Sam pomysł i realizacja dość oryginalna i ciekawa. Główny aktor grający mesjasza bardzo przekonujący. Cały serial spowija ciągła nuta tajemnicy czy to wszystko jest prawdą czy jedną wielką mistyfikacją.Dość długo trzymał mnie w napięciu.Na plus temat o Palestynie i tym co Izrael odpierdziela.Chyba ktoś pierwszy raz od dłuższego czasu wbił szpile żydom w tym temacie. Co przyznaje zaskoczyło mnie bardzo.
Co do mojego ulubionego tematu propagandy netflixowej to była ogromna masa tematów poruszonych.
1.Uchodźcy są biedni przetrzymywani w ośrodkach i ten zły amerykański prezydent odmawia im podstawowych praw do życia oczywiście większość to kobiety i dzieci.Proces mesjasza, też mi nie przypadł do gustu. Po to są zasady w krajach, żeby ich przestrzegać łamiesz prawo to ponosisz konsekwencje. Lewactwo niestety jak zaraza chce zniszczyć gospodarkę kraju otworzyć granicę i ech szkoda strzępić mordy na to.
2.Homosie są przedstawiani w sposób nieszczęśliwi i oni się kochają ale często życie czy religia nie pozwala im być razem
3.Kościół katolicki to przede wszystkim pusty kościół .Pastor ma depresje i chce spalić swój dobytek. Żona to pijaczka a córka rozpustnica.Ojciec to zły katol który zabronił by biednej córce zrobić aborcje to dlatego matka musiała zrobić to w tajemnicy.
4.Przedstawiony temat in vitro biedna kobieta stara się o dziecko i nie wychodzi.
5.Chodzenie po wodzie to swoisty policzek w katolików. Wasz mesjasz to magik i oszust. Sam mesjasz jest tak naprawdę dla wszystkich niezależnie od naszej religii motyw ciekawy ale nie trudno jednak zobaczyć, że jest to ewidentne nawiązanie do tego katolickiego dlatego może to wkurzać wielu ludzi.
6.W telewizji insynuacje, że jesteście islamofobem bo muzułmanin to tylko terrorysta lub coś tam innego złego.
Serial wzorowany jest na motywach książki Mesjasz mało znanego ale znakomitego pisarza Zbigniewa Szczodraka pochodzącego z Kielc.Po obejrzeniu pierwszego odcinka rzuca się to bardzo ponieważ Szczodrak podobnie wiele scen opisał w książce.Kto nie czytał niech przeczyta chociaż jest momentami mało wciągająca jak ten serial.
Według mnie główny bohater to antychryst, w serialu jest kilka wskazówek co do tego. Antychryst wg biblii też będzie czynił cuda i wskrzeszał zmartwych, mówił o pokoju. O miłości. Tak też jest i w serialu. Ale to co istotne pokazane jest w subtelny sposób: np. pozostawia tych ludzi samych na pustyni i nie interesuje się już nimi później; zabija psa na oczach dziecka (czy ktoś kochający Boga by tak postąpił)? Wprowadza zamieszanie do rodziny pastora, siedzi całe dnie w namiocie, a ludzie, którzy się tam zebrali dla niego w ogóle go nie obchodzą; ten terrorysta ukrywający się w Rosji mówi, że... "to nie mnie ale jego należy się bać". Jego brat opowiada, że w młodości razem kradli. To tak na szybko, co mi się przypomina.
no i masz.. dla was prawaczków wszystko czego nie rozumiecie jest lewicową propagandą
Chyba twój chłopak ci nie dał tabletek. Weź je lepiej zanim się zaczniesz udzielać
nie mam chłopaka a Tobie powiem tylko że homofobia w przeciwieństwie do orientacji seksualnej da się leczyć
No tu niestety się mylisz bo homoseksualizm nie tylko się da ale i powinno się leczyć.
W takim razie Jezus i całe jego nauczanie to też jest, według ciebie, "lewicowa propaganda". Domyślam się, że nie jesteś osobą zbyt dobrze wykształconą, prawda?
No na czyszczeniu kominów się nie znam ale jak masz ochotę o tym opowiedzieć to słucham.
Osoby niewykształcone często nie odnoszą się do meritum. Poruszę jeszcze raz ten wątek: czy nauczanie Chrystusa, to też "lewactwo"?
