Miasto niedźwiedzia
powrót do forum 1 sezonu

Nie uważacie że są tu liczne podobieństwa do Trzynastu powodów? Dwa najbardziej rzucające się w oczy to rzecz jasna drużyna sportowa i scena gwałtu na imprezie, chociaż jest tego znacznie więcej.

darksajdofthewinden

W życiu bym nie wpadł aby porównywać te dwa, zgoła totalnie inne seriale.

ocenił(a) serial na 8
darksajdofthewinden

To tak samo jak kiedyś porównywali Dark do Stranger Things, a te dwa seriale mają tyle ze sobą wspólnego, że w obu występują aktorzy. 13 powodów nie widziałem, ale kilka innych seriali dla młodzieży widziałem i praktycznie w każdym była jakaś drużyna sportowa i impreza podczas nieobecności starych, a o gwałt tam nie trudno.

Chętnie się dowiem jakie jeszcze podobieństwa zauważyłeś.

McGyverPL

I tu i tam gwałcicielem jest gwiazdor drużyny, którego inni bronią przed oskarżeniem lub w ogóle nie dopuszczają myśli, że on mógł zrobić coś takiego. Próby przymykania oka na wybryki sportowca, byle tylko drużyna funkcjonowała jak należy. Poza tym para "od gwałtu" jest podobna pod względem fizycznym do adekwatnej pary w 13 powodach. Maya jest pokazywana jako autsajderka, podobnie jak Hannah Baker. Ok. Może przesadziłem z tytułem tematu (nieco clickbaitowy), ale podobieństwa są. W każdym razie ja je widzę.

darksajdofthewinden

Zgadzam się w 100 %. Pytanie tylko co wyszło pierwsze, książka na podstawie której powstał serial, czy wspomniane 13RW?

Rebellion

Pierwsza była książka 13 powodów, potem serial tuż przed premierą książki Miasto niedźwiedzia.