W tym sezonie pierwsze skrzypce będzie grała armia benderów metalu na czele z Kuvirą oraz
technologią Hiroschiego Sato który swoje platynowe mechy jeszcze bardziej udoskonalił z tego
co można zauważyć po trailerze. Wszyscy pewnie będą bezsilni w obliczu takiego zagrożenia
czyniąc tą armadę jako niepokonanego wroga. Jednak czy aby na pewno?
Zajdzie tu pewnego rodzaju zabieg potórzenia konwencji z poprzedniej serii o Aangu gdzie gięcie
metalu stało się barierą nie do pokonania w którą uzbroiła się armia narodu ognia jednak Toph
udowodniła że było to dla nich zgubne, Myślę że tak samo będzie w serii o Korze gdyż ciągle w
dialogach jest powtarzane że nikt nie jest zdolny do gięcia czystej platyny w którą wyposażył
Hiroschi wszystkie swoje mechy.
W obliczu zapowiedzianego powrotu Toph w 4 sezonie sens nabiera wreszcie udanie się w
podróż po świecie w celu odnalezienia przez nią oświecenia. Jestem pewien że wreszcie
poznała tajniki gięcia platyny i w iście kozackim stylu zmiażdży armię mechów :)
Sam trailer podpowiada nam że jednak to się stanie,wystarczy spojrzeć na pewne fragmenty:
- 1:01 - 1:03 Korra z limem pod okiem zanurzona w zginanym przez kogoś metalu, metal swoją
barwą nie przypomina rtęci z sezonu 3 a jest zdecydowanie jaśniejszy podobny do platyny.
Wszystko dzieje się na mokradłach.
-1:25 - 1:26 - Korra rozrywa kopułę jakiegoś pojazdu wykonanego z metalu o tym samym
odcieniu co metal atakujący ją w scenie poprzednio wymienionej. Prawdopodobnie Toph
nauczyła tej sztuki Korrę bo widzimy już ją w innym stroju.
-2:14-2:17 - Korra spotyka Toph,ten sam strój co w scenie pierwszej,limo pod okiem sugeruje że
scena pierwsza i trzecia dziala sie w jednym ciągu,czyli wniosek jest z tego taki że to sama Toph
zginała platynę :)
Jednak myślę że spotkanie Korry z Toph będzie jeszcze bardziej emocjonujące ze względu na to
że to ona była pionierką magii metalu i teraz jej klan wszczyna wojnę. Myślę że poczuje się do
odpowiedzialności i zrobi jakąś rozpierduche z Katarą i Zuko :)
"1:01 - 1:03 Korra z limem pod okiem zanurzona w zginanym przez kogoś metalu, metal swoją
barwą nie przypomina rtęci z sezonu 3 a jest zdecydowanie jaśniejszy podobny do platyny.
Wszystko dzieje się na mokradłach."
Jestem przekonana, że to jest rtęć, którą torturował ją Zaheer. Korra wybrała się na bagna, na których dawno temu był Aang. Jak wiemy, cały Gaang miał tam różne halucynacje, wizje i myślę, że to się właśnie stanie z Korrą. W trailerze widzieliśmy Korrę walczącą z kimś na tych bagnach, a w innych scenach pojawiła się wściekła Korra z finału 3 Księgi i to też na bagnach. Mam wrażenie, że Korra będzie miała halucynacje i będzie walczyć z samą sobą z przeszłości (w scenie, gdy wspinała się po skale złapał ją za kostkę łańcuch Przeszłej Korry. Ten łancuch z walki z Zaheerem). Ponadto zanurzy się w swoich największych koszmarach (stąd ta rtęć - wspomnienia z walki z Zaheerem. Ta rtęć zniszczyła jej zdrowie). Kolejna ciekawa sprawa - Aang na tych bagnach miał wizję Toph, to tam ją po raz pierwszy zobaczył. A teraz Korra również ją tam po raz pierwszy spotka :)
Swoją drogą, to widać tu inspirację Star Warsami (widać to zarówno w ATLA jak i LOK). Bagna to Dagobah a Toph to Yoda. W dodatku Korra, tak jak Luke, zmierzy się z wizjami :)
Wątpię by w kolejnym już sezonie wrzucili znów nową formę bendingu, to byłoby nudne. Myślę, że Toph, tak jak Yoda, pomoże Korrze w bardziej duchowych sprawach. W końcu sama wyruszyła w poszukiwaniu oświecenia.
Rozpierducha w wykonaniu Toph, Katary i Zuko (o ile się odbędzie) będzie prze komiczna, wiem że się nieźle uśmieję. I mam jednak nadzieję, że znajdzie się nowa forma bendingu
SPOILER Pod koniec S04E01 widzimy jak Korra walczy w jakimś bendingu, ale przegrywa (wciąż pewnie osłabiona). Udaję teraz ona maga ziemi i nie przyznaje się nawet do bycia Avatarem. Co do tej wojny, to nie Klan Metalu rozpoczyna wojnę, tylko jak już to sama Kuvira. Oczekuję też Toph (szkoda, że Sokka już nie żyje, ale to byłoby dziwne gdyby sam Aang nie żył) i tego, że Korra wróci do swojej dawnej fryzury (wygląda teraz jak Opal).
A jeśli chodzi o te mecha-czołgi (czy jakoś tak?) to nie Hiroshi ulepszył, tylko Asami. Hiroshi jest w więzieniu. Poza tym (już taka dygresja) to potwornie drogie muszą być te mecha-czołgi, które są całe z platyny. Platyna jest dużo droższa od złota, a sami wiecie jak drogi może być zwykły głupi łańcuszek, który nawet nie jest w 100% ze złota.