PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=590629}

Legenda Korry

The Legend of Korra
2012 - 2014
7,7 13 tys. ocen
7,7 10 1 13003
8,0 6 krytyków
Legenda Korry
powrót do forum serialu Legenda Korry

Może mi ktoś wytłumaczyć bo trochę się już pogubiłem. Tonraq został wygnany z północy, ale
nie mam pojęcia czy zbezcześcił on te święte miejsce (lasek) na Południowym, czy Północnym
Plemieniu Wody? Czy mi się wydawało, ale czy Unalaq nie mówił, że tylko w Południowym
Plemieniu Wody więź z duchami została przerwana, a tu nagle wyskakuję z tym, żeby Korra, na
Północnym Plemieniu Wody także uaktywniła święte miejsce. Więc już nie rozumiem Tonraq
zbezcześcił je na południu czy na północy, skoro z północy został wygnany to sam już nie wiem.
A jeżeli zbezcześcił je na danym miejscu, to w jaki sposób drugie święte miejsce też zostało
zniszczone...

I jeszcze ciekawią mnie techniki Unalaq'a, który za pomocą swoich umiejętności oswaja i
odsyła duchy. Ta technika jest możliwa tylko dla magów wody (jeśli tak to to jest przesada bo
magowie wody i tak mają strasznie dużo technik zamrażanie, parowanie, mgła i te sprawy, tkanie roślin, woda z powietrza i roślin, tkanie
krwi, blokowanie mocy poprzez tkanie krwi czyli te zatykanie czakry, leczenie, a na dodatek ich
moc zwiększa się pod wpływem księżyca w nocy, podczas gdy tacy magowie powietrza nie
mają nic). Wiadomo, że awatar może się tego nauczyć, ale czy taki mag ognia, czy ziemi lub
powietrza też może się tego nauczyć? Czy jest to związane z świętymi Plemionami magów
wody i tylko oni to potrafią?

Nick4321

Tonraq zbezcześcił lasek w Północnym Plemieniu i dlatego został stamtąd wygnany i udał się na Południe.
A więź z duchami w Południowym Plemieniu Wody została jakoś inaczej zerwana (nie wiem, na przykład przez nieprzestrzeganie tradycji czy nie oddawanie czci duchom).
Nie jestem pewna na 100%, ale wydaje mi się, że Unalaq powiedział Korze, że teraz muszą jechać na Północ, by tam uaktywnić drugi portal, ale tam nie potrzebują już przesilenia.

Jeśli chodzi o tę technikę Unalaqa, to nie mam pojęcia. A woda ma tak dużo technik, bo może być w różnych stanach skupienia (a takie powietrze to nie bardzo. Poza tym może jeszcze nie wiemy o jakichś zaawansowanych technikach magów powietrza).

Jeśli się gdzieś mylę, to niech ktoś mnie poprawi :)

Kitty456

Po 100 letniej wojnie Południe odrodziło się fizycznie a nie duchowo, innymi słowy nie oddawali odpowiedniej czci duchom. Ale to są słowna Unalaqa, więc nie zdziwię się jak za tym naprawdę stoi większa intryga.

Kitty456

Co do duchów, to chyba nie jest technika dostępna tylko Waterbenderom. Problem jest raczej w tym że teoretycznie powinien to być "ekskluziw" dla Avatara. Ale w "Korrze" już tak jest- chociażby błyskawice- w "Avatarze" potrzeba na to treningu i nie każdy Firebender to potrafił, a tutaj w byle oprych czy pracownik fabryki nimi ciska.

ocenił(a) serial na 9
Nick4321

Skoro już powstał taki temat, to nie będę zakładał nowego.

Mnie interesuje trochę inna kwestia, może trochę dziwna, ale mnie to intryguje. Skoro w czasach Aanga Appa i Momo były jedynymi przedstawicielami swoich gatunków, to skąd wzięło się teraz tyle latających bizonów i lemurów? Ma ktoś jakieś racjonalne wyjaśnienie?

kotek1489

Było to wyjaśnione. Nie wiem czy w serialu ,ale chyba na Comic Conie. Aaang znalazł wyspę pełną lemurów i bizonów.