Widzialem seria i moge powiedziec, ze jest to jak dotychczas najlepsza ekranizacja powiesci Bulhakowa. Serial nakrecony w sepii przeplatanej kolorem dobrze nawiazuje do szarych, siermieznych czasow opisywanych w ksiazce. Rosjanie wlozyli sporo wysilku w wierne oddanie "Mistrza i Malgorzaty". Nalezy tylko pogratulowac rosjanom dobrze nakreconego serialu. Ciekawe tylko czy bedzie nam dane zobaczyc rzeczony seria w Polsce. Jedna uwaga w serialu nie wystepuje w roli Lichodiewa Domogarow, Lichodewa gra Aleksander Pankratow. http://masterimargarita.ru
Witam szczesliwego Krisa, ktoremu dane bylo obejrzec serial. Czy moglbys odezwac sie do mnie na maila - mam kilka BARDZO dla mnie waznych pytan. dzieki - justyna.kieresinska@interia.pl
Ech.. Wczoraj właśnie skończyłaqm oglądać!! Po prostu genialne! Świetnie oddany klimat książki, właściwie to nawet nie jest samodzielne dzieło a po prostu powieść na ekranie. Tak to odbierałam. I, według mnie bardzo dobrze, że reżyser nie czuł sie w obowiązku zaznaczyć w jakiś bardziej dobitny sposób swojej osobowości. Film właśnie przez niebywałą wierność oryginałowi jest bardzo wartościowy.
Ten sam rezyser nakręcił w 2003 roku także miniserial "Idiota" na podstawie Dostojewskiego. Jest to kolejna książka literatury rosyjskiej, która mnie zafascynowała więc jestem ciekawa jak wyszło tamto. Tylko gdzie to dostać w Polsce...
I tylko na konieć - jedno z moich ulubionych zdań powieści:
"dzisiaj na Patriarszych wydarzy się bardzo interesująca historia..":D
Pozdrawiam Miłośników M&M:)