

hmm... ogladam kazdy odcinek oczawszy od 1 sezonu i nie zgadzam sie z Toba. mam znajomych w USA, ktorzy slowa po polski nie rzozumieja, a z checia ogladaja Kryminalnych!
jest to serial bardzo ladnie krecony, fantastyczne dialogi, dobrze dobrana muzyka i krajobraz. ta produkcja ukazuje piekno naszego kraju [mielismy Slask, mazury, bedziemy mieli morze]. amerykancom podobaja sie 'ujecia strzelane z reki', czyli np gdy bohater biegnie, a kamera w slad za nim, to nie jest to sztuczne - kamera sie trzesie, obraca etc.
pozatym aktorzy: polki sa uwazane za najpiekniejsze kobiety i musze wam powiedziec, ze Magda Schejbal ma swojego fana w USA ;) ow fan uwaza iz nasi aktorzy graja o wiele naturalniej niz aktorzy amerykanscy [dunno why.... ^^]

Kryminalni naleza do czolowki moich ulubionych seriali kryminalnych - jest to JEDYNY serial kryminalny produkcji Polskiej, ktory lubie!

Nike

Ja też uważam ze jak na polski serial kryminalny to jest dobrze Pamietacie taki na polsacie co sie nazywal Policjanci ten to byl kiszkowaty ci policjanci bez zycia co chodzą i dumaja a w odcinku wypowiadaja moze ze 30 slow katasrofa Ten za to chociaz ma akcje Dzieje sie na tym ekranie cos w kazdym odcinku Mnie wciaga Postacie sa fajne, np Szczepan :) jest smieszny Ale macie racje ze na starcie czulo sie wiekszego kopa Teraz albo my juz sie przyzwyczailismy albo scenarzysci rzeczywiscie zdechli Ale serial ogólnie ok Nie powstydzisz sie za niego Pozdrawiam wszystkich

ocenił(a) serial na 3
Nike

ja oglądam dopiero od tej serii i to sie faktycznie robi z odcinka na odcinek coraz bardziej nie do zniesienia. scenariusz to kuleje mocno, ale jeszcze by jakoś się go przetrzymało jakby nie to, ze reżyseria jest skupiona tylko na efekciasrstwie. te sceny, nawet zapowiadające się na dobre, kłada się po prostu na całej linii. do tego tragiczne jest, ze intrygę całego odcinka, albo i dwóch, rozwiązuje się w ostatnich 5 minutach filmu, do tego zawsze z ogromnym patosem. nie rozumiem dziwnego przedstawienie związku tego Zawady z tą nową kobietą. ostatni odcinek pod tym względem to jakiś dramat, ujęcie na całą grupę w knajpie i subtelne pokazanie jak trzymają się za ręce - do porzygania.

chyba już dam sobie spokój z tym serialem.

aha, tragicznie irytują mnie zabiegi typu - dynamiczna scena - suw kamery - ujęcie na tabliczkę "Komenda Stołeczna". no to już jest jak dla muła. ok, samo takie coś, ze se pokazuje jakoś miejsce akcji jest ok, ale ta technika jakiej tutaj się do tego używa bije wszystko.

4/10