Lalka

2026
6,0 4,0 tys. ocen
6,0 10 1 3957
6,6 16   krytyków
Lalka
powrót do forum serialu Lalka

Po pierwszym odcinku. Gdy uznamy że jest to serial na motywach "Lalki" a nie na podstawie to jest ciekawie. Duża dbałość o scenografię, stroje, wnętrza...Świetna gra aktorska głównie Braciak, Drzymalska . Podgląd na życie tych kilku pokazanych sfer mieszczańskich. Zobaczymy jak dalej.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) serial na 1
Renifer60

Gdzie ty masz tam tą dbałość? W salonie krzesła przy stole - każde z innej parafii, wnętrza eklektyczne, stroje nie dopasowane, kołnierzyki i mankiety wymięte, w scenie gonitwy koni taki misz - masz cylindrów że chyba brali co było na składzie. W nocy odkryte dorożki bez oświetlenia. Takiego badziewia nie było od czasów "Belle Epoque" z 2017 :/

wild_wolf

Odejście od sztucznej ,muzealnej rekonstrukcji dobrze robi serialowi który jest "na motywach". A ocenić na 1 to można filmiki ze smartfona także bez przesady.

ocenił(a) serial na 1
Renifer60

Oceniając w ten sposób można uznać że dbałość o scenografie, stroje itp to fakt że one po prostu są, a to nie ma sensu. Stroje są niedopasowane do aktorów i byle jakie, co nie jest muzealną rekonstrukcją, tylko brakiem dbalości o detale. Oni mogli by tam równie dobrze chodzić w togach rzymskich byle by to jakoś wyglądało. Nie wiem czy istnieją portale pozwalające na ocenianianie filmików ze smartfona i szczerze mówiąć średnio mnie to interesuje.

ocenił(a) serial na 1
Renifer60

swoja droga - duza dbałość o to wszystko co wymieniłeś zobaczysz w serialu Bridgertonowie. Fabularnie strasznie słabe, ale dbałość o scenografię, stroje, wnętrza tam mają na 100000% i całośc wygląda fantastycznie

wild_wolf

Doceniam spostrzegawczość. Staram się nie czepiać by nie bawić się w krytycyzm owszem wpadki się zdarzają ale jakie znaczenie ma zegarek na ręku Jagiełły wobec takiego filmu jak "Krzyżacy" - taka dygresja. To odbiera radość z oglądania i znamionuje malkontenctwo które jest jedną z najdotkliwszych cech kochanych rodaków.

ocenił(a) serial na 1
Renifer60

malkontent nie proponuje rozwiazań, natomiast ja proponuje zadbanie o detale które wskazałeś, a które w rzeczywistości mocno kulały ;) bylejakość to też cecha naszych rodaków którą należało by wyleczyć ;)

wild_wolf

W takim razie dobrze byłoby trafić z tymi uwagami do Pana Maślony i jego współpracowników bo jak sądzę to nie jest jego ostatni film. Mnie wnętrza i stroje satysfakcjonują ale jestem tylko skromnym odbiorcą. A na koniec gdybym miał wybierać to tylko wersja Ryszarda Bera no i poczekajmy na nową kinową...

ocenił(a) serial na 1
Renifer60

jak spotkam to powiem - nie byłby to pierwszy raz ;) moge od Ciebie pozdrowić ;)

Renifer60

Drzymalska jest nie zbyt ładna do roli Izabelli,sory ale po prostu nie pasuje

ocenił(a) serial na 10
Ladybaby

A mi się bardzo podoba i gra aktorska na wysokim poziomie, także kwestia gustu.

Ladybaby

Fatalna! Chuda, przygarbiona, płaska, krótka szyja, szczęka kwadratowa, oczy szeroko rozstawione chociaż trzeba przyznać, że duże i ładne. O usta ma też ładne.

Renifer60

świetna rola Drzymalskiej? Chyba oglądaliśmy inny serial. To kopia jej roli ze stulecia winnych.

Merci90

Zgodzę się, że wszędzie gra podobnie. Ale do tej interpretacji mi akurat bardzo pasuje. Za to Braciak mnie bardzo drażni, a raczej jego postać, bo on gra to, co mu kazali.

bazylekk

Właśnie przed momentem powiedziałem to żonie ( jesteśmy w momencie pisania na 2im odcinku;) Braciak kompletnie nie pasuje do tej roli!