PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181103}

Młodzi Tytani

Teen Titans
2003 - 2006
7,3 6,9 tys. ocen
7,3 10 1 6937
5,2 5 krytyków
Młodzi Tytani
powrót do forum serialu Młodzi Tytani

Sądziłam, że to japońska animacja - amine. Ze względu na AMV (amine music wideo) o tym serialu, ogólne brzmienie i w ogóle... Teraz już nie wiem co myśleć. Pomoże mi ktoś? ;)

użytkownik usunięty
Presley

Mozna śmiało powiedzieć że jest to animowana parodia komiksów Teen Titans

To akurat to i ja wiem :) Chciałam wiedzieć czy to jest zwykła kreskówka, anime, czy też może amerykańskie anime? (anime rysowane przez amerykanów, nie japończyków - jak polska manga (czytana normalnie a nie od końca :)))

użytkownik usunięty
Presley

To amerykańska kreskówka robiona w kresce Japońskiej.Humor gagi też są
wzorowane na anime.Natomiast fabułą jak i postacie to już typowa
kreskóka amerykańska.Można tu mówić o ciekawej hybrydzie tych dwóch
gatunków.Ja tam nie przepadam za tym i wole klasyczne anime

To tak zwane "amernime", czyli: "Anime-influenced animation to w wolnym tłumaczeniu ‘animacja, na którą wpływ miało anime’. Terminem tym określa się filmy i seriale animowane, które w jakiś sposób – przeważnie pod względem graficznym – starają się naśladować anime. Powstają one w Europie, Ameryce oraz innych niż Japonia krajach kontynentu azjatyckiego. Czasami nazywa się tak również anime, które zostało zmienione lub ocenzurowane na potrzeby rynku amerykańskiego. Produkcje te czasami spotykają się z krytyką, zwłaszcza ze strony fanów japońskiej animacji, którzy zarzucają im np. nieszczerość względem oryginału czy obrazę oryginalnych anime. Krytykowane są także anime powstałe na bazie amerykańskiej koncepcji, np. „Witchblade”, „Demashitaa! Powerpuff Girls Z” (bazujące na kreskówce o atomówkach).

Także niektóre amerykańskie seriale nawiązują czasami do anime, jak np. dwa odcinki „Miasteczka South Park” – „Chinpokomon” (będące satyrą na pokémanię w Stanach Zjednoczonych) oraz „Good Time with Weapons” (stylizowane na anime). Ponieważ jeden z reżyserów serialu lubi Japonię (zna nawet język), w epizodzie „Trapper Keeper” zobaczyć można parodię „Akiry” (Cartman rozrasta się niczym Tetsuo pod koniec filmu)."
Dane pochodzą z http://azunime.net/index.html