Cześć, obejrzałem swego czasu całe anime o legendzie Anga jak i Korry i ostatnio szukałem informacji o jakiejś kontynuacji czy coś i przypadkiem trafiłem tutaj. Natknąłem się na wiadomości o jakimś komiksie będącym przedłużeniem/kontynuacją czwartej księgi, w tamtych tematach były podawane linki, ale... tam jest masa tekstu po angielsku. Powiem wprost: nie jest ten język moją mocną stroną i ogarnianie ścian tekstu było by dla mnie dosyć kłopotliwe, a w sumie zależy mi na jednej informacji: czy znana jest strona gdzie można poczytać ten komiks, ew. czy będzie wersja przetłumaczona sprzedawana gdzieś w Polsce?
Komiks jeszcze nie wydano - chyba jeszcze nawet szukają artystów, którzy wykonają ten komiks, ale mogę być w błędzie (dawno nie sprawdzałam). Wiadomo jedynie, że zostanie wydany przez wydawnictwo DarkHorse. Na blogu Bryana (jednego z twórców serii Avatara) na pewno będzie zamieszczone info dotyczące komiksu. Przewiduje, że jakoś na przełomie października/listopada coś na udostępnią, a ja dam znać tutaj na filmwebie :)
Ps. Serial o Aangu i Korze nie jest anime ;) to jest amerykańska kreskówka :D
Tak w sumie to podział na anime nie jest jednoznaczny. W Japonii anime nazywa się tak wszystkie animacje również te z poza Kraju kwitnącej wiśni, a poza nią termin ten stosuje się tylko do produkcji japońskich. Istnieje też termin,, Amerime"
którym się nazywa animację z poza Japonii ale naśladujące styl anime takimi produkcjami są np. Avatar ATLA i LOK, Młodzi Tytani, W.I.T.C.H. , serial Batman z 2004, Xiaolin: Pojedynek mistrzów (jego ,,kontynuacja" *powstrzymuje wymioty* również jest w tej kategorii) i wiele innych.