Obejrzałam wszystkie dostępne odcinki i już po kilku stwierdziłam, że potrafię zgadnąć kto był mordercą. Po prostu ten kto w ogóle nie jest podejrzany, kogo najmniej się spodziewamy. No i robi się reguła w ten sposób ;) co sprawia, że samo oglądnie jest troszeczkę nudniejsze. Ale i tak uważam, że ten serial to jeden z najlepszych jakie miałam okazję ostatnio widzieć :)
To prawda, choć dla mnie nie zawsze... Ale np. w Crimson Casanova (1.14) od pierwszego kadru z tym panem wiedziałam że to on będzie mordercą, bo inaczej po co by się tam zjawiał, jak nie po to by wprowadzić go na początku odcinka jako niby mało znaczącą postać? Ale to nie zmienia faktu, że serial jest super i będzie mi się go chciało oglądać jeszcze długo, a to już coś :)
Jeszcze nie dawno obstawiałam, że Red Johnem będzie szef Minelli, bo to musi być ktoś wcześniej wprowadzony do serialu i z dobrymi dojściami, ale teraz już nie wiem... W 11 odcinku ofiara wybazgrała krwią na ścianie coś na "Ma...", więc chyba nici z mojej teorii :/ Ktoś ma inne pomysły?
Troche rozkminialem wszystkie postacie i wyszlo mi ze Red Johnem najprawopodobniej jest... Patrick Jane! Cos w stylu jego drugiej osobowosci o ktorej sam moze nie wiedziec.
Co na to wskazuje?
- w kazdym odcinku (oprocz ostatnich) wystepuje slowo "red" mimo iz tylko w niewielu zachodzily zdarzenia dotyczace Red Johna. Moze wlasnie slowo "red" ma zdradzac ze caly czas ogladamy jego dzialania;
- czlowiek ktory patrzac na zdjecie potrafi powiedziec ze ojciec gwalicil dziecko nie powinien miec problemu z rozgryzieniem ze Red Johnem jest ktos z zespolu CBI - praktycznie mozna wykluczyc wpolpracownikow;
- chyba na koncu 1 odcinka pokazane jest jak Patrick Jane kladzie sie (prawdopodobnie w sypialnie gdzie zostala zabita zona i dziecko) pod buzka czyli znakiem rozpoznawczym Red Johna, moze to bylo pokazanie jaki wplyw wywarlo na nim to zdarzenie albo bylo to pokazanie Patricka jako czlowieka o roznych osobowosciach;
- Patrick Jane jest najmniej podejrzanym co w mysl zalozyciela watku swiadczy ze powinien byc Red Johnem;
- problem ze zlapaniem Red Johna, dla kogos tak wybitnego to troche dziwne, moze wlasnie ciezko zlapac siebie?;
- Dlaczego Red John ciagle nie morduje? moze jest zajety byciem doradcą w CBI;
- Czy jest lepsze miejsce dla mordercy niz wpolpracowanie z ludzmi ktorzy potencjalnie go poszukuja?
Oczywiscie mozna rozroznic czy PJ wie ze jest RJ czy moze robil wszystko nieswiadomie?
Problem jest taki jak mialby byc kontynuowany serial gdyby wyszlo ze Red Johnem jest Patrick? Rozwiazania sa 2, albo dowiedujemy sie o tym dopiero w ostatnim odcinku ostatniej serii albo na koniec 1 serii Patrick tylko sobie to uswiadamia i np w nastepnych sezonach walczy z tym.
Wątpię żeby to był Patrick Jane, bo np. jak RJ zabił tego faceta co niby miał dać informacje o nim CBI, to było gdzieś w Meksyku, wątpię żeby Jane zdążył niepostrzeżenie wymknąć się do Meksyku, ubić tego kolesia, wrócić i pojechać tam jeszcze raz żeby odkryć ciało w wannie ;p a potem jeszcze samemu sobie śmiać się w słuchawkę ;p
O to chodzi zeby nie wszystko bylo klarowne :] Bo w takim razie na podstawie tego odcinka mozna wykluczyc i T. Lisbon, Van Pelt, Cho i Rigsbyego, wszyscy byli obok kiedy Patrick "czatował" z Red Johnem po tym jak ten wlamal sie do ich sieci.
Co do tej sytuacji to oczywiscie troche to naciagane ale ciekawy jest fragmentod 39 minuty 30 sekundy w ktorej Patrick po rozmowie z Jaredem mowi "Red John pewnie zna juz jego polozenie" a nastepne zdanie "jest w Meksyku" :)
Poza tym jest mowa wczesniej ze ktos Jaredowi pomogl w ucieczce po czym wpada Patrick i mowi ze to jego wina :) co jakby pozwala usunac w cien podejrzenia na niego, bo ktory morderca by sie przyznawal?
Oczywiscie to wszystko tylko teoria ale ja nie widze nikogo bardziej podejrzanego (z osob wystepujacych, moze sie okazac ze RJ bedzie koles ktory jeszcze nie wystapil "twarzowo".
gdyby się okazało, że to Jane, to chyba bym się załamała. za dobra postać na to.
może to jest ktoś, kto się pojawił jakoś marginalnie, albo nie było go jeszcze w serialu. w sumie stawiałam na Van Pelt.
