PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94331}

Miasteczko South Park

South Park
1997 -
7,9 80 tys. ocen
7,9 10 1 80298
7,6 25 krytyków
Miasteczko South Park
powrót do forum serialu Miasteczko South Park

SP vs WM

ocenił(a) serial na 10

Ja jestem fanem obu seriali. Po prostu ich tematyka jest nieco inna. South Park ma na calu pokazanie w krzywym zwierciadle USA. Jego twórcy w każdym niemal wywiadzie podkreślają że sa zniesmaczeni tym co sie dzieje w USA i wytykają to na każdym kroku. Z kolei Włatcy to próba pokazania świata widzianymi oczami dzieci w wieku 7-8 lat, bez "jakiegoś" głębszego dna. Dlatego jeżeli chodzi o sam sens kręcenia obu filmów to Southa Park bez watpienia jest lepszy o kilka klas. W obu serialach użyto nieco przestarzałych form rysunkowych, aczkolwiek chyba rzeczywiście w south parku lepiej sie to udało. Co do reszty to oczywiście widac że zerżnięto we Włatcach sporo z south parku: 1. czwórka przyjaciół, 2. zarówno tu i tu w bandzie jest osoba "większa" która próbuje rządzić resztą, 3. analogia czasia i kenny'ego jest aż nadto widoczna (kenny to dzieciak który w SP umiera w każdym odcinku, a czesio jest zmarłym dzieckiem które jako zombie udziela sie w świecie żywych. 4. Szkoła wokół której toczy sie akcja 5. Osoby Chefa i higienistki które służą dzieciom radą i pomocą ITD ITP!
Oczywiście jasne jest że SP jest dużo lepszą produkcją niż WM, ale dla niektorych SP może wydać się nieciekawy z uwagi na to że trzeba trochę sie orientować w bieżącej sytuacji politycznej i kulturalnej na świecie i w Ameryce. Z kolei dla innych Włatcy mogą wydać się filmem który jest w sumie o niczym.
jak już wspomniałem lubie oba seriale, wyżej oceniam south park ale włatców da sie ogladać też.