PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=633464}
7,3 20 tys. ocen
7,3 10 1 20288
5,8 4 krytyków
Misja Afganistan
powrót do forum serialu Misja Afganistan

Tak czytam wszelakie komentarze i porównania.
Ale wg mnie to niezły serial. Może nie wybitny, Może każdy oczekiwał tu polskiej wersji "Kompani braci", ale aż tak tragicznie nie jest.

Zresztą wg mnie porównywanie do Kompani jest bez sensu. Po pierwsze to trochę inna konstrukcja serialu. Tam (o ile mnie pamięć nie myli) każdy odcinek przedstawia inne konkretne rzeczywiste wydarzenie opisywane przez uczestników. do tego tez niektóre odcinki przeciętne, jak choćby sprowadzenie kontrofensywy w Ardenach to siedzenia kompanii w lesie (o ile nie pomyliłem odcinka, bo oglądałem dość dawno).

Poza tym w tym serialu twórcy wyznaczyli dość wysoki poziom, który okazał się za wysoki dla samych siebie, bo już Pacyfik dość przeciętny.

Ale wracając do serialu. wiadomo ze nie wszystko uda się idealnie odwzorować zgodnie z rzeczywistością, mimo grupy konsultantów, o czym mówi w wywiadzie Maciej Dejczer

Poza tym nie zapominajmy, ze ostatnimi niezłymi serialami wojennymi to była Stawka Większa niż Życie i czterej pancerni. Może jeszcze Czas Honoru, choć ja nie potrafiłem go przetrawić. więc po tylu latach jakiś postęp jest.

Fakt są rzeczy nie potrzebne jak otwierająca scena jak Małaszyński bzyka swoja panienkę. No ale potem mam nadzieję, ze takich wpadek nie będzie.

Bardziej mi zależy na tym, by w dalszych odcinkach udało się oddać to co żołnierze na takich misjach przeżywają, jak reagują w stresie, w trudnych sytuacjach, z dala od domu, gdzie często nie pozostawili poukładanego życia rodzinnego.

Na razie po 3 odcinkach może szału nie ma, ale bez przesady, by z nim tak jechać.

A tak na marginesie, to fajnie byłoby przeczytać jakąś opinie o serialu, jego odzwierciedleniu rzeczywistości kogoś, kto tam był i wie jak to wygląda, bo na razie to trochę przypomina wywody na temat wpływu kroków defiladowych na rozwój komarów w terenie bagiennym:)

ocenił(a) serial na 5
Captain_America

A ja bym do tego mimo wszystko dorzucił marną grę aktorów. Może we wspomnianych naszych serialach z dawnych lat, były niedociągnięcia, wpadki, przekłamania historii. Ale byli tez aktorzy jak Gajos, Pieczka, Wilhelmi, Englert, Karewicz, Mikulski, Strasburger, Kaczor, Pawlik i wielu innych.
Aktorzy, których role zapadły w pamięć.

A tu? No ja jestem w stanie jeszcze zrozumieć, ba zaakceptować nawet to, ze z powodów finansowych, czy braku zgody Rosomaki maja nie takie malowanie, że maja zamontowane śruby itd.
Ale tak naprawdę poza Erykiem Lubosem gra aktorka leży.
Ja zdaję sobie sprawę, że gdyby to był amerykański serial, to na casting przyszło by z 1000 aktorów (albo lepiej) z czego przynajmniej 100 biłoby na głowę Małaszyńskiego.
Scenariusz owszem. ważny, ale i ten najlepszy można spierdzielić jak masz aktorów, którzy grają miałko i nijako. Przecież taki Gajos potrafi lepiej zagrać w reklamie kawy niż Małaszyński tutaj.
Wspominałem już to o Pitbullu. tam gra aktorów i scenariusz to zdecydowana cześć stanowiąca o jego jakości.

A tu aktorzy graja jakby właśnie zjechali na plan z drugiego planu gdzie kręcili kolejna telenowele i nie przestawili się za bardzo.
Jakby tu byli aktorzy, którzy maja warsztat choćby w połowie taki jak Kondrat, Gajos, Linda za najlepszych lat, Grabowski kurde nawet Dorociński, to inaczej by się tu to odbierało.

