PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=164018}

Mistrz i Małgorzata

Master i Margarita
2005
7,9 4,8 tys. ocen
7,9 10 1 4790
8,2 5 krytyków
Mistrz i Małgorzata
powrót do forum serialu Mistrz i Małgorzata

Powiedźcie mi czy fabuła tego serialu trzyma się treści książki czy jest tam dużo nieścisłości?

ocenił(a) serial na 9
killtheblond

Co prawda czytałem już dawno, ale o ile dobrze pamiętam serial jest dokładnym odwzorowaniem książki nawet w drobnych szczegółach. Żadnych różnic sobie nie przypominam.

ocenił(a) serial na 10
MADUR

Na przykład w scenie kiedy Małgorzata jest u krytyka nie rozbija okien, a w książce tak było.

ocenił(a) serial na 5
MADUR

Bez przesady, parę jest, ale raczej niewiele. Na przykład w powieści Małgorzata ma pantofelki z płatków róży, a tu żelazne buciory i pancerz zamiast medalionu. Nie jestem pewna, ale zdaje się, że nie było snu Nikanora Iwanowicza o łapówkach. Rozmowa Wolanda i Małgorzaty przed balem straciła nieco na masońskim charakterze. Scenę nad jeziorem trochę udziwinili (Małgorzata w powieści pije po prostu szampana i kładzie się na jedwabiu). Bal wygląda mniej szałowo. I jeszcze parę innych szczegółów:)

ocenił(a) serial na 10
littlelotte52996

Inne pominięte szczegóły: w teatrze Variete na przedstawieniu, w loży na balkonie w książce siedziały trzy osoby (imiona nie pamiętam) starszy facet z żoną i chyba jego córka. W serialu nie ma córki, a jej kwestie mówi starsza kobieta.
Po seansie w teatrze kobiety chodziły nago bo im zniknęły ubrania. W serialu były tylko półnagie. Jestem w połowie serialu, jak jeszcze coś zauważę to opiszę.
Ach, i jeszcze nie pamiętam czy w książce mistrz miał przyjaciela-dziennikarza. W serialu był.

littlelotte52996

Tak, brakuje jeszcze jej kąpieli w basenie we krwi. Krótkiej rozgrywki w żywe szachy z Behemotem - tylko jest zaznaczone, że grają w szachy. Brak jest rozmowy i globusa, który jest miniaturką świata oraz "turnieju strzeleckiego" podczas świątecznej prywatnej kolacji po balu. Z dużych rzeczy to brakuje na pewno snu o łapówkach tak jak już było wspomniane wyżej.

ocenił(a) serial na 5
bonekinc

Ta scena została chyba w całości usunięta rzez cenzurę. Może twórca filmu uznał, że jest niepotrzebna, albo - czy ja wiem - nie pasuje do klimatu filmu albo charakteru Nikanora Iwanowicza. W każdym razie, jak na tak szczegółowy film jest to dość dziwne.

ocenił(a) serial na 10
killtheblond

Wg mnie, jak na serial na podstawie powieści, scenariusz ma naprawdę dopracowany, nie to, co niektóre ekranizacje...

ocenił(a) serial na 9
killtheblond

Wydaje mi się, że w książce Afraniusz nie wyrzuca pierścienia Piłata, a w filmie chyba rzuca go na schody.