Od razu zaznaczam, że nie oglądałam do tej pory żadnych tureckich seriali. Przez przypadek natrafiłam na Zapukaj do moich drzwi i byłam nim zachwycona, dlatego też z ciekawości wyświetliłam inny z tą samą aktorką, ale o ile w tym pierwszym nie było przemocy wobec kobiet, takich wielkich intryg, a sam serial oglądało się dużo lepiej, natomiast tutaj bardzo razi mnie to ograniczenie kobiet. Czy jest to jakiś standard w tego typu produkcjach? Zakazywanie wychodzenia z domu dorosłym kobietom, szarpanie za rękę, rozkazy, przedmiotowe traktowanie. Być może związane to jest z tamtejszą kulturą, której nie znam, ale w samym serialu bardzo mnie to raziło. Ponadto zachowania bohaterów w niektórych momentach były bardzo przemocowe, zwłaszcza te w zakresie przemocy psychicznej. Nazywanie tego miłością jest znacznym nadużyciem.
Tak, to jest standard, kobiety traktuje się jako gorsze, dlatego serial "Zapukaj do moich drzwi" jest tak dobry, bo przełamuje ten dziwny schemat....
no właśnie w tamtym serialu, nawet jak bohaterowie nie byli ze sobą nie znęcali się nad sobą czy to fizycznie czy psychicznie, tutaj ta władczość, a wręcz nakazywanie kobietom żebrania o miłość bardzo rzuca się w oczy. Mnóstwo przemocowych stereotypów zostało ukazanych jako wielka miłość. Być może jest to związane z tamtejszą kulturą, a widać, że Zapukaj do moich drzwi robiono na styl zagraniczny, świadczy o tym chociażby muzyka.