Lalka

1977
7,6 16 tys. ocen
7,6 10 1 16462
8,0 5 krytyków
Lalka
powrót do forum serialu Lalka

użytkownik usunięty

Dla wszystkich wielbicieli tej powieści.Oczywiście to nie to samo,ale i tak warto,czego niestety raczej nie można powiedzieć o filmie Hasa...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa

"Lalka" Hasa nie jest jego najlepszym filmem, mimo to jest wspaniałą kompozycją arytstyczną, "czego niestety nie można powiedzie o" serialu Bera. Serial jest martwy jak pień i dość tandetny w warstwie wizualnej. W bardzo banalny sposób dodaje w rzemieślniczym trudzie obrazki do powieści Prusa. Jak sam zauważasz, to oczywiście nie to samo.
Oczywiście, ma pewne atuty: świetną rolę Pawlika, warszawskie klimaty (tak dla miłośników varsaviana), ładną muzykę w czołówce... Ale nie wiele więcej.

Has podjął się niezwykle trudnego zadania, przepchnięcia własnej wizji utworu Prusa, który wszyscy doskonale znajo i kochają. Film zrealizował jakby na marginesie powieści, natchnął go niezwykłym onirycznym duchem. Myślę, że m.in. dzięki jego filmowi możemy dziś doszukiwać się w książkowej "Lalce" pierwiastków niesamowitości i metafizyki (blaszka Geista!)... Serial niczego takiego nie wnosi i może być tylko marnym substytutem dla licealistów.

Muszę przyznać, że mój ostry protest wobec Twojej opinii wynika zapewne z rozbieżności gustów estetycznych, dlatego mam nadzieję, że nie poczujesz się dotknięty. Pozdrawiam!

Woyciesz

:)
Uwielbiam powieść Prusa i bardzo cenię obydwie ekranizacje: Wizję Hasa za piękno kadru, muzykę, wspaniałego Dmochowskiego i mistykę która ostała się po cięciach fabuły; serial Bera lubię za wierność, choć muszę przyznać, że Braunek wydaje mi się niewiarygodnie sztuczna jako Izabela (momentami:). Obydwaj Rzeccy są wspaniali a kreacje aktorów dodają melancholii i świadomości przemijania. To jedna z ładniejszych historii, a niewiele ich mamy opowiedzianych z gracją w tej naszej kulawej polskiej kinematografii.