Ja jestem fanem obu seriali. Po prostu ich tematyka jest nieco inna. South Park ma na calu pokazanie w krzywym zwierciadle USA. Jego twórcy w każdym niemal wywiadzie podkreślają że sa zniesmaczeni tym co sie dzieje w USA i wytykają to na każdym kroku. Z kolei Włatcy to próba pokazania świata widzianymi oczami dzieci w wieku 7-8 lat, bez "jakiegoś" głębszego dna. Dlatego jeżeli chodzi o sam sens kręcenia obu filmów to Southa Park bez watpienia jest lepszy o kilka klas. W obu serialach użyto nieco przestarzałych form rysunkowych, aczkolwiek chyba rzeczywiście w south parku lepiej sie to udało. Co do reszty to oczywiście widac że zerżnięto we Włatcach sporo z south parku: 1. czwórka przyjaciół, 2. zarówno tu i tu w bandzie jest osoba "większa" która próbuje rządzić resztą, 3. analogia czasia i kenny'ego jest aż nadto widoczna (kenny to dzieciak który w SP umiera w każdym odcinku, a czesio jest zmarłym dzieckiem które jako zombie udziela sie w świecie żywych. 4. Szkoła wokół której toczy sie akcja 5. Osoby Chefa i higienistki które służą dzieciom radą i pomocą ITD ITP!
Oczywiście jasne jest że SP jest dużo lepszą produkcją niż WM, ale dla niektorych SP może wydać się nieciekawy z uwagi na to że trzeba trochę sie orientować w bieżącej sytuacji politycznej i kulturalnej na świecie i w Ameryce. Z kolei dla innych Włatcy mogą wydać się filmem który jest w sumie o niczym.
jak już wspomniałem lubie oba seriale, wyżej oceniam south park ale włatców da sie ogladać też.