PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30614}

MacGyver

1985 - 1992
7,3 39 tys. ocen
7,3 10 1 39092
7,2 15 krytyków
MacGyver
powrót do forum serialu MacGyver

Pytanko: czy serial tylko u nas był tak kultowy? Zastanawia mnie to, ponieważ w serialach typu Family Guy czy internetowych show typu Nostalgia Critic które specjalizują się w nawiązywaniu do starych staroci - pojawia się wyjątkowo rzadko. Przykładowo takie serie jak Magnum PI czy Miami Vice są parodiowane czy żartuje się z nich w wielu odcinkach Family Guy, a na jakieś dowcipy z MacGyvera trafiam wyjątkowo rzadko. Jako że częstotliwość parodiowania jest swego rodzaju wyznacznikiem popularności - to czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tu biega..?

rozkminator

Serial nadal jest kultowy w USA. Podobnie jak w Polsce, na równi z Drużyną A. Tylko, że u nas z racji, że Miami Vice i Magnum nie były w telewizji tak często pokazywane są mniej znane. W USA jest odwrotnie- tam więcej jest powtórek Magnum i Miami Vice;). Ot tajemnica;)

rozkminator

No i oczywście ważne są czasy transformacji. Drużyna A i MacGyver u nas niemal nie miały konkurentów. W USA też rządziły, ale tam istniały mniej znane seriale o podobnej tematyce. Natomiast zanim wszedł MacGyver i Drużyna A do telewizji, to ich poprzednikami były właśnie Miami Vice i Magnum. Pojawia się taki efekt, że każde dziecko zna Wojnę Domową, mimo iż jest stara, a nieco mniej osób zna Tygrysy Europy. Wojna Domowa nie miała konkurencji więc bardziej zapisała się w świadomości ludzi. W tej chwili seriale które oglądamy będziemy mniej pamiętać, niż te, które byliśmy niejako zmuszeni oglądać, bo nie było dużego wyboru. Będziemy kojarzyć jedynie te najwybitniejsze.

ocenił(a) serial na 8
TomasT

Każdy oglądał Polonie 1 bo pokazywała nowe(u nas ) seriale
Każdy chciał świeżości
Magnum ,Detektyw Remington Steele ,Posterunek przy Hill Street ,MacGyver ,Drużyna A dlatego te seriale zyskały taka popularnośc
Z własnego przykładu oglądałem to co było na Polsacie Polonii 1 czy Top Canale
W publicznej od wielkiego dzwonu był dobry film

giovanni50

Nie każdy miał Polonię 1, o Top Canale nie mówiąc (odbiór tylko w Warszawie;) już wiem skąd jesteś;)) Pamiętasz początki Polonii 1? To były jedynie kilkugodzinne pasma u nadawaców regionalnych (częściowo będących własnością Polonii 1). Brak koncesji spowodował, że potem przeniosła się na satelitę, następnie kablówkę. Olbrzymia ogólnopolska moda przyszła na na Drużynę A i McGyvera dopiero z emisją na Polsacie. No i należy podkreślić, że część serialów (ale często niekompletnie) pokazywała telewizja publiczna (np McGyver najpierw pojawił się w TVP1). Dlatego seriale, które wymieniłeś wiele osób nie zna. Nie miała ich po prostu okazji oglądać. Dopiero Polsat przyniósł ogólnopolski zasięg i dużo amerykańskich produkcji. No i te seriale najczęściej pamiętają obecnie 30 latkowie;) A tak się składa że wtedy leciały Drużyna A i McGyver;). Ja osobiście w tamtych czasach nie oglądałem Magnum, Detektywa RS, Posterunek przy HS. No i bardzo tego żałuję..Mimo wszystko mam sentyment do lat 80tych i 90tych wtedy wszystko lepiej smakowało- telewizja, cola, słodycze..Czas płynął jakoś wolniej, człowiek był szczęśliwszy i miał na wszystko chwilę.

ocenił(a) serial na 8
TomasT

Pamiętam jak pierwszy raz MacGyvera oglądałem w TVP
Walczył z mrówkami hehe
Jakbym mógł cofnąc czas i coś zmienić to chciałbym cofnąc czas do 1992 roku i wtedy by powstawały prywatne stacje tv
Ogólnopolskie i regionalne
Tak ze 4 prywatne ogólnopolskie - Tele 24( Była taka stacja w Łodzi ale ktoś mógłby wcześniej ogólnopolską o takiej samej nazwie założyć) , Polsat ,TVN ,NTP + (Startował Mirosław Chojecki ale koncesji nie dostał buuuu )

