Dopatrzyłam się pewnego błędu w serialu. Albo po prostu coś przegapiłam w trakcie oglądania.
*W 1 odcinku 2 sezonu dowiadujemy się, że Panis Rahl (ojciec Darken Rahl'a i Richarda)żyje, natomiast w 17 zostaje to potwierdzone.
*W 1 odc. 2 sezonu dowiadujemy się także, że Agiele Mord-Sith przestaną działać, gdy zginie ostatni z rodu Rahl-ów.
Tak też się dzieje w 7 odcinku 2 sezonu (dla tych, którzy nie pamiętają- gdy Denna ''na chwilę'' zabija Richarda, a następnie daje jego ciało generałowi Grix-owi). Na czas, w którym przestaje bić serce Richarda (ostatniego z rodu Rahl-ów), Agiele Cary tracą moc. DLACZEGO? Przecież Panis Rahl żyje, więc Richard nie jest jedynym z rodu.
Hmm ciężko odpowiedzieć na to pytanie lecz może dlatego że Richard jest ostatnim władcą D'hary i żołnierze , mord - sith , mieszkańcy państwa są związani więzią z Lordem Rahlem . Natomiast Panis żył w ukryciu i ludzi myśleli że on nie żyje . Jeszcze może być tak że Panis już zakończył swoje rządy i więź przeszła z niego na Darken Rahla a potem na Richarda . Bardzo prawdopodobne jest to że reżyser pominą to i stworzył odc. nie zgodny z treścią . Wiesz jak wyglądają te odc. więc to możliwe . Powinno to być tak że po śmierci Władcy więź przechodzi na innego Rahla . ( tak jak Richard by umarł to więź przeszłą by na Nathana Rahla )
no mi się wydaje, że to jest coś, czego reżyser nie wziął pod uwagę. w książce jak Richard gdzieś się zawieruszał, zawsze był Nathan, aby utrzymać więź. w serialu wprowadzili postać Panisa i w całym zamieszaniu można było zapomnieć, że i w jego żyłach płynie krew Rahlów.
Wszystko fajnie.. Tylko wyjaśnijcie mi kim jest Nathan. Bo z serialu jakoś go sobie nie przypominam, więc podejrzewam, że musiał pojawiać się tylko w książce.. A ja dopiero kończę ''Pierwsze prawo magii''..
Nathan jest przodkiem Richarda, więc pochodzi z Rahlów, był przetrzymywany w Pałacu Proroków, ma więc dużo lat i normalnie powinien już nie żyć. Ma zawsze własny punkt widzenia, dlatego siostry założyły mu Rada'han, aby go kontrolować. Jest czarodziejem o specjalności prorok.
Tak Sunviva już wyjaśniła ale jeszcze krótko ... Nathan przodek Richarda , przez wiele lat mieszkał w pałacu proroków i jego język jest równie niebezpieczny co jego magia . Nathan uciekł kseni sióstr i chodzi własnymi ścieżkami . BArdzo ważną role odegrał w Czwartym tomie . A pojawia się on w "Kamień Łez"
Tak w ksiązce był Nathan by utrzymywac więź, ale przeciez gdy Richard zniknął w sylfie i byl niewidoczny dla d'haranczyków, a i tu agiel przestał działac, to pomimo tego,ze Nathan zył to nic to nie działo, a agiele wciąż nie działały.
Dopiero po tym mianowaniu go na władce i wypowiedzenia regułki 'Nauczaj nas mistrzu Rahlu, rozkazuj nam mistrzu Rahlu ... ' gdzie 'Rahl = Nathan'
wszystko wróciło do normy.
Więc moim zdaniem w serialu nie popełniono błędu, a sytuacja była prawie analogiczna jak ta w ksiązce .