Nie wiem czy masz wykształcenie podstawowe czy niepełne podstawowe, ale faktem jest, że nie rozumiesz znaczenia słów, których używasz. To nie podlega dyskusji, chyba że definicje słownikowe też uważasz za "lewicowe". Dla ludzi o twoim poziomie wykształcenia i inteligencji wszystko co oparte na nauce, wiedzy i rozumie musi być "lewicowe".
Skoro wstydzisz się swojej wiedzy o czyszczeniu kominów to czemu się udzielasz. Przykre jest to, że w dzisiejszym świecie istnieją ludzie tacy jak ty z poważnym deficytem ilorazu inteligencji. Przed internetem o tym, że jesteś głupi wiedziała tylko twoja rodzina. Teraz może o tym się przekonać cały świat.
Jeszcze a propos twoich nieszczęsnych punktów, niestety świadczących o twojej raczej niskiej zdolności wyłapywania niuansów pojęciowych i znaczeniowych.
1. co ma zły amerykański prezydent do uchodźców, którzy znaleźli się na granicy z Izraelem? Amerykański prezydent pojawia się w tym serialu później i nie jest przedstawiony jako zły, ale jako mormon, w którym główny bohater zasiał wątpliwości. Nie ma w tym serialu żadnej interakcji między uchodźcami a amerykańskim prezydentem.
2. Ale to przecież prawda, że w krajach muzułmańskich osoby homoseksualne zbyt łatwego życia nie mają. I tak, tam też istnieją, jak wszędzie.
3. Kościół katolicki to pusty kościół? A gdzieś ty widział kościół katolicki w tym serialu, nie licząc przebitki z Watykanu? Pusty kościół jest prowadzony przez pastora, który, siłą rzeczy, jest protestantem. Jak to jest możliwe, że masz tak szokująco niską wiedzę ogólną i dla ciebie protestanci to też "kościół katolicki"?
4. w cywilizowanych krajach metoda in vitro jest czymś zupełnie normalnym, jeśli inne metody nie działają. Tylko wśród jakiejś ciemnoty in vitro wzbudza sensację, podobnie jak sto lat temu pomysł by kobietom przyznać prawa wyborcze.
5. Cuda Chrystusa są rozpowszechnione kulturowo i medialnie na całym świecie. Ta sztuczka miała wprost odnieść się do tego, co zrozumie każde dziecko na świecie, niezależnie od pochodzenia i wyznania. A kto uwierzy, to już inna sprawa.
6. Musiałbyś spróbować to jeszcze raz napisać, tym razem po polsku. Osoby z najgorszym wykształceniem mają problemy z poprawnym gramatycznie składaniem zdań, więc jestem w stanie to zrozumieć. Domyślam się, że chodzi ci o pokutujące w społeczeństwach zachodnich stereotypy na temat muzułmanów. Tak, są one obecne.
Co do punktu 2, tak, właśnie tak wygląda życie wielu osób homoseksualnych, szczególnie w tamtym rejonie.
Homofobię i nie tylko można leczyć :)
Ależ ta Twoja wypowiedź byle jaka. Film jest niesamowicie poprawny politycznie i w tej poprawności natarczywy. Ale akurat nie wymieniłeś cech o tym świadczących.
Pozatym nie opisujesz fabuły filmu tylko jakiś tam swoje wnioski.
Po pierwsze "homosie" nie są nieszczęśliwi z
powodu ograniczającej / oceniającej ich religii. Ta nie jest w tym wątku nawet wspomniana.
Po drugie kościół, który jest pusty na pewno nie jest katolicki.
Katoliccy duchowni to księża i księża sìę nie ożenią.
Pastor nie wiedział o ciąży córki, więc niczego jej nie zabronił.
Córka nie jest ladacznicą a zwykłą nastolatką.
Chyba, że do bycia ladacznicą kwalifikuje ja seks przedmałżeński.
Emigranci nie koczują na granicy USA a na granicy Izraela. I są to własnie Palestyńczycy, który to wątek skądinąd Ci się podoba.
Chodzenie po wodzie nie jest żadnym policzkiem dla Chrześcijan jest tanim chwytem scenariusza. Nawet ostetacyjnie tanim.
Tego co nazywasz "lewackim" w serialu jest mnóstwo. Trochę bardziej subtelnie pokazanego niż to co widzisz.
ee tam gadasz. Ja jestem katolem i dla mnie serial bomba ;) , wali we wszystkich obłudników po równo. czekam na drugi sezon.
co mają baptysci do kościoła katolickiego ? To jest pastor a nie ksiądz, człowieku nie rozróżniasz podstawowych rzeczy a bredzisz o lewicowosci