PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=590629}

Legenda Korry

The Legend of Korra
2012 - 2014
7,7 13 tys. ocen
7,7 10 1 12922
9,0 4 krytyków
Legenda Korry
powrót do forum serialu Legenda Korry

Pojawił się nowy klip do odcinka 9, w którym Tenzin przybywa do zniszczonego City Hall. W tym czasie Tarrlok zdaje Saikhanowi raport twierdząc, że Equalist'ci porwali Avatara. Oczywiście, sfabrykował wszystkie dowody.
http://www.youtube.com/watch?v=cvjYPXEmjik&feature=player_embedded

Nick4321

Dla ścisłości - nie potrzeba wykonywania gestów rękoma i nogami by użyć bendingu. Widać to na przykładzie króla Bumiego, który był w zamkniętej, metalowej klatce, a potrafił używać earthbendingu bez korzystania z kończyn. Ale pewnie tyczy się to tylko najpotężniejszych benderów. Możliwe, że Yukone był właśnie równie potężny, dlatego nie potrzebował rąk i nóg do bloodbendingu. Albo jest też druga opcja - po prostu nie znamy jeszcze wszystkiego na temat samego bloodbendingu ^^

Podczas sprawy z Yakone, Tarrlok był zaledwie kilkuletnim chłopcem, więc twoja pierwsza teoria odpada. I myślę, że nie jest z nim spokrewniony, bo z całą pewnością po całym tym incydencie z Yukonem, wszyscy dokładnie sprawdzali kandydatów na radnych, by do władzy przypadkiem nie doszedł bloodbender.

Cały proces Yukone odbywa się w City Hall i najwyraźniej Sokka jest przewodniczącym Rady (może ją założył?). Ponadto w interaktywnej mapie RC na stronie Nicka, na stole rady jest symbol bumeranga ( XD). Ponadto jestem pewna, że proces nie odbywał się w nocy (bo kto robiłby proces waterbendera w nocy, kiedy jego moc jest najsilniejsza?).

Co do Korry i jej bendingu. Tenzin powiedział, że Katara wspomniała mu, iż Korra nigdy nie potrafiła używać airbendigu, mimo iż była cudownym dzieckiem (umiała korzystać z 3 żywiołów). Po prostu musi mieć na to niezłą blokadę psychiczną.

Co do Katary. Nie wiadomo, może jej inne dzieci mają dzieci (albo nawet wnuki?). Kya i Bumi mają teraz już pewnie ok. 60 lat, więc spokojnie mogą mieć dorosłe dzieci i wnuki.

I nie mów takich dołujących rzeczy o Socce ;(

ocenił(a) serial na 8
Luelle

A gdyby tak założyć, że Amon i Tarrlok to ta sama osoba? Nie jestem pewna, ale nie było chyba sceny, w której występowałyby obie postacie. Może aż tak nie lubi on nonbenderów, że postanowił podsycić ich niechęć do benderów, skłonić do walki i łamania prawa, a na końcu wszystkich zamknąć bądź wyeliminować :) Może też używając bloodbendingu w jakiś sposób odbiera moce innym?

oj tam oj tam

Niee, już o tym wcześniej mówiłam. Nie dość, że Tarrlok i Amon zupełnie inaczej wyglądają (inny kolor skóry, inny kolor oczu, inny głos), to mają zupełnie inne priorytety. Obaj są czarnymi charakterami, ale przedstawiają dwa odmienne, skrajne poglądy: Tarrlok-faszyzm, Amon-komunizm.

ocenił(a) serial na 9
Luelle

Hm... w sumie to Bumi powiedział, że "nie zakryli mu twarzy" więc użył kończyny, bo głowa nią jest :P No ale Yukone też głowę miał wolną, więc mógł jej użyć, jak Bumi w metalowej klatce.

