PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=809145}

Mesjasz

Messiah
2020
7,1 19 tys. ocen
7,1 10 1 19069
7,7 3 krytyków
Mesjasz
powrót do forum serialu Mesjasz

Za jednym z portali: "Michelle Monaghan zagra jedną z głównych ról w serialu "Messiah" - politycznym thrillerze, opowiadającym o proroku, który pojawia się na Bliskim Wschodzie i zbiera grono wyznawców. W proroka wcieli się Mehdi Dehbi, a Monaghan zobaczymy w roli amerykańskiej agentki."

pogodno_2

Do obsady dołączyli: Philip Baker Hall ("Truman Show") i Beau Bridges ("Bloodline").

pogodno_2

A wiadomo o konkretnej dacie premiery - Bo opis brzmi ciekawie :)

buterfly

Póki co-konkretów brak ;)

pogodno_2

Cóż trzeba czekać ;)

buterfly

Taka rola nas-kinomanów ;)

pogodno_2

Niestety ;)

pogodno_2

Chyba TVmanów, prawdziwy kinoman dostaje mdłości na dźwięk słowa "serial".

staryzgred

Widocznie nie jestem prawdziwą kinomanką ;)

staryzgred

A to niby dlaczego? - Coraz więcej seriali z powodu ich jakości chętnie zobaczyłbym i na dużym ekranie.

buterfly

Zdziwiłbyś się. Mały ekran pozwala ukryć tandetną scenografię, na dużym byłaby nie do przyjęcia.

Pewnie wyjdę przed szereg ale i tak skomentuję ostatnie wypowiedzi Coppoli i Scorsesego dotyczące Marvela. Obaj panowie powinni dorzucić całą serialową produkcję do tego samego worka. Scorsesemu trudno bo sam w tym macza palce, ale Coppola ma czyste ręce od blisko 40 lat.

staryzgred

Akurat seriale aktorskie co są w rankingu Filmwebu w top 100, uważam w większości przypadków nie mają pod względem scenografii się czego wstydzić.

Po drugie Scorsesego maczał palce w ''Boardwalk Empire'' czyli jednym z najlepiej do tej pory ocenianym serialem i to nie tylko przez krytyków co samych widzów, wiec jeżeli ma maczać palce w takich perełkach to może robić seriale do końca swoich dni.

buterfly

Spróbuj oglądnąć te seriale na monitorze 4K 100" - śmiem mniemać, że zmienisz zdanie o jakości scenografii, a potem wyobraź sobie to samo na dużym ekranie.
Fakty mówią same za siebie, kwota przeznaczona na godzinę serialu to ~30% budżetu na godzinę filmu niskobudżetowego i zaledwie 0.5% filmu wysokobudżetowego. Największe cięcia na scenografii i postprodukcji.

A Scorseze... Zapewne uznał, że pekunia non olet i po ćwierćwieku przerwy (z wyłączeniem autorskiego Bluesa) zamiast emerytury zdecydował się na seriale.

Nie zrozum mnie źle, nie mam nic przeciwko fanom seriali. A nawet ich podziwiam i zazdroszczę ilości wolnego czasu, który potrafią zmarnować na ich oglądanie.

I na marginesie. Ze względu na Michelle Monaghan z całą pewnością co najmniej pierwszy odcinek Messiah oglądnę.

staryzgred

Dzięki za propozycje jednak oglądem chociażby wspominany serial 'Boardwalk Empire'' właśnie na 4K i podtrzymuje swoje zdanie akurat scenografia tego serialu stoi na wysoki poziomie.

Natomiast nie rozumiem twojego krytycznego spojrzenia na fanów seriali, sam mam takie seriale które chętnie obejrzałem i nie uważam żebym zmarnował przy ich oglądaniu swój czas a jak to bywa coraz częściej właśnie w przypadku kina wysokobudżetowego.

Po trzecie uważam że porównanie wtórnych blockbusterów w których budżet jest co dziwnę wyższy od niejednego serialu jest krzywdzące, ponieważ to akurat w tych blockbusterach coraz częstszej wychodzą nieróbki wizualnie i przesyt efektów komputerowych od których aż bolą oczy.

buterfly

"... porównanie wtórnych blockbusterów w których budżet jest co dziwne wyższy od niejednego serialu ..."
W tym akurat nie ma nic dziwnego. Budżet niemal każdego blockbustera jest 150-200 razy wyższy od budżetu serialu (w przeliczeniu na godzinę "produktu"). I w tym właśnie tkwi zasadniczy problem. Przeniesienie planu serialu w celu nakręcenia jednej sceny zimowej pochłonęłoby środki przeznaczone na kilka odcinków. Dlatego pobliski parking przykrywa się igielitową płytą a otoczenie "obsadza" sztucznymi choinkami i całość posypuje wiórami polipropylenowymi (lub, jeśli pogoda na to pozwoli, sztucznym śniegiem z armatki). No i mamy "piękny" leśny pejzaż z zamarzniętym stawem, po którym da się nawet jeździć na łyżwach.

