Po finale Duchów pojawia się oczywiste pytanie: Co będzie w kolejnej serii? Jak autorzy chcą przebić poprzedni sezon, zwłaszcza, że zakończenie było mocne i zostawiło świat w nowej erze? (dygresja - pokazanie świata jako planety, w 13 odcinku, było fantastyczne)
Moje pomysły:
-Świat ludzi i świat duchów są na siebie otwarte, a to spowoduje jakiś problem - może wojna między dwoma światami, podobna do tej, z którą zmagał się Wan?
-Korra spróbuje odbudować połączenie z poprzednimi awatarami, co będzie wymagało duchowej podróży i całej masy wyzwań do pokonania.
-Varrick uciekł z więzienia, więc może zacząć coś kombinować - otwarcie portalu do świata duchów stawia przed nim nowe okazje do rozwijania swojego interesu. Oczywiście wynikną z tego problemy.
Co Wy na to, fani?
Zostało potwierdzone, że 3 Księga będzie mocno skupiać się na Królestwie Ziemi i samych earthbenderach i metalbenderach. Ponoć dużą rolę odegra Lin (świetnie :) ) i jej RODZINA (w końcu możemy poznamy ją rodzinę i dowiemy się co się stało z Toph!), a Grey Delisle (głos Azuli w ATLA) będzie podkładała głos jakiejś badassowej postaci (nie wiadomo czy będzie grała dobrą, czy złą postać). Niektórzy ludzie podejrzewają, że może dubbingować Królową Ziemi (ona włada teraz Królestwem), ale to tylko spekulacje. Chodzą też plotki, że 3 Księga nazywa się "Shogun" bądź "Connections", ale to też są tylko plotki.
Źródło --> http://korranews.tumblr.com/post/67404185580/the-legend-of-korra-book-3-facts-an d-rumor
“(...) We don’t have an airdate yet. (...)" eh, pewnie znowu trochę się naczekamy na kolejną księgę :/
Pocieszające jest to, że twórcy chcą wypuścić 3 księgę szybciej, niż było w przypadku dość długiej przerwy między księgami 1 i 2.
"The Book 2 finale, Darkness Falls / Light in the Dark scores 2.094 million viewers. This completes Book 2’s ratings, which included quite a few ups and downs. Here is a recap of how the season went:
All ratings in Book 2 were lower than those of Book 1, largely due to the time-slot change from Saturday mornings to Friday evenings - a.k.a. the “Friday Night Death-Slot.” The highest rating was the premiere, followed by The Guide, which benefited from a Spongebob lead-in. The lowest rating was an abysmal 1.1 million for Peacekeepers, which was caused by a very confusing and poorly-advertised schedule change from 7 to 8:30pm.
No cause for worry, though. According to Nick executives and the show-runners, Korra has been doing very well on iTunes and nick.com, and production on Book 3: Change and Book 4 is well underway. Book 3 should be arriving with much less of a wait than the one between Books 1 and 2 - lets just hope that Nick has learned a few lessons from the pitfalls of this season’s ratings."
Mnie zastanawia jednak inna sprawa. Nie wiadomo czy Korra dalej włada 4 żywiołami. W teorii to Raava trzymała i umożliwiała Wanowi korzystanie z 4 żywiołów co jeśli wraz z zerwaniem połączenia Korra utraciła tę zdolność. W swojej mowie na końcu mówi o tym że będzie używać światła Raavy. Co jeśli teraz po ponownym zjednoczeniu z Raavą nie może władać żywiołami bo utraciła więź z poprzednimi avatarami? Czyżby pojawiły się lwiożółwie? Czekam na 3 księgę. W końcu będzie o królestwie ziemi a jak pamiętam w legendzie aanga część poświęcona królestwu ziemi była najlepiej rozpisana więc mam nadzieje że i tutaj będzie tak samo.
Pierwszy avatar też potrafił władać wszystkimi żywiołami (dostał moce od żółwi), ale wszystkimi jednocześnie tylko, gdy wstąpiła w niego Raava :)
Ja nie wiem czy ktoś z was zwrócił na jedno zdanie jakie mówi Korra, że Energia Planety się zmieniła i ona czuje te zmiany co kolowiek to oznacza.
Ja myślę, że w królestwie ziemi, a tak właściwie pod królestwem jest lwio-żółw zdolny do odzyskania pamięci po dawnych avatarch(wciąż nie wierze w "zginięcie" avatarów i nie moc ich powrócenia). Aang mógł ukryc z Toph jakies wskazówki do obudzenia żółwia itd.
Może to nic odkrywczego, ale zauważyliście w Legendzie Korry tą analogię do cyklu avatara i kolejności żywiołów? W pierwszej księdze uwaga skupiona była na Airbenderach, to oczywiste, bo Korra uczyła się władać powietrzem. Druga księga skupiała się bardziej na plemieniu wody, wojnie domowej, krajobrazach biegunów. Teraz dostaliśmy informacje, że trzecia będzie skupiać się na królestwie ziemi, można więc przypuszczać, że czwarta będzie o nardzie ognia ( Zuko? ;d). Kolejność taka, w której Aang uczył się władać żywiołami, wychodzi na to, że mimo iż fabułą i nazwą księgi Korry nie nawiązują bezpośrednio do żywiołów, tak w jak Legendzie Aanga, to jednak ta zależność występuje.