PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=590629}

Legenda Korry

The Legend of Korra
2012 - 2014
7,7 13 tys. ocen
7,7 10 1 13084
8,0 6 krytyków
Legenda Korry
powrót do forum serialu Legenda Korry

Podobnie jak z księgą pierwszą - zaczekałem na finał, a że miałem ,,kilka'' zaległości nadrobiłem
serial dopiero dzisiaj. No i co mogę powiedzieć? Jest o wiele lepiej niż w księdze pierwszej, jest
o wiele lepiej niż w przygodach Aanga( pod względem technicznym ) lecz czegoś tej księdze
brakowało...Było multum świetnych odcinków( dwupartowiec ,,Beginnings'' to arcydzieło ) lecz
zawiodłem się na zakończeniu. Ostatnia walka...hmm...spodziewałem się czegoś ala...,,jakimś
cudem'' Korra nawiązuje połączenie z poprzednimi Avatarami, i w głównej walce jeden cios
odpowiada jednemu Avatarowi. Oczywiście w przyśpieszonym tempie wyglądałoby to świetnie i
widowiskowo. Wolałem żeby Korre pozostawili ostatnim Avatarem, a księga trzecia
opowiadałaby o poszukiwaniach jakiejś...,,mocy'' dzięki której odzyska połączenie. Liczyłem też
że mogłaby je odzyska gdyby Jinora oddała za Korre życie, ale jednak to jak na PG byłoby
przesadą. Twórcy zapowiedzieli księge trzecią, czwartą i piątą. Oby pomysłów wystarczyło. W
międzyczasie licze na ekranizacje The Promise, The Search i The Rift.

edit: Mam jeszcze zastrzeżenia do związków. W przedostatniej scenie liczyłem na to iż Mako wyzna że w pewnym sensie zdradził Korre, ale to mniejszy szczegół. Jak widać twórcy wystawili sobie wysoką poprzeczkę. Zakończyli relacje miłosne między Mako a Korrą co może być dla nich błędem. Prędzej czy później Korra będzie musiała mieć nową miłość, i raczej ciężko będzie zrobić postać lepszą od Mako. Nie podoba mi się jeszcze pomysł tego zjednoczenia z duchami. Dam z ósemki dziesiątkę, ale boje się że ta ocena może spaść nawet o trzy stopnie po premierze trzeciej księgi.

ocenił(a) serial na 9
Bartonson12

O ile się nie mylę to twórcy planują tylko 4 księgi... Myślę że uśmiercenie Jinory było by możliwe. Podczas serii o Aangu przewinęła się śmierć Yue, Jeta, chwilowo też samego Aanga. Dlaczego więc nie mogło by to zdarzyć w Korrze, która jest uważana na serię mroczniejszą i dojrzalszą? Z pomysłu zjednoczenia z duchami zapewne wynikną jakieś kłopoty, cała jego idea to przygotowywanie materiału na księgę 3. Sądzę też że Mako nie jest najlepszym partnerem dla głównej bohaterki- okłamuje ją, zdradza... Jest strasznie niezdecydowany i zachowuje się jakby sam nie wiedział czego chce w tych kwestiach.

ocenił(a) serial na 9
Leanney

Właśnie dlatego Mako lubię. Yue i Jet to jednak bohaterowie starsi, a w śmierć Aanga i tak by nikt nie uwierzył, Jinora jest jeszcze dzieckiem. Co do duchów - na pewno będą jakieś kłopoty, ale dlatego właśnie nie chce tego pomysłu. Powtarzało się to wielokrotnie, i choć wątek z duchami był świetny, nie zniosę ich chyba więcej.

ocenił(a) serial na 9
Bartonson12

Ja wprost przeciwnie, cieszę się na jeszcze większą dawkę duchów. Ciekawa jestem jak się żyje mieszkańcom Avatar universe w bezpośrednim sąsiedztwie z duchami, i myślę że może to przynieść wiele ciekawych zdarzeń. Jinora... Prawda, może jest trochę za młoda na uśmiercenie. Brakuje mi jednak ofiar po ,,dobrej'' stronie (jak dotąd w LoK ginęli wyłącznie antagoniści), mogliby poświęcić którąś ze starszych postaci. Mam nadzieję że twórcy zdecydują się na to w którejś z przyszłych ksiąg, byłby to spory krok w stronę realizmu.

ocenił(a) serial na 9
Leanney

Najbliższa śmierci jest chyba Katara. Ale myślę że to dopiero pod koniec serialu.