Mr_Larch

Małaszyński do najlepszy aktor gra naturalnie i w każdej produkcji inaczej Natomiast jest wielu którzy się powtarzają w każdym filmie wiemy o kim mowa .

ocenił(a) serial na 5
kgrazyna

O tak Małaszyńskie to wręczy wybitny aktor:))
No bez jaj. stara się, ale wg. mnie jest tutaj bezpłciowy kompletnie nie przekonujący.
Poza jednym aktorem, którego wszyscy wymieniają cała resztą można by wymienić na lepszych. Może wtedy co niektórzy przyćmieni fenomenalna gra aktorską nie wyszukali by aż tylu błędów:)))

ocenił(a) serial na 8
Mr_Larch

Nasz kraj to kraj męczenników, którzy oglądają i komentują złe filmy i seriale. Jak mi się coś nie podoba to omijam szerokim łukiem. A tak na marginesie, to gdybyśmy zaczęli oglądać wyłącznie dobre filmy i chwalić dobrych aktorów zamiast ganić złych (naszym zdaniem), to może nasza kinematografia zaczęłaby odnosić większe sukcesy. Pochwała jest podstawową zasadą psychologii przy budowaniu wartości człowieka. Jak ciągle krytykowani aktorzy mogą uwierzyć we własne siły ?

ocenił(a) serial na 5
kaja78ful

Ale ja nie chce by nasi aktorzy zaczęli wierzyć we własne siły, tylko by zaczęli dobrze grać. A jak się nie potrafi, to trzeba się skupić na produkcjach, gdzie nie potrzebne są żadne umiejętności aktorskie jak np. kolejne telenowele czy kretyńskie komedie.

A czy nasz kraj to kraj męczenników. No cóż jak ktoś tworzy coś dla widzów, to musi liczyć się, że ci to oceniają.
Mi bardzo brakuje dobrych filmów czy seriali wojennych w naszej kinematografii.
Na razie jest Misja Afganistan, która mimo pomysłów wypada z wielu powodów blado, choć nie zmieniam zdania, ze fajnie ze w ogóle powstała, bo może w końcu ktoś zwróci uwagę na krytyczne opinie i następnym razem wyciągnie z nich wnioski.

kaja78ful

> Jak ciągle krytykowani aktorzy mogą uwierzyć we własne siły ?
A moze powinni rozwazyc zmiane zawodu? Nie kazdy kto otworzy wlasna firme jest od razu dobrym biznesmenem. Nie kazdy kto zagra w serialu (albo dwoch) jest dobrym aktorem. Lubos udowadnia, ze mozna odegrac dobra role w zlym filmie. Rade daje jeszcze aktor grajacy majora i Schurchardt. Reszta to drewno.

chochla72

Jak krytykować to uczciwie Jak to tak znaleźć jednego i regularnie po nim jechać, Schurchardt , jeszcze niewiele pokazał a jakie pochwały zbiera. Lubos gra identycznie jak w oficerze z telefonem przy uchu nikt tego nie widzi czy nie chce? Lubię tych aktorów nie powiem, ale widzę że dla was Małaszyński stał się jak worek treningowy . choć ma trudną rolę i świetnie sobie radzi mimo tego zbiera cięgi . Taka prawda.Z tym drewnem jeden mało rozgarnięty przed laty tak się wyraził ,pewnie ojciec był cieślą i tak po nim wszyscy bzdurę powtarzają.Pozdrawiam:)

kgrazyna

Tak, masz racje, wychodze ze mnie kompleksy. Tak naprawde serial jest genialny, gra aktorska zasluguje na miano Oskarow dla wszystkich za wszystkie dziedziny. Szczegolnie duzo Oskarow powinien zebrac aktor grajacy Mamuta. Drugi DeNiro.

chochla72

Chochla72 - chciałam tylko powiedzieć, że kocham ten komentarz.

