PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104479}

Miodowe lata

1998 - 2003
7,1 91 tys. ocen
7,1 10 1 91087
6,4 16 krytyków
Miodowe lata
powrót do forum serialu Miodowe lata

Wszyscy zauważają i rozkminiają zmianę żony K. Krawczyka czyli Aliny z A. Pilaszewskiej na K. Żak. Ja jednak zauważyłem jeszcze jedną zmianę. Przecież w początkowych odcinkach szefem/dyrektorem Karola był Janusz Zakrzeński - w serialu prezes Marczak.. Dopiero potem pojawił się Marek Barbasiewicz czyli Jan Marszałek. Skoro zastanawiamy się czemu zmieniono Pilaszewską na Żakową to ja mam pytanie: dlaczego zmieniono też aktora - szefa Karola? Ktoś coś wie?

A teraz ciekawostki. Wiadomo, że serial jest oparty na serialu USA "The Honeymooners". Ja jednak zauważyłem, że 1 z odcinków jest kalką, dosłownie właśnie kalką nie z THM tylko z... ,,Flintsonów'' (koncernu Hannah/Barbera). Idzie mi o odcinek ,,Flintsonów'' p.t. ,,Ludzie listy piszą''. Fred wkurza się na szefa, że nie przysłał mu listu z decyzją o podwyżce. Pisze więc list, w którym wyzywa szefa od najgorszych. Razem z Barney'em wrzucają list do skrzynki. Po powrocie do domu Wilma (żona Freda) mówi im, że pan Łupek (szef Freda) był i ze przeprosił za swoją sekretarkę, za to, ze zapomniała wysłać Fredowi list. W zabawny sposób Fred i Barney próbują wydostać list ze skrzynki (żeby nie dotarł do p. Łupka) mając śmieszne przygody. Identyczną fabułę ma odcinek ML ,,List do szefa'' (nb. w tym odcinku jest jeszcze Zakrzeński szefem Karola czyli prezes Marczak). Obejrzyjcie oba odcinki to zauważycie jak ja identyczność fabuły :) :)

Kolejna ciekawostka - odcinek ,,Trup w szafie". Występuje tu postać detektywa o nazwisku Krutkowski. Chyba nie co tu wyjaśniać o kogo tak naprawdę chodzi :) :) Po pierwszej literze w tym nazwisku postawcie sobie kropkę i oddzielcie od dalszej części nazwiska :) Wyjdzie jak nic, że idzie o słynnego Kwadrata, Kwadratogłowego detektywa bez licencji :) :)

3-cia ciekawostka. Wszyscy wiedza, że w 1 z odcinków ML wystąpił gościnnie A. Grabowski czyli Ferdek Kiepski. Nie wiem czy jednak zauważyliście, że w kilku też wystąpiła kolejna aktorka grająca również w ,,Świecie wg Kiepskich''. Mam na myśli śp. Krystynę Feldman (w ,,Kiepskich'' - matka Haliny, żony Ferdka czyli jego teściowa - Babka Kiepska) - w ,,ML'' - sąsiadka Obrochtowa.

Konrad_1978

Trochę niewłaściwe porównanie, bo w przypadku Aliny po prostu zamieniono aktorkę, ale obie grały tę samą postać (Alinę Krawczyk). Natomiast jeżeli chodzi o szefa Karola to pierwszego grał Janusz Zakrzeński (Jan Marczak), natomiast Barbasiewicz grał nowego szefa (Jana Marszałka). W odcinku "Golfista" jest przedstawiany jako nowy szef Karola. Ale nie wiadomo, jaka była przyczyna zmiany, może Zakrzeński nie chciał grać, nie wiadomo.

użytkownik usunięty
Konrad_1978

Zmiana twarzy Aliny,a inny szef Karola jako zupełnie inna postać to nie to samo. Jedno od drugiego znacznie różni się. Zmianę aktorki grającej żonę bardziej odczuwa się niż nowego kierownika Krawczyka,ponieważ Pilaszewska grała od 1 odcinka pierwszoplanowo i ludzie przyzwyczaili się do niej przez tyle czasu. Poza tym lepiej grała niż jej następczyni.

Przypuszczam,że Zakrzeński po prostu nie chciał dłużej grać. Może miał inne zobowiązania? Może dojazd mu nie pasował? Niewiadomo.

Konrad_1978

Jeszcze jedna ciekawostka w odc informator Marszałek mówi że pamięta kiedy był ostatni numer gazetki , czyli za Mazowieckiego ale jak wiadomo od niedawna był dyrektorem