PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10057633}
7,3 159  ocen
7,3 10 1 159
M. Il figlio del secolo
powrót do forum serialu M. Il figlio del secolo

Genialny serial, chyba najbardziej trzeźwe spojrzenie na Mussoliniego i faszyzm.

Po dekadach demonizowania Duce jako demona totalitaryzmu tutaj jest nareszcie człowiekiem. Czyli miejscami genialnymi w swoich intrygach, gdzie indziej słabym i wrażliwym.

Główny wniosek pod którym się podpisuje jest taki, że faszyzm nie istnieje.

Mussolini dla ego i tytułów skakał politycznie od sasa do lasa. Z dnia na dzień potrafił zmienić front o 180 stopni.

Zdradził każdego łącznie ze sobą. Tu nie ma ideologii, jest tylko cynizm.

Faszyzm to tylko Duce i jego neurozy.

Poza tym wbrew temu co sugeruje serial, to nie, Trump nie ma z nim nic wspólnego :)

Wostock

Polityka ma to do siebie, że na szczyt dochodzą przede wszystkim socjopaci, nie idealiści, bo ci pierwsi nie czują się zobowiązani do przestrzegania jakichkolwiek zasad. To, czy przywódcy sami w coś wierzą, jest bez znaczenia dla mas, na które ich ideologie oddziałowują. Trump za pierwszej kadencji nie był faszystą, ale teraz nie ma najmniejszych wątpliwości, że nim jest; jawny sojusz państwa i korporacji i absurdalny kult duce powróciły; zapowiedział, że "jeśli teraz za mnie zagłosujecie, to już nie będziecie musieli nigdy więcej głosować". Różnica jak dotąd jest taka, że XX-wieczni faszyści, nawet pomimo zdradzenia swoich obietnic dla pracowników, coś jednak im zaoferowali – Trump celowo rujnuje gospodarkę oraz pozycję USA i używa swojego urzędu jako narzędzia do scamów na skalę globalną. W pewnym momencie ludzie mogą stracić cierpliwość. Ostatni "dump and pump" to taki clown world, że ja już nie mogę.