PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117760
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

O co chodzi z tym cytatem ? Olbrzym dał to jako wskazówkę Cooperowi, ale nie pamiętam, żeby się przydała. Czy to może mieć związek z nie zrobionym 3 sezonem ?

Cash

wydaje mi się, że Bob przez pewien czas "żył" w sowie, gdy stracił ciało Lelanda. może o to chodziło?

ocenił(a) serial na 9
panna_zet

być może, ale jeśli było to sugerowane to słabo, a Cooper powinien się domyśleć

ocenił(a) serial na 10
Cash

Uważam, że sowy są "oczami" Boba. Dzięki nimi obserwuje co się dzieje w lasach. Choć może być tak jak pisała. wcześniej koleżanka.
A czy 3 sezon miał powstać? Z tego co wiem to raczej nie, ale mogę się mylić. Inaczej Lynch skupiłby się na kręceniu 3 sezonu a nie na "Ogniu, krocz ze mną".

ocenił(a) serial na 10
Kumas576

Przeciez to zostalo wyjasnione w 1. odcink 2. serii. (Pozniej nawet Cooper mowil Briggsowi, ze pierwsze dwie wskazowki sie wyjasnily - nie rozumial tylko tej jednej, o chemikaliach, ktora i tak wkrotce sie wyjasnila).
A co do sow - nie sa tym, czym sie wydaja - nie chce rzucac spoilerami, ale chodzi tu o kogos, kto pozornie dobry i czuly, jest bestia. We wspomnianym powyzej odcinku ukazuje sie nawet BOB z... pyskiem sowy na twarzy. A wiec... troche wiecej uwagi, drodzy fani!

ocenił(a) serial na 10
obreb_2

Chodzi Ci o ten moment kiedy Briggs przychodzi do Coopera z wiadomością, którą odczytał? Niby Cooper mówi, że 2 wskazówka jest wyjaśniona ale czyt tak naprawdę ją rozumiał?
Co do twojego wyjaśnienia znaczenia sów nie jestem przekonany. Tzn. może być to trafne spostrzeżenie, ale weźmy np. 1 serię i moment kiedy Cooper z ekipą odwiedza chatę Pieńkowej damy. Na początku mówi ona - "Sowy nas tutaj nie zobaczą". Niby pasowałoby to do twojej interpretacji. Ale potem jak zaczyna opowiadać o wydarzeniach, które miały miejsce kiedy Laura została zamordowana mówi coś takiego: - "Ciemność. Śmiechy. Sowy latają. [...] sowy są blisko. [...] sowy milczą". Tu już sprawa z "drugą twarzą" człowieka traci sens. Bo niby o kim Pieńkowa dama by mówiła?

ocenił(a) serial na 10
Kumas576

Mogla mowic o innych mieszkancach Czarnej Chaty. Sowy lataja, smiechy, ciemnosc... Pamietacie scene zabojstwa z "Ogniu Krocz Za Mna"? Kiedy Laura byla mordowana karzel az szalal z radosci...

ocenił(a) serial na 10
panna_zet

Nie, bo juz jako sowa BOB byl przedstawiany w snie Coopa w 1. odcinku 2. serii. A stad do smierci Lelanda jeszcze dluga droga.

Cash

Twin Peaks nie jest wcale miłym i spokojnym miasteczkiem, w którym szeryf i jego świta przymyka pijaczków i szuka zbłąkanych psów. Laura Palmer nie jest wzorową uczennicą, która prowadzi spokojny tryb życia i wieczorami uczy się z Bobbym. Każda osoba może być w istocie kimś innym, niż to się wydaje na początku (patrz: Josie). Sowy nie są tym czym się wydają. Jakby powstał trzeci sezon, te hasło świetnie opisywałoby Coopera po pamiętnej nocy w BL...

ocenił(a) serial na 10
Cash

Mieszkańcy Czarnej Chaty aby podróżować stamtąd do naszego świata przybierają postać sów. Jak właśnie BOB, gdy pozbawiono go pożyczonego ciała, należącego do Lelanda. Stąd ta wiadomość. Sowy w TP nie są tym, czym się wydają, niewinnymi ptaszkami, lecz demonami, żywiącymi się cierpieniem.

Cash

Ten cytat trochę skojarzył mi się z grupą bilderberg. Grupa Bilderberg to jedna z najbardziej tajemniczych organizacji, na sabatach okulcystycznych bilderbergowie modlą sie do sowy.

Cash

Sowa jest magią lasu,
Oczami nocy...
Gwiazdy w jej oczach płoną
I srebrzysty Księżyc
broczy.
Sowa jest przewodnikiem,
Przewodnikiem po mrocznym
borze.
Zaprowadzi Cię tam,
Gdzie świetliki trwają
W swym odwiecznym tańcu
I nic ich nie zmorze...
Przez uroczyska i cmentarze zwierząt,
Pełne zmurszałych kości,
Sowa zawiedzie Cię tam,
Gdzie prastara Natura gości!

ocenił(a) serial na 10
Cash

https://www.youtube.com/watch?v=swiVa2LqO04

Dialog Kyle'a MacLachlana (agent Cooper) z przebranym za kobietę... Davidem Duchovnym:
- Myślałem, że nie interesujesz się już dziewczynami.
- Może i noszę sukienkę, ale majtki wkładam po staremu, jeśli wiesz, co mam na myśli.
- Nie bardzo.
:-)

I już jest dziwnie.
Dlatego ten serial jest jedyny w swoim rodzaju.
Dlatego jest ponadczasowy.

Na osłodę obrazek z epoki:
Goodbye horses!
http://theplaylist.net/remember-late-jonathan-demme-great-video-essay-use-close- 20170426/