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Jest jeszcze jeden promujący 9 ;) i zapowiada się naprawdę nieźle :D
http://www.youtube.com/watch?v=jLnGRyPEpTU&feature=endscreen&NR=1

Nimfadora_2

Tak, wiemy. Już go tutaj nie wrzuciliśmy (choć był dyskutowany), bo pisaliśmy o nim w temacie dotyczącym 8 odcinka :) W każdym razie dziś późno w nocy bądź nad ranem powinien być nowy klip! :D

ocenił(a) serial na 8
Luelle

O, wybacz, nie znalazłam wcześniej ;) Czekam, czekam ;P

Nimfadora_2

http://www.youtube.com/watch?v=w6kclipS-5U&feature=player_embedded rozszerzonie klipa, który pojawił się we wtorek. Meelo, ty cudowny dzieciaku!! :D :D

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Aaaaa! Nie mogę się doczekać! (Tak liczyłam że będzie stan avatara ;))

ocenił(a) serial na 8
Nimfadora_2

Kurcze, nie ma edycji ;/ stan avatara w poprzednim odcinku oczywiście :P

Nimfadora_2

Może będzie w tym :D Korra w końcu musi się wydostać z tej klatki (czy co to właściwie jest :P).

Meelo jest cudowny! XD Śpi z Tenzinem i Pemą ^^

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Z każdym odcinkiem coraz bardziej lubię po prostu każdą postać (nawet tych złych), bo są coraz bardziej takie... dopracowane ;). A dzieci Tenzina i sam Tenzin rządzą! :D

Luelle

Hahah ;D Śpi z rodzicami :P Dobre moment z tym człapaniem po twarzy Tenzina i ten jego głos ;p Trochę zaawasowany jak na tak młody wiek. Jak myślicie będzie jeszcze jakiś clip ?

Nick4321

Nie, na pewno nie. W końcu już jutro odcinek, a oni nie chcą nam najwyraźniej spoilerować...

Ja w ogóle chciałabym by dzieci Tenzina dostały swój własny serial :D Byłby prześmieszny i przeuroczy!! I byłoby oczywiście dużo umęczonego nimi Tenzina :P

ocenił(a) serial na 7
Luelle

To gdzie ten zapowiadany klip o którym pisałaś? Bo jak na razie to był tylko 1 klip. A odcinek zapowiada się naprawdę dobrze, już zaczynam wiercić się na siedzeniu z niecierpliwości.

Straiker07

Już są dwa klipy w tym jeden dostał rozszerzenie. Szczerze to nawet euro nie wzbudza moich emocji tak jak awatar ^^

Luelle

Tak, ale trzeba by było jeszcze więcej postaci tam wprowadzić, bo niemalże każda "ważniejsza" postać jest dopracowana i ma świetne dialogi, nie to co na przykład ponura Mai w LoA, ale ona już chyba miała taka byc mało wyrazista, a tak a propo to czekam na Zuko! I więcej Katary i starych znajomych w wizjach lub opowiadaniach. Mam niedosyt :P Jak myślicie Zuko ma córkę z Mai ? Czy rozstał się z nią? No właśnie, a co z jego córką! Niech ją pokażą, coś mi się widzi, że może mieć sporo z charakteru ciotki Azuli :D Albo i nie. Bo jakoś nie jestem w stanie wyobrazić sobie władczyni ognia z innym charakterem niż Azula bo ta bardzo wpada w pamięć. Już nie pamiętam, Azula zginęła? A co z ich matką? Ona żyła czy nie? I czemu nie pokazali Mai w intrze, przecież ona była "miłością" Zuko, a Suki pokazali. A tak propo Lin, to ona wcześniej nie była taka szorstka, oczywiście charakterek po Toph miała, ale stała się taka ze względu na to, że Aang się z nią rozstał, głównie dla Pemy. Dziwne by to było, że dla Tenzina jego teściową byłaby Toph i odwrotnie. :D Może takie łączenie rodzin przyjaciół nie jest dobrym pomysłem. Ale cieszy mnie to, że team awatar z Loa nadal trzymali się razem po wydarzeniach z Ozai'em. Dlatego cieszy mnie nowy team awatar, czekam na więcej ich wspólnych akcji. I skoro Katara jest mistrzynią leczenia, to może w jakimś stopniu przyczyniła się do powstania tych lekarzy ;D. Tylko dziwne jest to bo pamiętam jak kiedyś podszedł do niej mistrz ognia i powiedział, że tylko nieliczni magowie wody mają zdolność leczenia, a tu mają ją wszyscy tak samo z metalem, ale wychodzi na to, że te techniki strasznie się rozwinęły (np. bloodbending) i są popularne. Nawet ognisty oddech Iroh, nie jest czymś niezwykłym. Zaciekawiła mnie ta platyna, wychodzi na to, że magowie ziemi w metalach poszukują jakiś jej cząstek, natomiast platyna jest tak czystym metalem, że nawet Toph by jej nie zaklnęła. Ciekawe. Według mnie Yakone i Tarrlok muszą być spokrewnieni.

