Jestem w połowie 3 sezonu.
Odnaleźli Kristinę, ta nie chciała nic mówić. Jane zabawił się w wywoływanie jej (?) ducha. Chwilkę porozmawiali i na tym urwano wątek pani medium.
O co w tym wszystkim chodzi? Jak to rozumieć?
Kristina wbrew temu, co mówiła była żywa, więc wniosek jest prosty - Red John zrobił coś, co sprawiło, że oszalała. Na początku myślałam, że w ten sposób wyeliminował kolejną osobę, która mogłaby mówić, ale potem doszłam do wniosku, że przecież by ją zabił. Albo filmowcy nie chcieli osiągać aż tak wysokiego poziomu dramatyzmu (Patrickowi zaczęło na niej zależeć, a RJ już dwie bliskie mu osoby zabił), albo Red John dopasował Kristinę do tej samej kategorii, co Jane'a. Nie chciał jej zabić, tylko ukarać w inny sposób, dać nauczkę w ramach swojej chorej misji.
Sensowne wytłumaczenie. Chodziło mi po głowie takie rozwiązanie, ale ty rozwinęłaś myśl znacznie bardziej niż ja. Wielkie dzięki ;-)
To było w drugim sezonie. Teraz już nie pamiętam dokładnie w którym odcinku. Swoją drogą ciekawe, że ktoś odkopał niemal dwuletni temat ;)
Czemu nie? Owszem zwykłe procedurale nie są tak emocjonujące jak odcinki poświęcone Red Johnowi, ale dzięki nim można lepiej poznac bohaterów, ich wady, zalety, motywacje. Przy tych odcinkach można też się bardziej odprężyc i cieszyc seansem.
Moim zdaniem oglądanie wybiórczo Mentalisty spowoduje że nie będziesz wszystkiego rozumiał ponieważ zdarza się że w odcinku nieistotnym podawana jest informacja lub pojawiają się osoby które ważne są dla całego serialu.
ale jak chcesz to masz porwanie 2x23, odnalezienie 3x3
ale zobacz też 2x22 tu też się pojawia KF