PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64265
6,5 8 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Jestem w 100% pewny ze Gale Bertram to RJ lub osoba z nim wspolpracujaca
dowody:
a) odcinek s03e16 Gale Bertram cytuje fragment wiersza autorstwa Williama Blake (nie musze przypominac kto jest autorem wiersza Tiger, Tiger) W tym odcinku Hightower zostaje wrobiona w zabojstwo Todda Johnsona (osoby ktora zna RJ) oraz jego kolegi ktory sprzedawal mu bron, ktora to byla uzywana do seryjnych morderstw policjantow przez TJ, jak sie pozniej dowiadujemy zabojstw dokonal Craig O'Laughlin - wtyka RJ
b) odcinek s03e23 ostatni odcinek 3 sezonu, mozna powiedziec ciag dalszy odcinka s03e16, odcinek ten ukazuje jak juz wspomnialem Craig O'Laughlina jako wspolpracownika RJ, jednak (!) nie zapominajmy ze Bertram byl pierwszym podejrzanym, I TO Z NIM I TYLKO Z NIM PJ UMOWIL SIE NA SPOTKANIE w galerii handlowej. Nie musze chyba nikomu przypominac ze w umowionym miejscu spotkania PJ - Bertram Patrick Jane zamordowal Timothy Cartera (osobe podajaca sie za RJ, jak mozna sie domyslic osobe wspolpracujaca z RJ), skad RJ moglby wiedziec ze PJ i Bertram spotkaja sie wlasnie tam? odpowiedz jest prosta, tylko PJ i Bertram o tym wiedzieli, wiec RJ wyslal tam T. Cartera
c) dlaczego RJ wygrywa "wiekszosc pojedynkow" a raczej "gierek" z PJ? otoz dlatego, ze zwykla wtyka jaka byl Craig O'Laughlin to za malo, Bertram jest szefem i Bertram wie o sprawach prowadzonych przez zespol Lisbon, nawet po smierci Craig O'Laughlina RJ ma przewage nad PJ co wskazuje na to ze wtyka jest ktos jeszcze
d) Bertram to osoba idealnie pasujaca na RJ, chodzi mi tu TYLKO I WYLACZNIE o wiek i status spoleczny a nie o sposob bycia

Tak, zdaje sobie sprawe ze Bertram nie pasuje na RJ, jest za bardzo "tepy", jednak moze to tylko gra? Jestem bardziej zdania ze Bertram to tylko wspolpracownik RJ.

@Edit jesli macie jakies dowody na wine Bertrama (mialem ich wiecej, jednak wylecialy mi z glowy) prosze do dodawanie cennych informacji

ocenił(a) serial na 8
tyczek25

Spostrzeżenia niby trafne ale ten serial ma to do siebie, że nie jest to arcydzieło, które składa się z bardzo skomplikowanych szczegółów, z których widz może dedukować na własną rękę. Tutaj pewne rzeczy nie są wyjaśnione w ogóle, wydarzyć się może wszystko :).

Co do wtyki. W 5 sezonie był odcinek, w którym pokazano historię jak zatrudniono PJ w CBI. Zaraz po zatrudnieniu główny dyrektor CBI Virgil dostaje telefon od agentki FBI, która dopytuje się o Jan'e, a po zakończonej rozmowie telefonicznej mówi "załatwione". Prawdopodobnie to jest główna wtyka RJ.
Zresztą jeżeli chodzi o spotkanie w galerii, cały plan był taki żeby wyjawić wtykę poprzez kamery w pokojach. Okazał się nią O'laughlin.
I po co Timothy Carter miałby przychodzić do galerii jeśli Bertram byłby RJ ? I po co udawał RJ? Tego się chyba nie dowiemy :).

I argument chyba najważniejszy. Bertram jest na prawdę tępy. Gdyby miał być RJ scenarzyści daliby nam chociaż jakiś mały znak, jakąś nutkę dociekliwości.

ocenił(a) serial na 8
elocienias

Co do odcinka w którym zatrudniono PJ... Czy agentka FBI nie powiedziała " załatwione" do Kirklanda?:) Facet, który siedział z nią w samochodzie to przecież właśnie Kirkland;) Młodszy, bez zarostu, ale moim zdaniem to właśnie on;) Może mało odkrywcze spostrzeżenie , ale jak dla mnie Kirkland to niezły kandydat na RJ:) I jeszcze tekst do Jane kiedy ściska jego rękę, cos w stylu: " pan mnie nie zna, ale ja znam pana bardzo dobrze..." jakoś tak, jeśli dobrze pamiętam;) Pewnie to za proste;) ale może?:)