A tak w ogóle, to nie ma co tu gadać o podbudowywaniu ego aktorów tym, że będę wypisywać tutaj, że grają świetnie, jeśli w rzeczywistości grają przeciętnie lub beznadziejnie.
Ja obok Małaszyńskiego postawiłabym jeszcze Krawczyka.

Ale fakt faktem, scenariusz też ma nie najlepszą konstrukcję - bo co ja wiem o tych bohaterach? Że pominę kwestię wątku Małąszyński-Ostrowska- Schuchardt, bo jest strasznie naciągany, ale to nie miejsce na dyskusję o tym idiotycznym wątku i napinkach bohaterów z nim związanych.

ocenił(a) serial na 5
MissDrakkainen

No dobra próbowałem bronić serialu na wszelkie możliwe sposoby i nadal uważam, ze dobrze iż powstał, bo może to wszystko co ludzie piszą sprawi, ze następnym razem powstanie wreszcie dobry film/serial o tematyce wojennej.

Ale ostatni odcinek ostatecznie sprawił, ze ogłaszam kapitulację. Nocna obrona kładki postawionej na dziurze w ziemi, bzykający się (po raz drugi) Małaszyński i wszystko "okraszone" końcowa rozmową pani porucznik z panem porucznikiem mnie zdruzgotało.

Mr_Larch

Ta kładeczka o niewiadomym przeznaczeniu (bo rzeczywiście nad dziurą w ziemi) urzekła mnie wyjątkowo, chociaż ja krzyżyk na tym serialu postawiłam znacznie wcześniej niż ty.

Mr_Larch

Sorry ale nie moglem sie powstrzymac:
A NIE MOWILEM!?
:D

ocenił(a) serial na 5
chochla72

No niech tam będzie, ale trwałem w obronie serialu dość długo:)

ocenił(a) serial na 7
Mr_Larch

Polska obecnie spływa zawiścią i zazdrością, wielcy "znaffcy" wszystkiego srają na wszystko i na wszystkich, ten czy tamten aktor to pseudoaktor, ta czy tamta aktorka to nie aktorka tylko pseudo coś tam które do tv dostało się tylko dlatego że dało d*py.

Tak więc Mr_Larch i inni którzy jesteście zdania że ten serial to nie gniot nie przejmujcie się tymi szczekaczami, "znffcami" wszystkiego, te osoby piszą te dyrdymały tylko dlatego że zazdroszczą danemu aktorowi, aktorce sławy i pieniędzy !
Jak ja nie mam to czemu on czy ona ma mieć, a skoro on czy ona ma to trzeba ich osrać anonimowo w necie.

ŻENADA I WSTYD co się porobiło z Polską i jej mieszkańcami :(

tomucho77

to ładnie, z Twojej strony, że bronisz polskiej kinematografii. zadam tylko jedno pytanie, skoro masz tak dużą odwagę cywilną, to dlaczego robisz to ANONIMOWO? krytykując innych za to samo? może więcej konsekwencji w postępowaniu. no chyba,że tomucho to Twoje imię i/lub nazwisko. w takim razie, zwracam honor ;).

ocenił(a) serial na 7
sts111

Skoro wszyscy srają na wszystko i na wszystkich anonimowo to czemu ja mam nie anonimowo bronić polskiej kinematografii ?

tomucho77

> te osoby piszą te dyrdymały tylko dlatego że zazdroszczą danemu aktorowi, aktorce sławy i pieniędzy !
Poleglem. Twoja przenikliwosc mnie rozlozyla na lopatki. Juz nigdy nie skrytykuje ZADNEGO polskiego aktora lub filmu, zeby nie wylewac z siebie zazdrosci. A powiedz mi jeszcze czy moge krytykowac zagranicznych aktorow i filmy?

ocenił(a) serial na 7
chochla72

A powiedz mi czy w USA krytykują za byle co aktorów i aktorki tak jak to ma miejsce w Polsce, powiedz mi czy w USA inni zakładają takie denne tematy z tak dennymi wpisami "gotowanie bigosu i Lusi z Rancza dała Konaszowi", "btw. ciekawe co na to wszystko Pan Kusy" ?

