Maszyny śmierci

Machines of Malice
2008 -
7,4 93  oceny
7,4 10 1 93
Maszyny śmierci
powrót do forum serialu Maszyny śmierci

Ogólnie bardzo ciekawa tematyka i niezły pomysł na program. Można się dowiedzieć co
nieco o maszynach, przy użyciu których w przeszłości zadawano ból, torturowano i zabijano
ludzi, którzy w jakiś sposób sobie na to "zasłużyli", zobaczyć do jakich rzeczy człowiek jest
zdolny i co może wyrządzić innym w ramach kary za przestępstwa, dla wymuszenia zeznań
lub informacji lub w imię religii. Jest jednak kilka rzeczy jakie można było, według mnie,
zrobić lepiej. Chodzi mi na przykład o manekiny jakich użyto do zobrazowania działania
niektórych maszyn. Wydaje mi się, że kukły zrobione z żelu balistycznego (używane czasem
przez ekipę programu "Pogromcy mitów" lub w "Wojownikach wszech czasów") znacznie
lepiej ukazałyby działanie narzędzi tortur niż piankowe manekiny. Myślę, że pianka znacznie
się różni konsystencją od skóry i ciała człowieka, a dzięki żelowi balistycznemu twórcy
uzyskaliby bardziej realistyczne i wiarygodniejsze efekty. Poza tym uważam, że w
"Maszynach śmierci" mogłoby być więcej ciekawostek dotyczących owych maszyn lub ich
twórców, ofiar ich działania itd. No i wielka szkoda, że program ma tylko 6 odcinków -
jestem pewien, że istnieje znacznie więcej narzędzi i sposobów zadawania bólu, chętnie
zobaczyłbym kolejne odcinki, dotyczące np. maszyn stosowanych w innych rejonach świata,
lub bardziej współczesnych metod zadawania tortur. Mimo wszystko program interesujący,
dla dociekliwych, chcących poznać historię od nieco innej, bardziej bolesnej strony;)