PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=590629}

Legenda Korry

The Legend of Korra
2012 - 2014
7,7 13 tys. ocen
7,7 10 1 13084
8,0 6 krytyków
Legenda Korry
powrót do forum serialu Legenda Korry

Oglądałam Legendę Aanga wiele lat temu i już nie wszystko z niej pamiętam. Teraz zaczęłam oglądać Legendę Korry,
jestem w połowie pierwszego sezonu. Niech mi ktoś przypomni, skąd właściwie wzięli się magowie metalu? Pamiętam
tylko, że Toph potrafiła tkać metal... ale tak poza tym w Legendzie Aanga nie pamiętam takich przypadków. Czy magowie
metalu to po prostu magowie ziemi, którzy nauczyli się tkać metal? A moje drugie pytanie, mniej istotne - czemu Tenzin
wygląda tak staro (tak samo staro wygląda córka Toph, która ma być mniej więcej w wieku Tenzina), skoro jego
najstarsza córka wygląda na 10 lat? Nie powinien mieć trzydziestu parę? Wygląda jak dziadek nastoletniej Korry, a nie
jak ojciec małych dzieci. To tyle pytań, błagam nie spoilerujcie mi, pozdrawiam innych wiernych fanów i zabieram się za
oglądanie kolejnych odcinków. :D

ocenił(a) serial na 8
szarosen

Z tego co się orientuję to tkanie metalu jest czymś podobnym jak uzdrawianie w magii wody czy błyskawice w ogniu, to jakby wyższa forma wtajemniczenia :D jest to zaawansowana technika i potrzeba ciężkiej pracy aby w pełni jej się nauczyć, jednak nie jest niemożliwa do ogarnięcia :p
Co do Tenzina to myślę, że może mieć około 50 lat tak jak Lin (wiadomo, że kiedyś byli parą, więc pewnie są w podobnym wieku) ale jego najstarsza córka wygląda na co najmniej 13 (w skrajności 15) i myślę, że nie ma w tym nic niezwykłego xD

ocenił(a) serial na 10
szarosen

Jeżeli chodzi o magię metalu, to można powiedzieć, że Toph ją wymyśliła - pojawia się nawet taka kwestia w samym serialu. Najwidoczniej nikt wcześniej nie próbował tego robić, tudzież chciano pokazać jak fantastycznym magiem jest Toph i jak potrafi "wyczuć" ziemię. Nadal jest to wyższa forma magii ziemi, ale kiedy ktoś już ją wymyślił to inni magowie ziemi zaczęli również ją wykorzystywać.
A moim zdaniem Tenzin nie wygląda strasznie staro - ot, maksymalnie czterdziestka na karku. To ten zarost tak postarza. ;) Przecież zarówno on, jak i Lin nie byliby tak sprawnymi magami, gdyby byli już staruszkami.