BOB byl uosobieniem zla, zjawa, ktora mogla zawladnac ludzkimi duszami, a w europejskim zakonczeniu Twin Peaks( ktore niedawno obejrzalem ), jednoreki Gerard,,Mike,, zastrzelil Boba, ktory przeciez nie byl czlowiekim. Co jest grane? Jeszcze taka sprawa, w ostatnim odcinku, Leland bedacy juz soba przed smiercia, powiedzial ze zabil rowniez Terese( jak dobrze pamietam), bo gdyby tego nie zrobil, oni( mowil w liczbie mnogiej, czyli chodzilo pewnie o Boba i ?, moze to Mike ktory byl jego dawnym towarzyszem) kazaliby mu zabic takze Laure, a pomimo tego ze to zrobil i tak zabil wlasna corke bedac opetanym przez Boba. Kim byla ta Teresa? O co w tym wszystkim chodzilo? bo niestety zagubilem sie kompletnie.
Nie posiadam tej wersji, przegladalem stare posty i trafilem na linki do europejskiego zakonczenia, ktore mozna obejrzec na youtubie.
W europie serial był chyba wyświetlany z pewnym opóźnieniem. Wiec w momencie kiedy producenci zrezygnowali z kręcenia 3 sezony, na odczepkę dodali nowe zakończenie, żeby nie kończyć całości tak bezsensownie, jak to ma miejsce w wersji oryginalnej.
To tylko moje przypuszczenia, ale pewnie właśnie tak było. Twin Peaks jest ewidentnie niedokończony - planowano przecież 3 sezony...
prawda, jest niedokonczony, ale słyszałem ze mialo byc nawet wiecej niz 3 sezony. skonczylo sie jak wiemy...
SPOILER
chodzi tu o terese banks, ta postac pojawia sie w filmie kinowym, to dziewczyna ktora tak jak laura i ronette polaski sprzedaja swoje ciala mowiac delikatnie, ojciec laury czesto spotykal sie z teresa i gdy zaproponowal wspolne "spotkanie" z nia i jej koleznakami zobaczyl, ze czeka na niego rowniez jego corka...poza tym teresa nosi pierscien z sumbolem czarnej chaty, ktory pozniej zaklada laura i w tym momencie ojciec - bob krzyczac "nie zmuszaj mnie do tego" zabija laure
Odpowiedź jest prosta. Europejska wersja jest po prostu filmem z własnym zakończeniem, które ma się nijak do serialowego. Tam Bob jest zwykłym człowiekiem. Producenci chcieli się zabezpieczyć. Gdyby pilot się nie przyjął i serial miałby nie powstać, to chcieli mieć chociaż możliwość wyświetlania pilota jako zwykłego filmu, aby koszty się zwróciły. A to wymagało stworzenia dla niego zakończenia. I takie właśnie powstało.