O jeszcze serial Klasa III C (Włoski )

ocenił(a) serial na 10
giovanni50

Pamiętam, jak pierwszy raz leciał MacGyver na TVP, wtedy jako dzieciaka serial mnie po prostu zmiażdżył. Potem była emisja na Polonii 1 i gdzieś mam cudem uratowane od zniszczenia niecałe 2 odcinki, trzeba zarchiwizować chociażby dla unikatowego lektora. Potem była emisja na Polsacie, jeśli mnie pamięć nie myli i tylko wtedy jedyny raz puścili w telewizji publicznej wszystkie serie. Nagrałem sobie wtedy ostatni odcinek, jak MacGyver odnajduje syna. Na TVP1 w ostatnich latach puścili chyba tylko 5 sezonów. Teraz serial leci na CBS, ale nie każdy ma dostęp (ja niestety nie). Była też emisja na TVS ale z koszmarną kompresją. Serial jest kultowy. Jak leciał na początku lat 90., to chyba każdy marzył o scyzoryku. Moja podróba scyzoryka leży gdzieś w szufladzie do dziś. ;) Podobno robią remake MacGyvera z nowym aktorem, ale to już nie będzie to samo (podobnie, jak z Nieustraszonym...).

ocenił(a) serial na 8
v_12

TVP -Polonia 1 -Polsat taka kolejnośc w latach 90

ocenił(a) serial na 10
giovanni50

Przecież taką kolejność napisałem...

ocenił(a) serial na 8
v_12

O Polonii 1 zapomniałeś

ocenił(a) serial na 10
giovanni50

"Potem była emisja na Polonii 1"... no faktycznie zapomniałem.

ocenił(a) serial na 8
v_12

sorki mój błąd
Mea culpa mea maxima culpa

ocenił(a) serial na 8
giovanni50

Polonia 1 i Top Canal....później RTL7.... Boże, ale nostalgia. Dzięki za przypomnienie tych pięknych lat dzieciństwa.

ocenił(a) serial na 8
Pawuloniasty

Top Canal to był taki kanał premium hehe
Piracił równo ale jaka była radocha
Giełda za kratami ,Uciekaj Charlie ,Munster go home , Misja rekina oraz filmy z Budem Spencerem łzy wspomnień

ocenił(a) serial na 8
giovanni50

Wiem o tym, że to była tzw. piracka telewizja. Sporo horrorków tam swego czasu obejrzałem np. "Demonic Toys".

ocenił(a) serial na 8
Pawuloniasty

Roller Boys ,Wojownicy to były zajefajne filmy
Demonic Toys nie widziałem

TomasT

Drużyna A popularna w latach 90-tych w Polsce na świecie już była od dawna i już zakończona. Polska była bardzo opóżniona do premiery w USA

rafiq11

To prawda. Większość seriali zagranicznych pokazywanych w Polsce do lat 90tych miało bardzo opóźnione premiery. Tylko co to ma wspólnego z tematem i moim postem?:)

ocenił(a) serial na 8
rafiq11

Bo był PRL i nie było tylu stacji tv
Za PRL pamiętam Waszyngton za zamkniętymi drzwiami ,Niewolnicę Isaurę W kamiennym kręgu Panne dziedziczkę ,Jak zdobywano dziki zachód,Powrót do Edenu,

rozkminator

MacGyver nadal jest bardzo popularny. Imię tej postaci przewija się w niektórych serialach nawet dzisiaj, czyli 30 lat od premiery.

ocenił(a) serial na 6
rafiq11

Nie przeczę, ale mam wrażenie że dużo mniej niż serie które wymieniłem i że tylko w Polsce jest aż taki kult. Na odniesienia do McGyvera trafiam wyjątkowo rzadko. Jeśli masz jakieś konkrety to chętnie się zapoznam.

ocenił(a) serial na 6
rafiq11

HAHAHA nie ma to jak ironia, godzinę po tym jak odpisałem - przeczytałem newsa że szykowany jest powrót MacGyvera :D :D :D

http://www.filmweb.pl/news/MacGyver+wr%C3%B3ci+na+ekran-115675

ocenił(a) serial na 8
rozkminator

Pożyjemy zobaczymy. Na razie umilę sobie czas oryginałem :)

rozkminator

Siostry Marge Simpson są zakochane w McGyverze.