Nick4321

Zawsze można wprowadzić jeszcze Korrę i inne postaci z LoK, ale niech historia i przygody skupiają się na tzw. "cloudbabies", jak fandom nazywa dzieci Tenzina ;)

Ja tam lubiłam Mai i uwielbiałam sceny z Maiko. Jako para kompletnie mnie rozwalali, ciągle się z nich śmiałam :P Mam nadzieję, że byli w końcu razem :) Suki pokazali, ponieważ ona była częścią Teamu Avatara, a Mai nie. I nie wiadomo co się stało z Azulą czy matką Zuko.

Nigdzie nie było powiedziane, ze wszyscy waterbenderzy potrafią teraz leczyć. Po prostu do tej dziedziny dopuścili też mężczyzn. Oni w końcu też mieli zapewne te umiejętności, ale wcześniej ich nie uczono. A metalbending dalej nie jest tak powszechny. Mogą się go nauczyć tylko najlepsi eartbenderzy i chyba wszyscy z nich dołączają do policji.

A ognisty oddech też dość często pojawiał się w ATLA - korzystał z tego Iroh, Zuko, Azula, Aang i Ozai. W LoK pokazali jak na razie tylko Korrę używającą tej umiejętności (chyba że zaliczymy też kichającego ogniem Mako :P).

Metalbenderzy zaklinają metal dzięki temu, że są w nim cząsteczki ziemi. A platyna jest czystym pierwiastkiem, że nie ma w niej w ogóle cząsteczek ziemi, dlatego metalbenderzy nie są w stanie nad tym panować.

Luelle

Znaczy nie chodziło mi tu o to, czy tylko dziewczyny potrafią leczyć, tylko o to, że to nie zbyt zgadza się z tym co mówił potężny mag ognia do Katary, bo sam Pakku odesłał Katarę do leczniczej szkółki Jagody, czyli wychodzi na to, że nie trzeba być super uzdolnionym, żeby tę zdolność posiadać. Każdy może się jej nauczyć i to się kłóci z tym co mówił ten mag ognia.
Tak masz rację zaklinanie metalu nie jest mocno powszechne, ale zdecydowanie powszechniejsze. Dziwi mnie to, że Bumi tego nie odkrył, chyba nie miał za dużo do czynienia z metalem. Gdyby ci magowie ziemii wiedzieli o tym, że można zaklinać (tkać było by błędne) metal (chodzi mi tu o te więzienie dla magów ziemii w pierwszej serii awatara) mogłoby to zupełnie inaczej się potoczyć. Na przykład Bolin raczej nie zna metalbendingu (marzy mi się, aby później Lin go tego nauczyła, a może nawet niech dołączy do policji, przy okazji kto jest ojcem Lin?!?!?) więc teoria z tym, że tylko uzdolnieni magowie ziemii przystępują do policji i mają specjalne szkolenia z zakresu magii metalu by się sprawdzała. Inaczej, choć podobnie wygląda sytuacja z byłskawicami, niemalże każdy mag ognia umie z nich korzystać (sorry, każdy bardziej doświadczony i związany z tym żywiołem np. Mako, a nie Korra) choć nie każdy zna techniki Iroh, Zuka i Aanga (odbijanie pioruna) lub użycia błyskawicy o takim natężeniu elektrycznym jak robiła to Azula lub Ozai. Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu ogień Azuli był niebieski ? Mówi się o tym, że ten ponoć jest bardziej gorętszy (podobny płomień ma miejsce w serialu herosi). Czy to ma związek z tym kolorowym ogniem wyprodukowanym kiedyś przez nie zabite przez Iroh'a smoki? Czy może się urodzić mag ognia z innym kolorem swego płomienia ? Jeszcze jest kwestia dymu, który rzadko się pojawia, a nie ma ognia bez dymu. A i serial nie ukazuje prawdziwych szkód wyrządzonych przez ogień. Być może oni zmniejszają jego natężenie, chociaż nie wydaję mi się, ale najczęściej po oberwaniu ogniem tylko trochę się dymi ubranie.... Mało prawdziwe. I czekam na gęsty czarny dym w jakimś pożarze. Z tym oddechem to masz rację tak samo jak airbenderzy używają podmuchu wiatru z ust. Ciekawi mnie, czy magowie ziemi mogą w stanie kontrolować czysty metal. Czy koniecznie muszą się w nim znajdować cząstki ziemii. I czekam na inne formy powietrza. Cloudbending i te techniki kuli powietrza Aanga, lub tej "napędzanej maszyny z powietrza" Tenzina to dla mnie za mało, czekam na umiejętność związaną ze słuchem po powietrze się z dźwiękiem wiąże. A tak swoją drogą to technika walki Tenzina jest świetna!!