tomucho77

oczywiście, że nie krytykują. w usa chwalą wszystko i wszystkich hurtowo. w usa nie ma seriali, które zdejmują po jednym sezonie, bo nie podobały się publiczności. wręcz przeciwnie, cokolwiek zostanie nakręcone i pokazane natychmiast spotyka się z aplauzem całego narodu z obamą włącznie. tylko u nas w polsce ludziom nic się nie podoba, wszystko krytykują, nawet dzieła wybitne. tylko u nas zakładają denne posty, zazdroszczą aktorom sławy i kasy, i "obsrywają" wybitnych twórców. również tylko w polsce jest mróz, śnieg i zima, podczas gdy reszta świata pije drinki pod palmą.

ocenił(a) serial na 3
tomucho77

Dam ci przykłady jak się w USA nie krytykuje seriali czy sławnych ludzi. Przykład: serial "Work It" mimo że zostały nakręcony cały sezon po bardzo mocnej krytyce zostały tylko w emitowane dwa odcinki, a portal IGN dał mu notę 0 co nie zdarzyło się już od dawna. Dla ciebie to była też zazdrość Polaków? Czy może przypadek Tiger Woods który został tak mocno krytykowany że nawet sponsorzy odchodzili od niego czego jak na razie nie było w Polsce.
Lub nasze "dzieła" krytykowane po za naszym krajem przykład "Kac Wawa" który we Francji został uznany za najgorszy film 3D w historii kina. To tez była zawiść czy zazdrość?

ocenił(a) serial na 7
rafib1975

Czyli według ciebie na portalu IGN noty wystawiają w większości Polacy a na FW Amerykanie, według ciebie na FW Amerykanin zamieścił ten post:dotyczący serialu Kompania Braci ...

"Serial strasznie słaby, po 1 odcinku każdy kolejny wygląda tak samo. Jeden Amerykanin
zabija 40 Niemców i tak w kółko przez cały serial.
Film dobry dla fanatyków z kompleksami nienawidzących Niemców i fanów Call of Duty, ani
to jakiejś fabuły ani to nie wciąga zwykła strzelanina jakbym oglądał gameplay z jakiejś gry.

Śmieszne te wasze komentarze :)"

... a może poszukajmy podobnych postów na portalach IGN lub IMDB ? (tylko nich będzie on napisany przez Amerykanina a nie przez Polaka !)

tomucho77

z Twojego postu wynika, że jeżeli cokolwiek zostanie na tym świecie skrytykowane to musi to zrobić polak. niesmowita z nas nacja. nawiasem mówiąc, Ty też cały czas krytykujesz, tyle, że swoich oponentów. czyli wszystko zostaje w naszej "wielkiej polskiej rodzinie".

ocenił(a) serial na 3
tomucho77

Człowieku śmieszne to jest twoja kolejna wypowiedz, kolejne masę słów a bez konkretów. Chciałeś przykładów że w USA też mocno krytykują nawet tak, że serial zdejmują z emisji. A ty zero odpowiedzi tylko kolejny przykład z Polskiego portalu. Jest jedno ja ci udowodniłem jedno że i w Stanach jak i w Polsce ludzie krytykują. A ty mi co chciałeś udowodnić ze w Polsce są ludzie co krytykują? To wiem, jak się coś komuś nie podoba to ma prawo do krytyki a wcale nie oznacza że ktoś komuś coś zazdrości lub z zawiści.

tomucho77

> Śmieszne te wasze komentarze :)"
W czym sa smieszne? Ze ludzie podaja oczywiste bzdury, ktore ich raza a ktorych mozna bylo uniknac? Jesli lubisz jak rezyser obraza Twoja inteligencje to ja Cie naprawiac nie mam zamiaru. Jak za chwile w serialu pojawi sie zaginiona radziecka dywizja to tez to lykniesz bo przeciez w sumie to mozliwe? Jesli tak to mnie nic do tego, nie jestem lekarzem.

