PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724137}

Młody papież

The Young Pope
2016
8,1 62 tys. ocen
8,1 10 1 61758
8,4 36 krytyków
Młody papież
powrót do forum serialu Młody papież

Czy ktoś wie, czy faktycznie sceny kręcono w Bazylice św. Piotra za zgodą Watykanu, czy na green screenie? Bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że ktoś na to wyraził pozwolenie...

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

ocenił(a) serial na 9
dudusia2208

Dlaczego miałby nie wyrazić zgody?Sorrentino to nie byle kto.Poza tym taki przewrotny serial o papieżu jakoś bardzo mi pasuje do stylu Franciszka

keirametz

Tyle że młody papież jest zupełnym przeciwieństwem Franciszka :D

ocenił(a) serial na 9
mateuszm1995

W jakim sensie?Franciszek próbuje kontestować i zmieniać zastałe układy w Watykanie.To samo robi Lenny w serialu.Tyle,że Lenny jest radykałem i fundamentalistą,a Franciszek kimś w rodzaju liberała.Obojgu przyświeca ten sam cel-dobro Kościoła jako instytucji oraz troska o wiernych.

keirametz

Chodziło mi właśnie o kwestie radykał - liberał. Poza tym że obaj robią zamęt nie ma zbyt wielu podobieństw.

ocenił(a) serial na 10
dudusia2208

Watykan nie tylko musiał wyrazić zgodę na nakręcenie tego serialu, ale nawet partycypował w tworzeniu scenariusza.

Maciek_GKS

Partycypować w tworzeniu?

ocenił(a) serial na 6
dudusia2208

Po 3 i 4 odcinku to stwierdzam, że chyba nie wie co tam sie odpierdala:)

Szozu

O tym że pod lodem Grenlandii może być Bóg też chyba nie wie. Zdaje się że wielu rzeczy nie wiedzą :D

dudusia2208

Oczywiście, że nie w Watykanie! W różnych miejscach Rzymu (więcej tutaj: http://buzznews.it/viaggio-nei-luoghi-di-the-young-pope-61427/), a na przykład Kaplica Sykstyńska została zbudowana w Cinecitta'.