ocenił(a) serial na 7
Nick4321

Ja też mam ten niedosyt o którym piszesz. Chciałbym więcej wizji dotyczące tego co się stało 42 lata temu. Dlaczego Yakone miał proces? Co się dokładnie stało podczas tego procesu? Te pytania mi cały czas po głowie chodzą i nie dają mi spokoju ;)

Pewnie matką córki Zuko jest Mai, choć może być inaczej (ale raczej nie będzie).
Azula prawdopodobnie została do końca swoich dni w psychiatryku lub w więzieniu i podejrzewam, że tam też umarła.
To co się stało z matką Zuko to jest chyba największa zagadka tego uniwersum i nikt nie wie co się z nią stało. Ale jest nadzieja, że będzie to wyjaśnione, bo Katara jest jedną z osób (jeżeli nie jedyną), która wie co się z nią stało. Czekam z niecierpliwością na wyjaśnienie tej zagadki.
Mai nie pokazali w intrze dlatego, że nie była częścią drużyny Avatara, a Suki była.
Dla ścisłości - to nie Aang zostawił Lin Dla Pemy tylko Tenzin.
Na pewno Katara przyczyniła się do popularyzacji Healingu (leczenia), to nie ma wątpliwości co do tego.
Metalbenderzy mogą "zginać" metal dzięki cząsteczkom ziemi, które wyczuwają podczas kontaktu z metalem, więc to nie jest tajemnicą, jak to robią. A platyny nie mogli zginać, bo była oczyszczona z drobinek ziemi dzięki którym mogą to robić.
Mnie ciekawi jeszcze jedna rzecz, a mianowicie dlaczego w wizjach Korry nie ma Katary? Czyżby jej wtedy nie było w Republic City?

Straiker07

Tak, tak wiadomo, że Tenzin, mały chochlik się wdrał ( tak Aang zostawił dziecko swojej przyjaciółki dla innej młodocianej kobiety : D Niee za dużo pedofilii). Też mi się zdaję, że Mai jest matką nowej władczyni ognia, oni nawet pasowali z Zuko do siebie. Też mnie ciekawi za co Yakone miał proces i oby byłoby to coś mroczniejszego niż tylko zwykłe przewinienia. Platyna raczej nie była oczyszczona tylko ona jest już takim metalem bez cząstek ziemii sama w sobie. Tak mnie też to zdziwiło gdzie Katara? Czyżby była zajęta wychowywaniem trójki dzieci. I niech Kya'e i Bumi'ego pokażą wreszcie. Ale nadal zastanawia mnie matka Zuko i Azuli, ona żyła wcześniej czy była jakimś duchem?

ocenił(a) serial na 7
Nick4321

Z tą matką Zuko to było tak, że Ozai (wtedy był tylko księciem) zrobił audiencję u swojego ojca włacy Ognia Azulona w którym powiedział, żeby zmienił swojego następce z Iroh na niego. Azulon się nie zgodził i ukarał go. Karą było poświęcenie swojego syna (zabicie go) Zuko. Wtedy Ursa (matka Zuko) dowiedziała się o tym i postanowiła go chronić. Opracowała plan w którym otruła Azulona (chyba), a jego następcą został Ozai. Karą za zdradę stanu było wygnanie. Od tamtej chwili nikt nie wie co się z nią stało i gdzie przebywała. Ale kożna założyć, że zyła skoro Katara wie jak to było z nią.

