Jest to temat gdzie będziemy zbierać listę wszelkich nąrzedzi, trików, sztuczek i innych psychologicznych czy perswazyjnych a nawet hipnotycznych rzeczy jakie wykorzystał JANE, główny bohater serialu ;) Podziele się najpierw swoimi rzeczami które zapamiętałem i wymienie je tutaj ;)
...Jako że jestem dopiero na 2 sezonie to jeżeli chodzi o taki trik w miare łatwy do wykonania to ja najbardziej kojarzę ten
1) Kiedy Jane pokazywał Lisbon sztuczkę z trójkątem + kołem i wykonując odpowiednie gesty rękami narzucił jej co ma
sobie pomyśleć i na końcu bez problemu odgadł o czym sobie pomyślała.
2) Trik z widelcem + podpaloną zapałką na granicy szklanki.
3) Truizmy wykorzystane kiedy był w więzieniu, zapamiętałem tylko jeden. Jane mówi "Jestem pewien, że na swój
sposób ojciec Cię kochał. Po prostu nie potrafił tego okazać"
4) Wykorzystanie tonu głosu, zauważyłem że jeżeli używamy niskiego lub/i też cichego trochę głosu to mówiąc słowa wprowadzamy lekko osobę w trans, w sensie będzie nam łatwiej "trafić" do drugiej osoby gdy jesteśmy z nią oko w oko.
5) Sugestie hipnotyczne Jane, przedstawie tutaj moją wersje :) oczywiście ważny jest wolny niski ton głosu i osoba w
transie, choć nie do końca... czytaj.... powoli postaraj się wczuć i uwierzyć w te słowa...
"...Kiedy następnym razem zapalisz.... może zrozumiesz wtedy.. jak paskudne jest to świństwo... może poczujesz że tak
na prawdę czujesz się z tym źle. Kiedy wyrzucisz papierosa, może uświadomisz sobie że palenie jest złe... może
poczujesz się wtedy szczęśliwszy, bezpieczniejszy i przede wszystkim wolny.... Może zdasz sobie sprawę że te uczucia
które pojawiają się po paleniu to tylko iluzja, chemikalia krążące w Twoim mózgu....
6) Świetny lekki trans + Wyprowadzenie z równowagi, odpowiednie zagadanie, zaproponowanie komuś czegoś np. Jak
ktoś powie że czegoś nie lubi. To Ty wtedy możesz użyć triku Jane który powiedział to tak:
"Jeżeli przestaniesz dzielić świat na to co lubisz lub nie lubisz i dostrzeżesz rzeczy takie jakie na prawdę są to odzyskasz
wtedy ogromny spokój w swoim życiu.. I ja Ci w tym moge pomóc jeżeli chcesz. ....... Przemyśl to!.. GDZIE JEST
TELEFON? I odchodzisz a osoba jest zamyślona i wpadła w konfuzje.
To na razie wszystko, w razie co będę dodawał ale chciałbym na razie dać Wam szanse! Dzielcie się swoimi trikami,
wnioskami jakie wyciągneliście z tego serialu i wszelkimi rzeczami które mają związek z tym tematem :)
Ja na zakończenie powiem że osobiście interesuje się NLP i według mnie ten serial ma duży związek z tym narzędziem i
chciałbym jeszcze dodać że ważną rolę odgrywa także Mowa ciała, tak jak wcześniej mówiłem odpowiednie
wykorzystanie tonu i wysokości głosu w każdej sytuacji.
Mądre słowa, cytaty, prowadzenie(leading), traktowanie wszelkich rzeczy jako "Interesujące" to krok do bycia takim
człowiekiem jakim jest JANE.
Jeżeli chodzi o wykrywanie kłamstw jak to robi Jane polecam tutaj serial "Lie to me" który omawia większości rzeczy które
wykorzystął Jane.
Pare przykładów:
1) gdy osoba kłamie zwykle można zauważyć że mowa ciała nie zgadza się z tym co powiedział, np poruszenie
ramionami + machanie głowa "na NIE" (w lewo i prawo) to oznaka że osoba jak i jej ciało po prostu nie zgadza się ze
słowami.
2) No nie będe się bardziej rozpisywał, bo wydaje mi się że resztę Wy dodacie. :) :)
Do dzieła!
