Czy orientuje się ktoś, jaką książkę czytał Brendan Dassey, na której oparł swoje wymyślone zeznania? Tytuł polski, to "Kolekcjoner", ale kto jest autorem? Chodzi o powieść Jamesa Pattersona? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ksiazka nosi tytuł "Kiss the girls" Pattersona, tak przynajmniej powiedział na przesłuchaniu. Z tego co czytałam w internecie rzeczywiście działy się podobne sceny jak rzekomo zeznawał, do tego powstał film na podstawie książki w którym tez miały miejsce sceny które poniekąd przedstawiał Dassey na przesłuchaniu...
Ciekawe
Dzięki wielkie! Książkę zamierzam w wolnej chwili sprawdzić. A ekranizacja to ta z Morganem Freemanem z 1997 roku?
nie mam pojęcia szczerze mówiąc....wyczytalam tylko w internecie, że niektóre elementy z jego przesłuchania pochodzą jakby z książki a niektóre z filmu.
Hej,
Co prawda serialu jeszcze nie widziałam ale opis przywodzi mi od razu na myśl genialną książkę Johna Fowlesa o tytule nomen omen "Kolekcjoner" (org. The Collector) :) W recenzjach opisywana jako kryminał, ale tak naprawdę jest to ciężki dramat, studium psychiki psychopaty oraz jego ofiary. Książka zekranizowana w roku 1965 (http://www.filmweb.pl/film/Kolekcjoner-1965-32176/descs).
Pokrótce jest to historia porwania i uwięzienia kobiety z wyższych sfer przez mężczyznę, pracownika urzędu, obsesyjnie zafascynowanego urodą dziewczyny. Drobiazgowy opis rozwijającej się gry psychologicznej pomiędzy sprawcą a ofiarą miało ponoć zainspirować wielu przyszłych seryjnych morderców.