Straiker07

No właśnie i jeszcze ukazała się Azuli.

ocenił(a) serial na 7
Nick4321

Właściwie to było coś w rodzaju rozdwojenia jaźni, bo wyobrażała sobie odbicie swojej matki w lustrze, bo jej tam nie było. Po prostu zaczęła świrować po tym jak zdradziły ją przyjaciółki (Mai i Tay Lee), później doszło jeszcze ogłoszenie ją nowym władcą ognia i całkowicie przewróciło jej się w głowie.

ocenił(a) serial na 8
Straiker07

Kompletnie ześwirowała można by rzec. Psychicznie wysiadła.

Straiker07

W każdym razie nie sądze, aby było nudno, co mówi sama Katara odpowiadając dla Jinory. Z pewnością nie zginęła tragicznie po wygnaniu, zapewne wróciła do Iroh'a i Zuka i żyła szczęśliwie blablabla.. Zresztą gdyby nie żyła to nie było by to jakieś niezwykłe i Katara nie mówiła by tego dla dziecka z uśmiechem na twarzy, a raczej z przerażeniem. A mógłby mi ktoś opisać ostatnią scene z Azulą?

ocenił(a) serial na 9
Nick4321

Ostatnią z Azulą? Okej, to było mniej więcej tak...

Jak Aang miał ostatecznie walczyć z Ozai'em, to Iroh powołał jeszcze Zuko i Katarę do pokonania Azuli. No i Azula już tak świrowała, zwalniała służbę za nic, itp... No i jak walczyli, to jakoś tam dotkliwie brata zraniła no i zaczęła walczyć z Katarą. Katara uwieziła ją w "kuli" wody i przywiązała łańcuchami, a następnie chyba zamroziła. A Azula zaczęła widzieć odbicia matki i...to tyle.
Woda sodowa jej odbiła. ;/

ocenił(a) serial na 7
Nick4321

O matko... Dawno nie oglądałem, ale coś pamiętam.
W scenie doszło do Agni Kai między Zuko, a Azulą w którym zwycięzca będzie nowym władcą ognia. W pojedynku lepszy jest Zuko, ale Azula wykorzystuje obecność Katary w pobliżu i wupuszcza błyskawicę w jej kierunku. Zuko przejmuje tą błyskawicę ratując Katarę, ale niestety zostaje ranny, bo podczas przekierowania błyskawica nie przeszła przez żołądek poprawnie, po czym Azula zaczęła atakować Katarę. Katara uciekała pod ostrzałem Azuli, ale się potknęła obok fosy. Tam znalazła łańcuch i wpadła na pomysł jak Azulę unieszkodliwić.Później Katara zastosowała sztuczkę dzięki której Azula znalazła się właśnie pod tą fosą. Katara w ostatniej chwili (bo Azula chciała zaatakować ją błyskawicą) wyciągnęła wodę z fosy i zamroziła Azulę i siebie samą, ale Katara uwolniła się (w końcu jest waterbenderem) i przykuła Azulę łańcuchem do krat nad fosą. Później nasza bohaterka wyleczyła Zuko, po czym razem patrzą na zakutą łańcuchem Azulę, która zieje ogniem na lewo i prawo płacząc. To cała scena z Azulą.... chyba ;)

Straiker07

Co do Azuli i niebieskiego ognia. Przymiotnik "azul" to po hiszpańsku "niebieski" :) Ponadto sam ogień może przybierać niebieską barwę (potrzebna jest do tego sól. Jeśli będziesz robić ognisko i przyniesiesz drewno, które było kiedyś wystawione np na słoną wodę morską, to będzie ci się palił niebieski ogień). Ale wydaje mi się, że dali Azuli niebieski płomień po to, by ją wyróżnić od innych firebenderów i ukazać jej przewagę nad innymi, jejwybitne zdolności. Jeśli pamiętacie z retrospekcji Zuko, mała Azula miała zwykły ogień. Dopiero z wiekiem zmienił jej się na niebieski - chciano pewnie w ten sposób podkreślić jej wyższość nad innymi.

ocenił(a) serial na 7
Luelle

Wszystko pęknie, ładnie nam to wyjaśniłaś, ale zastanawiam się jaki to ma związek z historią Azuli w jej ostatniej scenie w TLA?