>... a może poszukajmy podobnych postów na portalach IGN lub IMDB ? (tylko nich będzie on napisany przez Amerykanina a nie przez Polaka !)
Czyli kazdy negatywny komentarz na IMDB to komentarz Polaka? Niska masz ocene o naszym narodzie, bardzo niska.

ocenił(a) serial na 7
chochla72

Wiesz z czego wynika ta niska ocena ? a no z tego że ten nasz naród jest najbardziej zawistnym i zazdrosnym wśród narodów świata, jest najbardziej głupim wśród narodów świata (można to stwierdzić wchodząc na byle jakie forum ... tysiące zablokowanych postów "Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem", a nie wspomnę już o żałosnych wyborach politycznych naszych rodaków.

Czy jest jakikolwiek naród na świecie który po tym gdy sparzy rękę w ogniu z powrotem wsadza ją w ogień, czy na portalach które zostały wymienione powyżej możemy znaleźć tyle tysięcy zablokowanych postów ?

tomucho77

czyli rozumiem, że głupotę narodową mierzy się liczbą zablokowanych postów. to bardzo wiarygodne kryterium. prowadziłeś badania porówanwcze pomiędzy narodami dotyczące owej głupoty? sądzisz, że tylko w polsce ludzie dokonują "żałosnych wyborów politycznych"? a tak w ogóle to dyskutujemy na tym forum o konkretnym serialu, jego plusach i minusach a nie o polskim charakterze narodowym, który ma się do tego nijak. no chyba, że założymy, że przykładem wspomnianej przez Ciebie głupoty narodowej jest scenariusz ;). chyba już nie ma sensu prosić Cię o jakieś uwagi merytoryczne dotyczące serialu, bo gdybyś takie miał dawno by już padły..

ocenił(a) serial na 3
sts111

Krytyki czy chwalenia serialu od niego nie dostaniesz już pisałem nie raz do niego. To z całości która wyszła podoba mu się jedno jak małolat jadący na skuterze i komentarz żołnierza.

ocenił(a) serial na 7
rafib1975

Nie raz pisałeś do mnie ? obłudniku i hipokryto nie przypominam sobie bym rozmawiał z tobą poza tym tematem ?

Widzę że masz zamiłowanie do wciskania ludziom ciemnoty najpierw próbowałeś mi wcisnąć tekst że wulgaryzmy które propagujesz na swoim koncie skierowane są tylko i wyłącznie do osób mojego pokroju (bez odpowiedniego komentarza każdy kto wejdzie na twoje konto będzie myślał że to do niego !!!), później wciskałeś mi ciepłe teksty że napisałeś że ten serial ma 10 odcinków a teraz wciskasz mi ciemnotę że jakoby dla mnie w tym serialu liczy się tylko ta scena która opisałeś.
Dziwne ty widzisz słowo "wyszło" którego nie ma a później nie widzisz skrótu np. ?

Zdecydowanie jest z tobą coś nie tak !

ocenił(a) serial na 3
tomucho77

Ty człowieku jesteś chory i to dość mocno!!!
Pisałem nie raz z tobą w temacie "Misji Afganistan" nie musiałem pisać w innych tematach niż ten by napisać "nie raz" ale według twojego upośledzonego myślenie pewnie będzie, że tylko raz do ciebie napisałem.I nigdy nie odpisałeś mi konkretnie na moje pytania czy zarzuty.
A dwa pseudo-inteligencie jak pisałem że jest 10 odcinków to w tamtym momencie było właśnie 10 odcinków. Ale dla ciebie było to za ciężkie by dojść do tego. I zamiast odpowiedzieć na pytanie to się doczepiłeś do braku słowa "wyszło", które w kolejnych odpowiedziach umieściłem, żebyś "zrozumiał" to co każdy nawet średnio inteligentny zrozumiał.
A nie wciskam żadnej ciemnoty bo jedynie co powiedziałeś na temat serialu to że genialne było jak "żołnierz widząc chłopaka na skuterze powiedział jak ZAPIER..."

ocenił(a) serial na 1
Mr_Larch

To jest Kompania Sióstr a nie Braci