Rozwijajmy się wszyscy! ;)
Dodaje nowy pkt, jako że nie mogę już edytować:
7) MOWA CIAŁA, gestykulacja, albo jak robi to Jane zwykłe trzymanie ręki chodzi tu o palec wskazujący i kciuka połączonego ze soba i trzymamy tą reke na wysokosci klatki piersowej. Co to daje ? Ni emam pojecia ale wiarygodnie wygląda. Mówią że jak ktoś dużo gestykuluję + patrzy się w oczy to jest to najbardziej wiarygodna wersja i nie ma możliwości że ktoś kłamie. Dlatego gestykulujmy jak coś mówimy, uczmy się chociaż tego, bo samo mówienie czegoś bez używania rąk + unikanie wzroku bardzo okazuje słaby przekaz informacji lub nawet kojarzy się z kłamstwem.
Trik z gołębiem był niezapomniany. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z miotaniem żywym ptakiem w drugiego człowieka.
A mógłabyś chociaż trochę wyjaśnić o co chodzi? :) Jak to wykonać i co to daje?
Dla tych co nie oglądali albo chociaż żeby sobie przypomnieli OCB ;)
Wolałbym żeby to był taki porządny spis + wyjaśnienia w miare możliwości
Ale jesteś wymagający. Myślę, że nie spełnię tych oczekiwań - nawet nie ze złej woli czy lenistwa, ale to byłby zbyt daleko idący spoiler. Myślę, że 99,9% użytkowników doskonale wie o co chodzi, a ten pozostały promil musi po prostu doobejrzeć nowsze odcinki.
Ciezko bedzie zrobic taki spis, bo w kazdym odcinku jest bardzo duzo mniej lub bardziej widocznych trickow, sa sztuczki karciane, jest palac pamieci i inne mechanizmy mnemotechnik, a i to co mnie pasjonuje, czyli cold i hot reading, no i oczywiscie sztuka klamania tak, zeby interlokutorzy zupelnie pobladzili, a jednoczesnie samemu odgadywanie w lot kiedy sciemniaja inni.
Mozna ewentualnie podawac przyklady najbardziej widowiskowych trickow, ale skoro jestes na 2 sezonie to nie wiem czy chcesz spoilerow, lepiej obejrzyj nie sugerujac sie percepcja innych, jak widze doceniasz mentalizm w The Mentalist więc wiele wyzwan przed Toba.
nie obchodzą mnie spoilery :)
Zamieściłem ostrzeżenie że Uwaga przed Spoilerami, dlatego walić śmiało. Po to zrobiłem w końcu ten temat... No ja się trochę z wami podzieliłem. Nie mówcie że wolicie to zostawić dla siebie :)
Trick z wykorzystaniem swami writer, fajna zabawa w gronie znajomych i bezpieczna w odroznieniu od handshake interrupt, ktore moze sie skonczyc upadkiem i przykrymi konsekwencjami ;], swami writer Patrick wykorzystal, gdy odgadl date urodzin zawodnika.
Poniewaz podoba mi sie temat zalozony przez Ciebie bede tu zagladal i dodawal spostrzezenia. Z tym golebiem to chodzi o wykorzystanie tego ulubionego przez magikow ptaka do wywolania ataku paniki u osobnika z ornitofobia, co z kolei wywolalo fale sprzeciwu widzow, bo wedlug nich sprawa byla irracjonalna i smieszna, ale na samodzielne ocenienie roli golebia musisz doogladac do 6 sezonu.
Spoko, kojarzę o co chodzi z tym co mówisz mimo że nie obejrzałem jeszcze wszystkich sezonów.
Dzięki, chociaż licze trochę teraz na innych ludzi, że się z czymś podzielą, ja już raczej nic nie będę dodawał, no chyba że skończy cały sezon i ewentualnie wtedy podsumowanie się zrobi.
Btw. Również interesuję się Mentalizmem, dużo wiem o Derren Brown, trochę Keith Barry itp ;)
Jeżeli chodzi o sztuczki karciane, interesuje się nimi od dzieciństwa, nic dziwnego że teraz przeszedłem na trochę więęęększy lvl ;]
Nadal 2 sezon.
Fajny trik z niby z czytaniem myśli.
Trik z odgadnięciem daty i zapisaniem jej na piłce. Ciężkie trochę do wykonania według mnie.
Bierzemy ołówek z lekkim rysikiem (chyba) + piłke basebollową bądź kartke, to raczej nie ma znaczenia. Mowimy ze potrafimy odgadnac date. Udajemy ze piszemy, wtedy chowamy piłke czy inny przedmiot za plecami wraz z rekami i tutaj jest trik, gdy osoba powie swoja date urodzenia to tutaj zapisujemy ją za plecami za pomocą rysika wyjętego wczesniej z ołówka (mozliwe ze wczesniej przygotowany i dobrze umocowan na paznokciu) i jak osoba mowi tą date to wpisujemy ją DOPIERO wtedy, nie wczesniej. Zagadujemy jeszcze wtedy osobe zeby zdazyc napisac i tadam.