Straiker07

Eh, po prostu odpowiedziałam do złego postu, ponieważ wkurza mnie ten drzewkowy sposób odpowiadania na posty. Gdybym odpisała to przy właściwym poście Nick4321 (do którego kierowałam tą odpowiedź), to zniknąłby w natłoku innych postów. Serio, nie znoszę tego forum. Powinna być opcja edycji, a wszystkie posty powinny wyświetlać się po kolei, a nie w jakiś szalony, nieogarnięty sposób.

Luelle

Hahah, mam dokładnie to samo.

Luelle

Aha, dzięki;) Niemniej jednak fajne zobaczyć by było znowu inny kolor ognia i bagienny styl walki - tkanie roślin w LoK. A co do Azuli to właśnie jestem po obejrzeniu 2 ostatnich episodów LoA. Wychodzi na to, że Azula jest/była w psychiatryku-więzieniu, tak samo jak jej ojciec. Ponadto Zuko podszedł do Ozai'a i zapytał gdzie jest jego matka. W następnej scenie był szczęśliwy. Wychodzi więc na to, że odnajdzie w przyszłości swą matkę. Może nam o tym opowie staruszek w LoK ;D (nie wyobrażam sobie Zuko w tym wieku). I jeszcze tak się wypowiem co do błyskawic, to są potężne, mogą zadać szkód o wiele więcej niż ogień. Oczywiście słabi tkacze błyskawic nie są w stanie wyładować piorun o takim natężeniu chodzi mi tu głównie o Mako, co innego "Lightning Bolt" Zolt, ale on stracił moc. Ciekawi mnie czy w LoK pojawi się moment wzmocnienia się mocy ognia kometą Sozina, i jaka będzie tam rozegrana historia. W końcu 100 lat minie niebawem.

Nick4321

I jeszcze coś na temat kolorowego ognia: Blue fire: Firebenders can control the intensity of their firebending, reflected in the color of the flames. These blue flames are more efficient than the standard yellow and orange flames produced by lesser forms of firebending, channeling more energy into the attack.

Only Azula has demonstrated blue firebending. While not to be confused with lightning, blue fire also seems to possess more physical force and produces a combustive effect more intense than that of normal fire.

When the two dragons unleashed a vortex of fire, several other colors of fire beyond the yellow, orange and blue flames previously seen could be seen within it, including white, purple, green, pink and red fire.

Z kolei jeśli chodzi o zianie ogniem na wiki amerykańskiej napisane jest, że tylko zaawansowani magowie ognia mogą ziać ogniem. Czy może Korra i ci inni mogą demonstrować tylko ułamkowo sekundowe podmuchy. I jeszcze ciekawi mnie to, że Sozin potrafil generować ciepło, tak aby na przykład roztopić skałe.. Ciekawe ;D

Nick4321

Nie tyle co generować tylko przekierować ;) Dobra sorki za bardzo z tematu przeszliśmy (stare czasy Aanga ;D) dzięki za odp.

ocenił(a) serial na 9
Luelle

Nie, żeby coś, ale mały Meelo jest świetny. :D
http://24.media.tumblr.com/tumblr_m5bbf7DAlc1r5hjnko2_r1_250.gif I love this child. <3

ocenił(a) serial na 7
Luelle

Przypominam wszystkim, że dziś o 17 (naszego czasu) jest nowy odcinek zatytułowany "Out of the Past" i chętnych, którzy chcą oglądać livestream Korry zapraszam na stronę http://lolerstream.com/ lub http://www.livestream.com/tv_ar (pierwszy link jest lepszy moim zdaniem). Nie ma na tych stronach żadnych ograniczeń jeśli chodzi o liczbę oglądających livestream, więc nie musicie teraz na nie wchodzić, aby móc bez przeszkód oglądać Korrę ;)

ocenił(a) serial na 9
Straiker07

Fuj, Asami i Mako się całowali...D:

ocenił(a) serial na 7
Destiny98

Czyli Tarrlok zabrał Korrę gdzieś w góry... Ciekawie się robi i to już na samym początku odcinku :)

ocenił(a) serial na 10
Straiker07

o matko,zapowiedź następnego odcinka rządzi!!!!