Rozumiem, że Patrick jest Red Johnem i dzwoni na komórkę denata, którą sam odbiera i rozmawia sam ze sobą.
Poza tym odcinku, niektóre noszą tytuł 'red', a inne odcienie czerwieni.
Patrick na pewno nie jest RJ.Nie sądzie tez zeby był nim ktokolwiek z jego wydzialu. Jesli juz to w gre wchodzi tylko Minelli.Osobiscie sadze, ze jeszcze nie poznaliśmy Red Johna.
Mógł to być ich szef. W odcinku kiedy ten koleś wychodzi z więzienia, ucieka do Meksyku ich szef wyjeżdza na urlop ;) Alibi nie ma.
A tu okaże się, że Van Pelt :D jest Red Johnem :D
Patrick na pewno nie jest Red Johnem. To tak jakby Monk okazał się zabójcą swojej żony. Jeżeli to ktoś z wydziału to jedynie Minelli ale też jakoś mi to nie pasuje. Raczej tożsamości Czerwonego Johna jeszcze nie poznaliśmy - co innego by było gdyby serial bardziej przypominał (i chyba wolałbym gdyby tak było, mimo, że to rewelacyjny serial) Dextera - w każdym odcinku inne śledztwo ale też ciągle dowiadujemy się czegoś o Redzie. Wtedy mógłby być to któryś z głównych bohaterów.
Pzdr.
chyba seriale Ci się pomyliły. Mentalista dokładnie taki jest. w każdym odcinku jest inne śledztwo. jedyne wątki "ciągnięte" to te z relacjami między głównymi bohaterami plus sprawdza Red Johna i zabójstwa rodziny Patricka. to w Dexterze był główny wątek dużego zabójstwa (typu Ice-Truck Killer) i dodatkowo w każdym odcinku pomniejsze sprawy.
No ok tylko, że ja właśnie to napisałem :p Dodałem tylko iż wolałbym by serial bardziej przypominał Dextera - jeden seryjny morderca przez cały sezon (czyli tutaj Red John) a poza tym w każdym odcinku jakaś inna mała sprawa kryminalna.
Pzdr.
aaa, fakt :D jedno zdanie, które napisałeś, można było na dwa sposoby zrozumieć. sorry (;
SPOLIER!
"To trzeci odcinek, w którym nawiązujemy do Red Johna. Czegoś się o nim dowiadujemy, a dzięki temu lepiej poznajemy Jane'a - w ostatnim odcinku znalazła się scena, w której Jane robi coś, co zmieni to, w jaki sposób odbierają go widzowie."
Jedno jest pewne, Jane to nie RJ. Z jednego bardzo dużego powodu, film zbiera bardzo dobre opinie i ma znakomitą oglądalność więc szykujmy się na drugi sezon! Nie koniecznie mówiący już o RJ.
Mienlli to mój typ. Chociaż założę się że nie długo wszystko się zmieni.
RJ to szef CBI
wspomniałaś o urlopie i odwiedzinach u siostry
a po drugie RJ ma dostęp do ich serwerów
Kurde trzeba sprawę przemyśleć bo :
RJ to może być szef CBI:
(wiem że się powtarzam ale chcę przeprowadzić systematyczną analizę)
Dowody za ta tezą:
- RJ ma dostęp do serwerów CBI - ma go szef tej organizacji.
- Nie było go w biurze kiedy zginął informator w Meksyku.
Przeciw:
- Nie znamy żadnych faktów kóre łączyły by w przeszłości Patrica i jego szefa.
Po przemyśleniu RJ to może Patric:
Za:
- "it the men..." Mentalist?
- to co teraz napiszę jest mega naciągane ale znak RJ ma oczy zasmucone (w dół) i szeroki uśmiech. w sumie pasuje to do twarzy Patrica - układ brwii i uśmiech. Ale tak jak napisałem naciągane.
Przeciw:
- Niewidoma ruda panna - nie poznałaby głosu RJ? Patric z nią rozmawiał!
Chyba, że Patric jako RJ zmienia głos (?)
- RJ czatował z grupą w siedzibie CBI
- Rozmawiał w meksyku z samym sobą przez telefon?
RJ to może brat Patrica?
Blood brothers - choć wydaje mi się że ten tytuł wskazuje na więź RJ i tego szeryfka.
Mi sie zdaje ze to jest ktos kogo jeszcze nie poznalismy. Gdyby byl to ktos z znajomy to Patrick juz by cos wyczul, sam nim napewno nie jest. A co do teorii o bracie, to by to bylo zbyt podobne do Dexter'a :D
Co do zabojcow to prawda ze w wiekszosci przypadkow jest mowisz. Np odcinek z gosciem na wozku inwalidzkim, handicapem, czy laska od obrazow. Od razu lapie sie przeczucie ze to oni wlasnie zrobili.