ocenił(a) serial na 7
tyczek25

To raczej nie dowody a poszlaki. ;] Mnie one nie przekonują.
a) Cytat z Blake'a był wtrącony zapewne w celu zmylenia widzów i podkręcenia spekulacji - podobnie jest z uściskiem ręki Kirklanda i Jane'a w obecnym sezonie.
b) O spotkaniu w ch na pewno Carter dowiedział się od O'Laughlina. Nie wiem po co Bertram sam by tam szedł i ciągnął fałszywego RJ.
c) RJ wygrywał wszystkie starcia z PJ jeszcze na długo przed pojawieniem się Bertrama.
d) W świetle wydarzeń na farmie nie wiem czy tak wiekowo pasuje. Ile Bertram ma? Około 50-tki? 20 lat wstecz musiałby się kwalifikować, by dojrzały facet nazwał go "dzieciakiem". Do tego w czasie gdy powinien pracować na swoją karierę i stanowisko, które dzisiaj piastuje, musiałby być na tej farmie...
Finally, Jane już parę razy nim manipulował. Czy RJ mógłby znieść udawanie "głupszego" od Jane'a tyle razy?

milkaway

tak mi tez on nie pasuje na RJ, sam zirytowany czytalem posty uzytkownikow sadzacych ze Bertram = RJ, bardziej pasuje mi na kogos kto zna RJ, a pozatym O'Laughlin, takie jest moje zdanie, nie wiedzial o spotkaniu Bertram PJ w galerii handlowej, a Cartera musial przyslac RJ, moim zdaniem po to, zeby zobaczyc jaka bedzie reakcja PJ na jego osobe

ocenił(a) serial na 7
tyczek25

wątpie by Bertram był wtyką a raczej jestem pewien. Ja już powoli powątpiewam czy kiedykolwiek dowiemy się kim jest RJ - ale nie dziwię się ich bo w momencie ukazania i pokonania RJ serial się skończy ja osobiście oglądam z zapałem by zobaczyć koniec wątku RJ. Co do wtyki to byłem pewny że jest nią ta babka z FBI właśnie o której wspomniano bo wygląda podstępnie i szujowato hehe O'Lauglin był dla mnie od samego początku podejrzany w momencie jak się zjawił takie spotkanie jakie było nie mogło być przypadkowe oraz to że zaczął do Van Pelt zarywać ta historia że znał jej ojca to też zmyłka. Musze przyznać że Ci co odpowiadają za casting naprawdę są dobrzy bo do ról które mają grać wtyki RJ naprawdę aktorzy pasują twarzowo ( podejrzanie ). Swoją drogą mnie najbardziej ciekawi sekret który ma LaRoche w sejfie ten w pudełku śniadaniowym - strasznie się go boi i to że niby Jane go zna .

tyczek25

Bertman jest w moim TOP 3 podejrzanych. Do takiego pomysłu popycha mnie nadal finał trzeciego sezonu, kiedy Patrick stara się odkryć wtykę Red Johna i najpierw jest nim właśnie Bertman a później podejrzenia spadają na O'Laughlina. Nadal nie wiemy, czy tak naprawdę płatny zabójca Red Johna faktycznie został wysłany na poziom Bertmana czy O'Laughlina, możemy się tylko domyślać. OK, Patrick podał nam swoją teorię i miał rację co do wtyki ALE:

1) już raz był podejrzanym i oddalenie od niego zarzutów może być zabiegiem celowym!
2) jego ciepłe stosunki w sezonie nr 5 z Kirklandem
3) głos Red Johna, który jest w finale czwartego sezonu wcale nie musi być prawdziwym głosem RJa a po prostu może być przepuszczany przez zmieniacz głosu - bardzo niezgrabnie nazwałem ten przedmiot, niestety nie mogę znaleźć dla niego odpowiedniej nazwy.
4) tak jak tyczek25 napisał, Bertman to idealny kandydat ze względu na wiek i status społeczny.

ocenił(a) serial na 10
theostr

Bertram wygląda na osobę która współpracuje z RJ
Faktycznie nie zostało wyjaśnione skąd w galerii pojawił się Carter kto kazał mu tam przyjść?. Patrick nigdy nie nosił broni przy sobie więc Carter był pewien że nic mu nie grozi, powiedział że jest RJ by odsunąć podejrzenia od innych.
Ciekawie Bertram się zachowywał podczas rozprawy Jane oskarżonego o zabójstwo, podczas ustalania kaucji zasugerował prokuratorowi żeby Jane siedział jak najdłużej a następnie pozbył się całej grupy Lisbon (być może by nie szukali broni, telefonu Cartera) następnie nie prosił o łagodną karę dla Jane prokuratora -powiedział tylko nie kara śmierci, później pozwolił wrócić podwładnym Lisbon do pracy ale nie Lisbon. Takie zachowanie Bertrama sugeruje że nie jest w pełni czysty a dociekliwość Jane mu przeszkadza również ta asekuracja - gdyby Jane siedział a miałby kontakt z grupą Lisbon -to też PJ mógłby przeszukiwać za blisko. Czy jest RJ ? Bardziej przewrotnym i bezwzględnym jest na razie Kirkland.