Czy na nic wiecej ich nie stac. Coraz czesciej nabijaja sie z nowych produkcji holywoodu przy braku wlasnej orginalnej tworczosci. W odcinku Dark Times jest oczywiste nawiazanie do Watchmenow >> masakra. Tyle popiepszonych rzeczy dzieje sie na swiecie, dlaczego ich nieuwypuklic zamiast polewac z kiepskich produkcji showbiznesu ...
Ich problem niestety uwidoczni sie z czasem. Nabijanie się z Watchmenów, Jonas Brothers, czy High School Musical jest śmieszne, ale tylko gdy jest się na bieżąco z wydarzeniami popkultury. Za rok lub 2 nikt nie bedzie sie z tego smiał lub chociaż wiedział o co chodzi. Są pewne ikony jak Michael Jackson, Indiana Jones, Gwiezdne Wojny które bedą śmieszyć nawet za 20 lat. Niestety twórcy SP skupiają się na sezonowych gwiazdach i wydarzeniach/filmach o których niedługo zapomnimy...
Twórcy SP skupili się ostatnio na pozyskiwaniu nowego pokolenia fanów ,kosztem zaniedbywania starszego. Aluzje z 13x02 w miarę rozumiałem ponieważ, z sentymentu dla dawnych filmów Burtona ,obejrzałem mrocznego rycerza ale tacy Watchmeni czy Jonash brothers kompletnie nic mi nie mówią a nie zamierzam oglądać czegoś tylko dlatego że to obśmiali w SP.
Na plus należy policzyć że dwa pierwsze odcinki 13 sezonu zdają się mieć jakieś prrzesłanie co już jest jakimś krokiem do przodu w porównaniu z Elementary school Musical stanowiącą wyłacznie pastisz HMS z którym ,jak zapewne wielu starszych fanów SP, nie miałem wątpliwej przyjemności się zapoznać.