Red Johnem jest Dexter. i z Patrickiem będą się leczyć u House'a w psychiatryku xD
Skąd zalozenie, ze Red Johnem ma byc ktos, kogo juz znamy? Moim zdaniem bedzie to calkiem nowa postac. Wsrod dotychczasowych postaci nie ma nikogo, kto nadawlaby sie na niego, a zwlaszcza ich szef czy sam Patrick - to najbardziej idiotyczny pomysl na jaki mogliscie wpasc.
Van Pelt jest RJ - wg. mnie to jest facet tylko zakamuflowany. Jest wielka jak sekwoja, nie ma wciecia w talii lazi jak chlop, ramiona ma szersze od Cho ...
Nowy odcinek i znowu to samo ... Pan pseudo prawnik jest niepozorny, malo mowi i nie jest brany pod uwage jako morderca -> jest morderca. Mogliby to troche bardziej komplikowac ...
Juz mowilem i swego zdania nie zmienie, PJ do RJ! O Czym przekonamy sie w ostatnim odcinku ostatniej serii :)
Chodzi o podlozenie pluskwy w so2eo2 w biurze Bosco?
Gdybym byl takim zabojca to tez bym chcial wiedziec o czym rozmawia agent szukajacy mnie :) Inna sprawa ze PJ moze nie zdawac sobie sprawy ze jest rowniez RJ, ba! taka teorie uwazam nawet za prawdopodobniejsza! Zwyczajnie uwazam ze szuka sam siebie i w ostatnim odcinku ostatniej serii znajdzie, przepraszam za popsucie zabawy :)
Zapewne było by to ciekawe jednak Mentalista (przy całej jego wspaniałości) nie jest serialem tego kalibru by zaserwować widzom coś takiego. Co więcej jeśli PJ jest RJ to wyjaśnij mi dwie kwestie:
1. Odcinek "Red John's Friends" - skoro ten koleś wiedział kim jest RJ to wiedział też, że jest nim PJ więc po co by do niego przychodził by Patrick mu pomógł? Co więcej nawet jeśli by wiedział, że dajmy na to Jane ma rozdwojenie jaźni i teraz Czerwony jest jakby uśpiony i nie zagraża mu (jakkolwiek dziwnie to brzmi) to co powiesz na to, że ten koleś został zabity w Meksyku chyba jak Jane cały czas był z ekipą z KBŚ?
2. Odcinek "Red John's Footsteps" - nie dość, że ta niewidoma znała głos RJ (i na pewno by rozpoznała kiedy Patrick był u niej) to szeryf był znajomym RJ z którym cały czas współpracował - więc cały finał by nie miał troszkę sensu, nieprawdaż?
Także teoria, że RJ jest PJ jest interesująca jednak niemal niemożliwa - chyba, że masz logiczne wytłumaczenie na argumenty z powyższych odcinków.
Pzdr.
Szczerze to nawet juz nie pamietam tych sytuacji ale pytasz:
"to co powiesz na to, że ten koleś został zabity w Meksyku chyba jak Jane cały czas był z ekipą z KBŚ?"
Moja odpowiedz, Patrz na tytuł ---> "Przyjaciele Red Johna"... moze ktos mu pomogl?
Inna sprawa, w tytułach 2 serii wciaz przewija sie "czerwony" a jakos brakuje watkow z nim zwiazanych? Moze go caly czas ogladamy? :)
Co do drugiego pytania to juz calkowicie nie pamietam ale jestem pewny ze tez mozna znalezc wytlumaczenie.
Wlasciwie o to chodzi zeby byly watpliwosci ale z dotychczasowych postaci dla mnie PJ jest faworytem w kategorii RJ, chyba ze wprowadza Red Johna dopiero na chwile przed rozwiazaniem zagadki o nim ale to bedzie zwyczajne pojscie na latwizne i bardzo malo porywajace rozwiazanie zagadki serialu :)
pozdro
Ok, to, że ktoś mu pomógł jest jakimś wytłumaczeniem, jednak ciągle nie ma wytłumaczenia czemu ten facet chciał by Jane go wyciągnął z więzienia skoro wiedział, że to jest RJ. Skoro chciał wyjść to mógł się skontaktować z kimś innym i powiedzieć, że pójdzie na układ jeśli go wypuszczą. Fakt ryzykowne, bo mógł się o tym RJ dowiedzieć i go załatwić w więzieniu ale to szczegół.
Co do drugiego odcinka również jestem ciekaw jak byś to wytłumaczył także jak sobie przypomnisz odcinek to napisz :)
Jeśli chodzi o tytuły to jak dla mnie czerwień jest po prostu takim znakiem rozpoznawczym - w pierwszym sezonie tylko trzy epizody były poświęcone w całości RJ nie mniej chyba w każdym prawie był wspomniany - i tak też jest teraz.
Ogólnie uważam, że Mentalista nie jest serialem jak Dexter by robić jakiegoś twista na koniec wszystkich serii - bo pewnie dopiero wtedy poznamy tożsamość RJ. Ale co do Patricka i tego, że jest RJ - ja to porównuję do tego jakby Monk okazał się zabójcą swojej żony. Jeżeli jednak by twórcy tak zrobili, że PJ=RJ to wyszłoby to serialowi na złe według mnie.