PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=677970}

Miasteczko Wayward Pines

Wayward Pines
2015 - 2016
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12473
5,0 9 krytyków
Miasteczko Wayward Pines
powrót do forum serialu Miasteczko Wayward Pines

Miasteczko Wayward Pines to serial oparty na trylogii Blake'a Crouch'a porównywanej do Twin Peaks, Czy aby słusznie ?
Niestety nie, zawodzi prawie wszystko. Brakuje klimatu, elementu grozy i zaskoczenia. M. Nighte Shyamalane który wyreżyserował pierwszy odcinek totalnie zawalił sprawę, zresztą to nie jedyna produkcja która mu nie wyszła w ostatnich latach. Także od strony aktorskiej jest kiepsko, zawiódł szczególnie Matt Dillon (dawno nigdzie nie widziany), który się snuje z głupia miną. Jeśli liczycie na postać rodem z Detektywów to się zawiedziecie. Reszta obsady też wychodzi przeciętnie choć to znani aktorzy z innych produkcji.
Rozczarowuje muzyka, daleko jej do tej z Twin Peaks i choć czołówka jest niezła to umywa się do tej z pierwowzoru.
Najciekawiej wychodzi intryga i tajemnica, aż korci mnie żeby się dowiedzieć co jest grane i po co. Szczególnie dla tego że nie czytałem książek a odniosły wielki sukces. Dlatego na pewno zobaczę drugi epizod ale bez rewelacji.

Moja ocena 3,7/6

ocenił(a) serial na 7
patryks83

to fakt ten Dillon trochę do poprawy, może się poprawi. Dokładnie te same pytania pojawiły się w mojej głowie. Kto? Po co? Dla kogo? Ewentualnie za ile? Itd. Itp. Oby dali odpowiedzi na wszystkie pytania, a nie tylko na odczepnego na kilka . . . , bo i tak się zdarza w takich projektach. Rozumiem, że jest to na podstawie książki, ale gdzieś czytałam, że książka słaba, to dobrze by było gdyby serial podniósł poprzeczkę. Czemu jak raz adaptacja nie może być lepsza?
czekam na drugi odcinek, szkoda że Fox zamiast puścić 2 odcinek, to powtarza raz jeszcze pierwszy, godzina po godzinie -.-

patryks83

Mam bardzo mieszane uczucia po 1 odcinku. No niby zapowiada się ciekawie, ale coś mnie jakoś razi nieco w tym klimacie. Chyba ta ścieżka dźwiękowa, bo choć jakoś tam skutecznie tworzy pewien niepokój, to jednak jakaś zbyt drażniąca jest i bez pomysłu. No ale, to już kwestia gustu ;)
No chyba jednak trochę czegoś innego się spodziewałem. Nie jestem w stanie określić czego, ale mówiąc najogólniej, nie takiego klimatu i takiej realizacji, a i obsada taka sobie. No ale, zobaczymy co kolejne odcinki przyniosą, bo nie ukrywam, że z chęcią bym się dowiedział, co temu miasteczku dolega ;)