barmanka

co tam było, kurde za 2 tygodnie finał pierwszej serii, za szybko.

ocenił(a) serial na 8
Nick4321

Ostatnie dwa odcinki będą emitowane razem, 23 czerwca! Jednym słowem, rozpocznie się ostateczne starcie i walka Korry z Amonem, przy końcówce widać, jak Amon usiłuje zabrać Korrze bending, a ona zamyka oczy... jednym słowem, będzie się działo :D
Odcinek był fenomenalny, teraz pada jedno pytanie: jakim sposobem Amon oparł się bloodbendingowi Tarrloka?! Ciekawy przypadek człowieka, który potrafi odeprzeć praktycznie atak każdego żywiołu.
Flashbacki również bardzo sentymentalne, 48-letni Aang, Toph, Sokka (sparky sparky boom man :P). Teraz tylko dotrwać do soboty... :)

barmanka

O Agni!!!!!!!!! Co tu się działo w tym odcinku!!!!!!!!!!!!! Amon, WATER YOU DOING!??

I ta zapowiedź ostatnich 3 odcinków!!! O_O

Luelle

Godzinny odcinek, finał...umieram. O matko! Ta zapowiedź... co tam się będzie działo! Tak szybko to zleciało ;(

ocenił(a) serial na 7
margi_127

To był najlepszy odcinek!!!! Wszystko się wyjaśniło i co najważniejsze Korra sama uciekła (no może z małą pomocą Amona) od Tarrloka. Tarrlok dostał za swoje... zasłużył na odebranie mu mocy. Na końcu było jeszcze coś, co mnie zatkało całkowicie. Widzieliście promo do 2-óch ostatnich odcinków? Będzie prawdziwa otwarta wojna, taka jaka powinna być. Dojdzie do pojedynku Korry z Amonem i chyba będzie miała poważny problem, bo Amon ją złapie i wyglądało jakby odbierał jej bending. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

Straiker07

Chyba widziałam tam jakąś flotę. Rozwalą całe Republic City xD Korra i Mako w strojach equalistów, no ładnie ładnie. I Amon odbierający bending O.o no Korra co jak co ale jeśli masz zamiar kiedyś wejść w stan avatara to będzie to najlepszy moment :D

ocenił(a) serial na 7
margi_127

No, w sumie tylko stan Avatara może ją uratować w takiej sytuacji, bo w tym momencie co pokazali, to Korra jest jedną nogą po stronie non-benderów :( Jest na co czekać!!! Jeszcze 3 odcinki i pewnie rok przerwy w emisji i będzie 2 Księga. Szkoda, że tak mało jest odcinków w serii :( Spieszmy się oglądać Korrę, tak szybko odchodzi.

Straiker07

A ile będzie liczyła 2 seria odc? I skąd wiesz, że druga dopiero za rok :O Jeśli faktycznie tak jest to ich trochę rozumiem próbują jakby optycznie wydłużyć Korrę, wypuszczając nową serię dopiero za rok, ale biorąc pod uwagą ilość odcinków LoA, to to jakaś kpina jest !

ocenił(a) serial na 7
Nick4321

2 Księga będzie miała 14 odcinków i jest jeszcze "robiona", więc pewnie będzie dopiero w przyszłym roku... niestety. Ale nawet chyba gdzieś mówili, że w 2013 będzie kolejna seria, ale nie pamiętam już. Zrobią tak jak w TLA, czyli jakiś rok przerwy między kolejnymi księgami. Mam nadzieję, że jednak będzie trochę wcześniej ;)

margi_127

Da ktoś link?