"Marnotrawstwo czasu" to tylko moja subiektywna opinia, do której ani Ciebie, ani nikogo innego, nie zamierzam przekonywać. W dodatku oparta na bardzo skromnym "materiale porównawczym". Od 50 lat nie widziałem ani jednego pełnego odcinka jakiegokolwiek serialu, a opinię wyrobiłem sobie z przypadkowo oglądniętych kilkunastominutowych fragmentów. Każdorazowo miałem wrażenie, że widziałem 5 minut serialu i 10 minut "wypełniacza" do wymaganej długości odcinka.

staryzgred

Wybacz ale jeżeli piszę na serio że ''pobliski parking przykrywa się igielitową płytą a otoczenie "obsadza" sztucznymi choinkami i całość posypuje wiórami polipropylenowymi (lub, jeśli pogoda na to pozwoli, sztucznym śniegiem z armatki). No i mamy "piękny" leśny pejzaż z zamarzniętym stawem, po którym da się nawet jeździć na łyżwach'' to naprawdę to fatyczne latami nie oglądałeś seriali :)

z fantastyki to polecam ''Gre o Tron'' - Który pod względem wizualnym i kostiumowym robi wrażenie, lepsze niż nie jedn wysokobudżetowy film typu super-hero w których o dziwo wręcz czuć właśnie nadmiar kiepskich jakości efektów specjalnych, uważam to jest problem współczesnych filmów kinowych czyli praktycznie brak kontroli na ich wykorzystywaniem.

buterfly

Dziękuję za radę. Widziałem kilka fragmentów Gry i ani razu nie udało mi się wytrzymać przed ekranem więcej niż 15 minut. 1/4 akcji i 3/4 "wypełniacza czasu".

A staw igielitowy, to nie stare wspomnienia lub moja fantastyka. To konkretna scena z Małych Kobietek, mini-serialu z 2017 roku.

staryzgred

Nie wiem co masz na myśli mówią o wypełniaczu czas jednak szanuje twoją decyzje, chociaż ja mam odmienną bo jako fan różnego rodzaju produkcji fantasy i sf się nie nudziłem jak to bywa coraz częściej w tych dwóch gatunkach w produkcjach kinowych :)

Co do ''Mały kobitek'' z 2017 roku to nie oglądałem, zapewne dlatego że to jednak nie moje gusta :)

buterfly

Miło, mimo rozbieżności zdań, zakończyć dyskusję w cywilizowany sposób :)

staryzgred

Też tak uważam zwłaszcza że na Filmwebie jest to coraz trudniejsze :)

staryzgred

Dodam tylko że ja chociażby wynudziłem się na filmie Pasażerowie z 2016 roku, fakt efekty na plus no ale historia niestety zalatuje bardziej romansem ): - Chociaż oczywiście każdy ma prawo oceniać film inaczej, ciebie widocznie zachwycił dlatego też dziesiątka.

buterfly

Pasażerowie rażą dłużyznami i kilkoma dziurami logicznymi. O dziesiątce zdecydowała wyłącznie Jennifer Lawrence, a konkretnie 3 sceny przez nią zagrane.

staryzgred

Prawda film dość mocno niestety się ciągnie ): - Do Jennifer Lawrence też mam słabość, chociaż bardziej cenie ją chociażby za film Mother! tam mnie pozytywnie aktorsko zaskoczyła :)

buterfly

Serial wzorowany jest na motywach książki Mesjasz mało znanego ale znakomitego pisarza Zbigniewa Szczodraka pochodzącego z Kielc.Po obejrzeniu pierwszego odcinka rzuca się to bardzo ponieważ Szczodrak podobnie wiele scen opisał w książce.Kto nie czytał niech przeczyta chociaż jest momentami mało wciągająca jak ten serial.

zegan333

Wielki dzięki nawet o tym nie wiedziałem :) - Jak znajdę trochę czasu to się skuszę jednak ostatnio jest z nim krucho :)

ocenił(a) serial na 8
staryzgred

Niestety w dzisiejszych czasach wychodzi może 10 bardzo dobrych filmów na rok...chociaż w sumie nawet tyle nie...jest zalew szajsu o superherosach i debilnych horrorów. Wszyscy porządni aktorzy przechodzą do seriali bo tylko w serialach mogą wykazać się kunsztem gry aktorskiej kiedy mają czas a fabuła nie musi być fajerwerkowa. Scorsese ma rację kino zeszło na psy. Jak film nie zarobi 4x tyle co w produkcji to klapa więc jak tylko jakiś sensowny budżet jest na film przeznaczany to jest on tak robiony by pasował wszystkim

buterfly

Znalazłam datę premiery, ale na 100% łba nie dam sobie odciąć: 12 grudnia na Netflixie.

ocenił(a) serial na 7
pogodno_2

Chyba dopiero 1 stycznia.
Choć nie chce wprowadzać w błąd bo mam angielskiego netflixa.

master_snake

Bardzo możliwe, że masz rację. Głowy sobie-jak wyżej-odciąć nie dałam. Na szczęście ;)

master_snake

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/netflix-serial-mesjasz-mehdi-dehbi-opinie- fabula-zwiastun

ocenił(a) serial na 7
pogodno_2

Czyli siadł kupon

pogodno_2

Oglądasz może? Bo nie wiem, czy chce mi się poświęcać czas na pierwszy odcinek.

Gasza1910

Mam w pilnym grafiku, ale utknęłam w dokumentach "cholernego" Netflixa ;)

pogodno_2

aha. To ja tez poczekam :)

Gasza1910

Spróbuję dziś zacząć i dam Ci znać ;)

pogodno_2

Dzięki wielkie :)
ALe specjalnie nie musisz :)

Gasza1910

No coś Ty, jedna z premier 1 stycznia, czyli....muszę ;)

Gasza1910

Trochę się wgryzałam, wygląda ciekawie, dam mu szansę. i pyknę jeszcze odcinek-dwa .
I zobaczę.

pogodno_2

Aha. Dzięki i czekam na dalszą ocenę :)

Gasza1910

Doniosę. J-23 ;)

Gasza1910

Po dwóch odcinkach-ja pas ;) Ciągnie mi się to za bardzo i raczej męczy niż wciąga. Inne tytuły stygną ;)

pogodno_2

Dziękuję Ci. Teraz już wiem, że się za to nie zabiorę :)
Zaoszczędziłem godzinę/dwie

Gasza1910

Ależ proszę, ale żeby potem nie była na mnie ;)