Pytanko: czy serial tylko u nas był tak kultowy? Zastanawia mnie to, ponieważ w serialach typu Family Guy czy internetowych show typu Nostalgia Critic które specjalizują się w nawiązywaniu do starych staroci - pojawia się wyjątkowo rzadko. Przykładowo takie serie jak Magnum PI czy Miami Vice są parodiowane czy żartuje się z nich w wielu odcinkach Family Guy, a na jakieś dowcipy z MacGyvera trafiam wyjątkowo rzadko. Jako że częstotliwość parodiowania jest swego rodzaju wyznacznikiem popularności - to czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tu biega..?
Serial nadal jest kultowy w USA. Podobnie jak w Polsce, na równi z Drużyną A. Tylko, że u nas z racji, że Miami Vice i Magnum nie były w telewizji tak często pokazywane są mniej znane. W USA jest odwrotnie- tam więcej jest powtórek Magnum i Miami Vice;). Ot tajemnica;)
No i oczywście ważne są czasy transformacji. Drużyna A i MacGyver u nas niemal nie miały konkurentów. W USA też rządziły, ale tam istniały mniej znane seriale o podobnej tematyce. Natomiast zanim wszedł MacGyver i Drużyna A do telewizji, to ich poprzednikami były właśnie Miami Vice i Magnum. Pojawia się taki efekt, że każde dziecko zna Wojnę Domową, mimo iż jest stara, a nieco mniej osób zna Tygrysy Europy. Wojna Domowa nie miała konkurencji więc bardziej zapisała się w świadomości ludzi. W tej chwili seriale które oglądamy będziemy mniej pamiętać, niż te, które byliśmy niejako zmuszeni oglądać, bo nie było dużego wyboru. Będziemy kojarzyć jedynie te najwybitniejsze.
Każdy oglądał Polonie 1 bo pokazywała nowe(u nas ) seriale
Każdy chciał świeżości
Magnum ,Detektyw Remington Steele ,Posterunek przy Hill Street ,MacGyver ,Drużyna A dlatego te seriale zyskały taka popularnośc
Z własnego przykładu oglądałem to co było na Polsacie Polonii 1 czy Top Canale
W publicznej od wielkiego dzwonu był dobry film
Nie każdy miał Polonię 1, o Top Canale nie mówiąc (odbiór tylko w Warszawie;) już wiem skąd jesteś;)) Pamiętasz początki Polonii 1? To były jedynie kilkugodzinne pasma u nadawaców regionalnych (częściowo będących własnością Polonii 1). Brak koncesji spowodował, że potem przeniosła się na satelitę, następnie kablówkę. Olbrzymia ogólnopolska moda przyszła na na Drużynę A i McGyvera dopiero z emisją na Polsacie. No i należy podkreślić, że część serialów (ale często niekompletnie) pokazywała telewizja publiczna (np McGyver najpierw pojawił się w TVP1). Dlatego seriale, które wymieniłeś wiele osób nie zna. Nie miała ich po prostu okazji oglądać. Dopiero Polsat przyniósł ogólnopolski zasięg i dużo amerykańskich produkcji. No i te seriale najczęściej pamiętają obecnie 30 latkowie;) A tak się składa że wtedy leciały Drużyna A i McGyver;). Ja osobiście w tamtych czasach nie oglądałem Magnum, Detektywa RS, Posterunek przy HS. No i bardzo tego żałuję..Mimo wszystko mam sentyment do lat 80tych i 90tych wtedy wszystko lepiej smakowało- telewizja, cola, słodycze..Czas płynął jakoś wolniej, człowiek był szczęśliwszy i miał na wszystko chwilę.
Pamiętam jak pierwszy raz MacGyvera oglądałem w TVP
Walczył z mrówkami hehe
Jakbym mógł cofnąc czas i coś zmienić to chciałbym cofnąc czas do 1992 roku i wtedy by powstawały prywatne stacje tv
Ogólnopolskie i regionalne
Tak ze 4 prywatne ogólnopolskie - Tele 24( Była taka stacja w Łodzi ale ktoś mógłby wcześniej ogólnopolską o takiej samej nazwie założyć) , Polsat ,TVN ,NTP + (Startował Mirosław Chojecki ale koncesji nie dostał buuuu )
O jeszcze serial Klasa III C (Włoski )
Pamiętam, jak pierwszy raz leciał MacGyver na TVP, wtedy jako dzieciaka serial mnie po prostu zmiażdżył. Potem była emisja na Polonii 1 i gdzieś mam cudem uratowane od zniszczenia niecałe 2 odcinki, trzeba zarchiwizować chociażby dla unikatowego lektora. Potem była emisja na Polsacie, jeśli mnie pamięć nie myli i tylko wtedy jedyny raz puścili w telewizji publicznej wszystkie serie. Nagrałem sobie wtedy ostatni odcinek, jak MacGyver odnajduje syna. Na TVP1 w ostatnich latach puścili chyba tylko 5 sezonów. Teraz serial leci na CBS, ale nie każdy ma dostęp (ja niestety nie). Była też emisja na TVS ale z koszmarną kompresją. Serial jest kultowy. Jak leciał na początku lat 90., to chyba każdy marzył o scyzoryku. Moja podróba scyzoryka leży gdzieś w szufladzie do dziś. ;) Podobno robią remake MacGyvera z nowym aktorem, ale to już nie będzie to samo (podobnie, jak z Nieustraszonym...).
Polonia 1 i Top Canal....później RTL7.... Boże, ale nostalgia. Dzięki za przypomnienie tych pięknych lat dzieciństwa.
Top Canal to był taki kanał premium hehe
Piracił równo ale jaka była radocha
Giełda za kratami ,Uciekaj Charlie ,Munster go home , Misja rekina oraz filmy z Budem Spencerem łzy wspomnień
Wiem o tym, że to była tzw. piracka telewizja. Sporo horrorków tam swego czasu obejrzałem np. "Demonic Toys".
Drużyna A popularna w latach 90-tych w Polsce na świecie już była od dawna i już zakończona. Polska była bardzo opóżniona do premiery w USA
To prawda. Większość seriali zagranicznych pokazywanych w Polsce do lat 90tych miało bardzo opóźnione premiery. Tylko co to ma wspólnego z tematem i moim postem?:)
Bo był PRL i nie było tylu stacji tv
Za PRL pamiętam Waszyngton za zamkniętymi drzwiami ,Niewolnicę Isaurę W kamiennym kręgu Panne dziedziczkę ,Jak zdobywano dziki zachód,Powrót do Edenu,
MacGyver nadal jest bardzo popularny. Imię tej postaci przewija się w niektórych serialach nawet dzisiaj, czyli 30 lat od premiery.
Nie przeczę, ale mam wrażenie że dużo mniej niż serie które wymieniłem i że tylko w Polsce jest aż taki kult. Na odniesienia do McGyvera trafiam wyjątkowo rzadko. Jeśli masz jakieś konkrety to chętnie się zapoznam.
HAHAHA nie ma to jak ironia, godzinę po tym jak odpisałem - przeczytałem newsa że szykowany jest powrót MacGyvera :D :D :D
http://www.filmweb.pl/news/MacGyver+wr%C3%B3ci+na+ekran-115675